در بین دشتهای پهناور ایران، دشت لار در دماوند یکی از بهترین مناطق برای تماشا و عکاسی از ارتفاعات بام باشکوه ایران است که میزبان گلهای زیبا و چشمه های بسیاری می باشد. در اواخر بهار گلهای شقایق، منظره ای سرخ از دشت لار ایجاد میکند و جلوه ای بسیار تماشایی را به نمایش می گذارند.
موقعیت دشت لار
منطقه حفاظت شده لار یا پارک ملی لار در فاصله هفتاد کیلومتری شرق تهران واقع شده است که این منطقه دنج از دره ای در حاشیه جنوب غربی تا شمال شرقی کوه دماوند وسعت دارد. منطقه لار از قدیم به سبب خوش آب و هوایی منطقه، ارودگاه های پادشاهان در فصل تابستان بوده است که در مرز استان مازندران و تهران واقع شده است. فاصله دشت لار از دماوند 36 کیلومتر است. این دشت زیبا از سمت شمال به نور مازندران، از جنوب به دماوند و از جنوب غربی به لواسان و افجه و برگ جهان و از شرق به گردنه سر منتهی میشود.
جاذبه های دشت لار
دشت لار به علت داشتن آب و هوای مناسب و رودخانهها و دریاچه های بی شماری مانند دیو آسیاب، رود لار، رود سفیدآب، رود الرم، رود ورا رود، چهل بره، آب سیاه چال، آب امام پهنک که همگی به سمت سد لار سرازیر می شوند و بخشی از آب تهران را تأمین می کنند و نیز پوشش گیاهی انبوه دارای تنوع جانوری فراوانی می باشد و تقریبا تمامی جانداران و گیاهان منطقه البرز مرکزی در این پارک وجود دارند.
وجود سد خاکی لار موجب شده که دشت لار به یکی از مناطق اصلی ماهیگیری نزدیک تهران تبدیل شود و گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کند.
دور تا دور دشت لار کوه های بسیار بلندی وجود دارد که از جمله آن می توان کوه دماوند، کوه دیو آسیاب، کوه یخ کمر، کوه گل زرد، کوه پهنک، کوه زرشکی، کوه کمردشت، کوه نمک کوسر، کوه سیاه چال، کوه آرو، کوه اسب کلک، کوه کافر راه و در آخر کوه کبود را نام برد.
همه ساله افراد بسیاری از مردم برای تفریحاتی از جمله طبیعتگردی، ماهیگیری، دوچرخهسواری و پیک نیک به دشت شقایق های وحشی لار میروند و روزی خاطره انگیز از این منطقه خوش آب و هوا برای خود می سازند.
یکی از نکات جالب در مورد دشت لار وجود زندگی عشایری است. عشایر این منطقه عمدتا از شهرهای ورامین و پیشوای استان تهران هستند و دشت لار به عنوان ییلاق تابستانی آن ها میباشد.
دشت لار در سال 1354 با مساحت 73 هزار هکتار با عنوان پارک ملی لار در لیست مناطق حفاظت شده قرار گرفت.
دریاچه سد لار
دریاچه سد لار نیز به سبب نزدیکی به کوه دماوند و قرار داشتن در منطقه دشت لار به یکی از مناطق گردشگری اطراف تهران تبدیل شده است و اخیرا به عنوان مرکز پرورش ماهی قزل آلا و ماهیگیری و همچنین ورزشهایی چون اسکی روی آب از آن استفاده می شود. همچنین این سد یکی از سدهای خاکی تامین کننده آب آشامیدنی حوالی تهران و تامینکننده آب مورد نیاز آبیاری های کشاورزی منطقه نیز میباشد.
گونه های گیاهی و جانوری دشت لار
جذابیت این منطقه به پوشش گیاهی متنوع و جالب آن است که به صورت علفزار است. بسیاری از گیاهان این دشت، خوراکی و دارویی است که طرفداران خاص خود را دارد. زنبق وحشی بنفش، گنسیان، بوته زارها، شقایق، مرغک و گل زرد و پوششهای آلپی دشت لار را در فصل بهار پر از منظره رنگارنگ کرده و زیبایی آن را دو چندان می کند. اما این دشت بیشتر به دشت شقایق ها معروف شده است. با وجود چرای بی رویه دام تغییرات زیادی در سیستم طبیعی دشت لار صورت گرفته اما با این حال انواع گونههای گیاهی را میتوان در آن یافت.
دشت لار مملو از گونههای جانوری است که مهمترین آن ها ماهی قزل آلای خال قرمز است که هم در سد لار و هم در رودخانه یافت میشود. این ماهی یکی از کمیاب ترین آبزیان محسوب میشود. از گونه های جانوری دیگر میتوان به پرندگان متعددی اشاره کرد که بر فراز دشت پرواز میکنند. عقاب طلایی یکی از انواع پرندگان دشت لار است که زیستگاه اصلی آن همین منطقه میباشد.
