معرفی روستای آلاشت
روستای آلاشت، روستایی ییلاقی در دامنه شمالی فیروزکوه، در فاصله 39 کیلومتری سوادکوه و در فاصله 237 کیلومتر از تهران با ارتفاع 1900 متر از سطح دریا می باشد. روستایی زیبا و خوش آب و هوا است که در روزهای گرم تابستان، هوایی خنک و مطبوع دارد. علت معروف بودن آلاشت در میان مناطق شمالی، آب و هوای دلچسب، داشتن چشم اندازهای زیبا و سرسبز و اینکه زمانی زادگاه رضاشاه پهلوی بوده است. اما با این حال با این همه جذابیت، آنطور که شایسته است در معرفی این روستای زیبا، کاستی های وجود دارد. منطقه زیبای آلاشت به نام محله قدیمی آلاشت در 19 تیرماه سال 1348 در فهرست آثار ملی کشور، به ثبت ملی رسیده است.
وجه تسمیه آلاشت
نام آلاشت که در زبان محلی به آن اِلاشت گفته می شود، به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه این نام به دلیل وجود عقابهای فراوان در کوههای بلند این منطقه می باشد. یعنی ارتفاع این منطقه در حدی است که آشیان عقاب ها است.
اهالی روستای آلاشت
در سرشماری نفوس که در سال 1395 انجام شد، این منطقه 1200 نفر جمعیت داشت. ساکنان روستا بیشتر به کشاورزی مشغول هستند و محصولاتی همچون زالزالک، ازگیل، زرشت، ترنج، آلوچه، آلو، سیب، گلابی، گیلاس، گردو، آلبالو، شاه توت، زرد آلو و هلو را تولید می کنند. جمع آوری گیاهان دارویی در بهار نیز یکی از سرگرمی های اهالی مسن آلاشت است.
آب مورد نیاز اهالی این منطقه از رودخانه چرات (روآر) تامین می شود که از کوه های خوزنک، پرخیان و خوز سرچشمه می گیرد و از چشمه ها و آب چاه های عمیقی به داخل روستا لوله کشی شده است.
از صنایع دستی روستای آلاشت می توان به جوراب های بافته و چادر شب و جاجیم اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری روستای آلاشت
مسیر رسیدن به آلاشت مملو از جاذبه های تماشایی است، مخصوصا در نزدیکی پل ورسک و سوادکوه. قطعا یکی از رویایی ترین مکان های ایران روستای آلاشت است. تا چشم اندازهای دور مه و سرسبزی زیبایی تمام منطقه را فراگرفته و انسان با دیدن این همه زیبایی شگفت زده می شود.
وقتی در مسیر روستای آلاشت به سمت بالا می رویم هوایی خنک و مرطوب به همراه مه زیبایی اطراف ما را فرا می گیرد که این مه با جلوتر رفتن در مسیر غلیظ تر می شود تا جایی که وقتی به روستای آلاشت می رسیم مه تا زانو ها را خواهد پوشاند. در ارتفاعات آلاشت با دیدن چوپانانی که گله های گوسفند را برای چرا به این مکان آورده اند، تصویری مانند تابلو نقاشی در ذهن ها ترسیم می شود.
رودخانه چرات نیز از انتهای دره واقع در این منطقه می گذرد و از زیبایی های این روستاست.
با قدم زدن در کوچه های سنگفرش شده و باریک روستا که خانه های خشتی با شیروانی های چوبی در آن دیده میشوند حس خوبی به گردشگران منتقل می شود.
از جاذبه های گردشگری روستای آلاشت علاوه بر برخورداری از طبیعت بکر و منحصر به فرد میتوان از موزه مردم شناسی، رصد خانه و مساجد زیبای این روستا نام برد.
قبل از ورود به روستای آلاشت، منطقه ای به نام کاربار قرار دارد که رصدخانه معروف آلاشت نیز در این منطقه واقع شده است. این رصدخانه که تنها رصدخانه استان های شمالی ایران است بر فراز یکی از تپه های شهرستان سوادکوه بنا شده است و آن را به نام رصدخانه آیتالله صالحی مازندرانی نامگذاری کردند. هدف از ساخت این آسمان نما، بالابردن جاذبه های توریستی و تفریحی آلاشت و همچنین برگزاری طرح های آموزشی بوده است.
این مجموعه دارای دو تلسکوپ، اتاق آسمان نما، بانک نرم افزاری و کتابخانه تخصصی، نمایشگاه دائمی عکس هایی از نجوم و فضا می باشد.
بعد از عبور از کاربار، در نزدیکی آلاشت، به محلی به نام کاربار تپه سر خواهید رسید که اهالی شهر آلاشت، شبهای تابستان را در آن جمع می شوند و به گفتگو می پردازند و در کنار هم از شب های طولانی تابستان لذت می برند.
خانه ای که در آن رضا شاه در آن به دنیا آمد در محله پهلوان خیل، در سال 1387 به موزه مردم شناسی تبدیل شد. در واقع این خانه متعلق به مصطفی خان، عموی رضا شاه بوده است و در میان گردشگران به خانه رضا پهلوی شهرت دارد.
قدمت این خانه به دوران قاجار و زمان صدر مشروطیت می رسد که مراد علی خان پدر بزرگ رضا شاه پهلوی مالک آن بوده است. این خانه تا قبل از تبدیل شدن به موزه، به عنوان مدرسه و کتابخانه به کار برده شده است. با ورود به این موزه با سبک های معماری و شیوه زندگی این منطقه از شمال ایران آشنا خواهید شد.
مسجد امام حسین که در این روستا قرار دارد با معماری ویژه و خاص، طاق های جناغی، پلان درون گرا و گنبد دوازده وجهی، یکی از زیباترین مساجد شمال ایران بوده که با مصالح مختص به اقلیم سرد و کوهستانی ساخته شده است و چشم هر بیننده ای را به خود جذب می نماید. این مسجد دارای یک گنبدی طلایی رنگ و دو منار دارد است که با ورود به این روستا منارها و گنبد این مسجد از دور پیداست.
مقبره دختر پاک که زنان از آن بازدید می کنند، مسجد جامع آلاشت، خانه صنایع دستی و محله سرزنده کاربارتپه نیز از مکانهای دیدنی آلاشت می باشند.
پوشش گیاهی روستای آلاشت
آلاشت با حیات وحش حفاظت شده دارای درختان سیاه ریشه چون گردو، فندق و گیلاس داخل حیاط خانه های روستایی است.
منطقه آلاشت علاوه بر داشتن محصولات کشاورزی مختلف، گیاهان دارویی متنوعی نیز دارد که از جمله آن می توان به بنفشه، گل پامچال به زبان محلی بچابچا، گل گاوزبان و آویشن کوهی اشاره کرد.
بهترین زمان سفر به آلاشت
زمان مناسب سفر به آلاشت، تابستان و به ویژه مرداد ماه است. در این زمان شاه توت های آلاشت رسیده و گردشگران می توانند از خوردن آن لذت ببرند.
لوازم مورد نیاز برای سفر به آلاشت
با توجه به سرمای هوا، از لباس گرم غافل نشوید و اگر می خواهید کمپ برپا کنید، چادر مسافرتی، کیسه خواب، لوازم آتش زا، زیرانداز و الزامات سفر را فراموش نکنید. برای خرید نیز می توانید از داخل روستا لوازم خود را تهیه کنید.
اقامت در آلاشت
برای ماندن در آلاشت می توانید از خانه های روستایی و یا سوئیت های شهرداری استفاده کنید. در صورتی که مایل هستید در مناطق دیگر سوادکوه اقامت کنید اجاره ویلا در سواد کوه را انتخاب کرده تا فرصت دیدن مکان های دیدنی بیشتری مانند پل ورسک، آبشار چرات، دریاچه و جنگل لفور را داشته باشید.
مسیر دسترسی به آلاشت
برای رفتن به آلاشت باید از تهران به سمت جاده فیروزکوه حرکت کنید. در کیلومتر چهل جاده قائمشهر به سمت فیروزکوه بعد از شهر زیر آب و روبروی پاسگاه پلیس راه، مسیر اصلی آلاشت آغاز می شود.
یکشنبه 07 آذر 1400
یکشنبه 03 مرداد 1400
دوشنبه 17 خرداد 1400
سه شنبه 07 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
چهارشنبه 13 اسفند 1399
دوشنبه 13 بهمن 1399
دوشنبه 08 دی 1399
دوشنبه 26 آبان 1399
جزو برنامه های همیشگی من رفتن به آلاشت و بازدید از طبیعت رویایی آن و رصد خانه اش در قلب ابر و مه است.
حتما از مسجد بزرگ آلاشت که از معماری قدیمی بهره گرفته و موزه آلاشت که خانه پدری و زادگاه رضاشاه هست دیدن کنید.
شنبه 10 آبان 1399
چهارشنبه 16 مهر 1399
سه شنبه 28 مرداد 1399
وطنم درود بر تو
سه شنبه 21 مرداد 1399
چهارشنبه 01 مرداد 1399
چهارشنبه 01 مرداد 1399
شنبه 14 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
دوشنبه 26 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
سه شنبه 20 خرداد 1399