دشت لار با داشتن مراتع غنی مکان مناسبی برای رشد و تکثیر کل و بز کوهی میباشد.
در این منطقه افعی دماوندی، گراز، افعی البرزی، مارمولک، روباه، بزمجه، کبک، خرس قهوهای، پلنگ، قوچ و میش، آهو، گرگ، قورباغه، لاکپشت، موش صحرایی، واشه، شهباز، خفاش عقاب و کبک دری نیز دیده شده اند. حشراتی همچون سرگین غلتان، نوعی پشه، سنجاقک و عقرب زرد نیز در دشت لار وجود دارند.
مسیرهای دسترسی به دشت لار
مسیر اول: از بزرگراه بابایی به طرف جاده هراز بروید. با گذر از رودهن و بومهن و عبور از گردنه امامزاده هاشم، بعد از مدتی به پلور میرسید. این مسیر از سه راهی پلور تا ورودی پاسگاه محیط بانی دلیچای (ورودی شرقی پارک ملی لار) امتداد یافته است و دسترسی به پارک ملی لار را از طریق جاده آسفالته، امکان پذیر می کند. بخش زیادی از این مسیر آسفالته است.
مسیر دوم: از سمت منطقه لواسان بزرگ (گردنه ایرا) میباشد. این مسیر از روستای ایراء تا پاسگاه محیط بانی قوشخانه (ورودی جنوبی پارک ملی لار) امتداد دارد.
مسیر سوم: از سمت روستای گرمابدر شهرستان شمیرانات در نزدیکی فشم است که به غرب پارک ملی لار دسترسی دارد و بیشتر مورد استفاده دامداران بومی و عشایر قرار میگرفتهاست. عبور از این مسیر نیاز به اخذ مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر دارد. از محیط بانی تا گردنه خاتون بارگاه را به وسیله ماشین های عشایری یا پیاده به نزدیک چشمه دوبرار رفته و در ادامه به دشت لار میرسید.
مسیر چهارم: از رودهن با گذر از روستای آردینه و نیم ساعت رانندگی در جاده خاکی به دشت لار میرسید. مزیت این مسیر این است که بعد از رسیدن، دقیقا وسط دشت قرار میگیرید.
مسیر پنجم: این مسیر از روستای افجه میباشد که مخصوص افرادی است که علاقه مند به کوهنوردی هستند.
افرادی که تمایل به پیاده روی دارند میتوانند اتومبیل خود را در محیط بانی پارک کرده و از محیط بانی تا سد لار دو کیلومتر را طی کنند و سپس 5 کیلومتر تا رودخانه دلیچای و 10 کیلومتر هم تا رودخانه سفید آب راه است.
زمان مناسب برای بازدید از دشت لار
از 15 خرداد تا 15 شهریور بهترین زمان ممکن برای حضور در دشت شقایق های وحشی لار است. در این مدت عبور وسایل نقلیه آزاد است و زاد و ولد حیوانات کمتر میباشد.
اقامت در دشت لار
اگر تمایل داشتید شب را در دشت لار بمانید میتوانید از اقامتگاه های عشایری استفاده کنید و یا چادر برپا کنید. همچنین میتوانید از اجاره ویلا در دماوند استفاده کنید و از جاذبه های دماوند همچون غار رود افشان و چشمه اعلاء و دریاچه تار دیدن کنند. افرادی که تمایل به گردش در اطراف تهران هستند میتوانند از اجاره ویلا در استان تهران، اقامتگاه مورد نظر خود را رزرو کرده و از جاذبه هایی همچون دشت هویج و سد لتیان و روستای آهار در فشم دیدن کنند.
نکات سفر به دشت شقایق های وحشی لار
- در این منطقه آنتن دهی موبایل وجود ندارد.
- اگر در فصل تابستان به دشت می آیید حتما عینک، کلاه لبه دار و کرم ضد آفتاب همراه داشته باشید.
- آب آشامیدنی و لباس مناسب از دیگر لوازم ضروری در سفر به دشت لار است.
سه شنبه 09 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
پنج شنبه 14 اسفند 1399
سه شنبه 14 بهمن 1399
چهارشنبه 10 دی 1399
دوشنبه 19 آبان 1399
چهارشنبه 30 مهر 1399
شنبه 01 شهریور 1399
دوشنبه 13 مرداد 1399
دوشنبه 23 تیر 1399
شنبه 07 تیر 1399
شنبه 31 خرداد 1399
یکشنبه 25 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399