اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

فارس - شیراز  
شنبه 29 خرداد 1400

شیراز معروف به شهر ادب و فرهنگ همواره دارای جذابیت های بی شماری برای گردشگران داخلی و توریست های خارجی بوده است. جاذبه های بی نظیری همچون مسجد نصیرالملک معروف به مسجد صورتی، باغ موزه هفت تنان، باغ جنت، باغ نارنجستان و...سفر به این شهر را به یکی از فراموش‌نشدنی مقاصد گردشگری تبدیل کرده است. یکی از هزاران جاذبه شیراز آرامگاه بابا کوهی است که احتمالا نام آن را کمتر از آرامگاه سعدی و حافظیه شنیده باشید.

این آرامگاه با چشم اندازی زیبا، مقبره یکی از مشایخ‌ بزرگ‌ و مورد احترام فرقه صوفیه‌ می باشد. آرامگاه بابا کوهی در دامنه یکی از کوه های رشته کوه‌های شمالی شیراز، در محل تنگ الله اکبر و در سمت چپ دروازه قرآن واقع شده و قدمت ساخت آن مربوط به زمان حکومت آل بویه است. به علت قرار گرفتن مقبره شیخ بزرگ واقع در این کوه، نام کوه نیز به کوه صبوی یا کوه بابا کوهی معروف شده است.

در محل این کوه دو غار دیده شده که یکی از آنها در زمان های گذشته به عنوان محل زندگی عارف بزرگ مورد استفاده بوده و امروز خالی است و غار دیگر نیز امروزه مکان آرامگاه ابوعبدالله محمد بن عبدالله مشهور به ابن باکویه است. ایوانی در مقابل این غار به وسیله گچ و سنگ ساخته شده و قطعه سنگی نیز در این ایوان وجود دارد که تاریخ 1001 هجری قمری روی آن حک شده است. مقرنس ها و کاشیکاری های بسیار چشم نواز ایوان مقبره بیش از هر چیزی جلب توجه میکند. احتمالا تاریخچه ساخت آرامگاه بابا کوهی به شکل امروزی به سال 1001 برمیگردد و سنگ قبر شیخ ابن باکویه اولین بار به وسیله فرهادمیرزا معتمدالدوله حاکم فارس نصب شد. بالاتر از آرامگاه بابا کوهی، مقبره ای به نام کوچک‌علی نیز دیده میشود. در سال 1391 آرامگاه بابا کوهی تحت نظر اداره اوقاف شیراز مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در ابتدا تصمیم داشتند که این آرامگاه به امامزاده ای تبدیل شود؛ اما به دلیل اینکه آرامگاه ابن باکویه با شماره ثبت 3285 در اسفند ماه سال 1379 هجری شمسی در لیست آثار ملی قرار گرفته بود، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با این کار به مخالفت پرداخت و سرانجام در سال 1392 بازسازی و تعمیرات آرامگاه خاتمه یافت.

درباره بابا کوهی

بابا کوهی با نام اصلی شیخ ابوعبدالله بن عبیدالله شیرازی در سال 337 هجری قمری متولد شد. به علت سالک بودن شیخ ابوعبدالله لقب بابا به او داده شده است. ابن باکویه شیرازی در سنین جوانی علاقه فراوانی به کسب علم و دانش داشت و سال های بسیاری را وقف تحصیل علم کرد. او با چند تن از علمای زمان خود مانند خواجه عبدالله انصاری و شیخ ابوسعید ابوالخیر دیدار کرد و از وجود آن‌ها در راه علم استفاده های بسیاری کرد. شاعر معروف قرن نهم، جامی نیز در کتاب نفحات الانس چندین مرتبه نام بابا کوهی را آورده و از او به عنوان یکی از بزرگ‌ترین علمای زمان خود یاد کرده و برخی افراد بر این باورند که شیخ ابوعبدالله دارای صفات حمید بوده و شخصیت وی فراتر از یک انسان معمولی بوده است. ابن باکویه در طول عمرش سفرهای بسیاری انجام داد و از محضر شخصیت های بزرگی استفاده برد و در سال های پایانی عمر به زادگاهش شیراز برگشت و به دور از مردم شهر در کوهی به نام صبوی واقع در شمال شیراز به عزلت و گوشه نشینی پرداخت و مدتی در مغازه ای در همین مکان مشغول بود و ساعت های بسیاری از روز را به دعا و نیایش می پرداخت. سرانجام شیخ ابوعبدالله بن عبیدالله شیرازی در سال 442 هجری قمری دارفانی را وداع گفت و به خاطر شخصیت بزرگ وی آرامگاه زیبایی در همان مکانی که روزهای پایانی عمرش را میگذراند برای او بنا کردند. نویسنده فارسنامه ابن بلخی میگوید که درواقع مکان آرامگاه باباکوهی همان مغازه‌ای است شیخ در آن به گذران زندگی و کار مشغول بود. وی در فارسنامه به این موضوع می پردازد که در مجاورت مغازه ابن باکویه یک چشمه‌ای وجود داشت و چند حجره‌ و اتاق نیز در کنار آن ساخته شد. در برخی داستان ها و روایات نقل شده که بابا کوهی علاوه بر عارف بودن به عنوان شاعر نیز شناخته میشد. و عده ای دیگر بر این باورند که بابا کوهی شاعر نبوده و مجموعه دیوانی که به او نسبت داده شده متعلق به قرن 9 و 10 و مربوط به فرد صوفی دیگری بوده است.

بازدید از آرامگاه بابا کوهی

برای بازدید از آرامگاه ابن باکویه باید حدود 2 کیلومتر به صورت کوهنوردی و سربالایی بروید، پس صعود به این منطقه برای آن دسته افرادی که دچار بیماری های قلبی، تنفسی و یا مفصلی و زانو درد هستند بسیار دشوار است. اما همین مسیر تقریبا دشوار موجب شده بعضی افراد با آمادگی بدنی بهتر تمایل بیشتری برای بازدید از این آرامگاه داشته باشند. زمان طی کردن این مسیر تقریبا 45 دقیقه است و باید از سمت دروازه قرآن به طرف بلوار جمهوری رفته تا از آنجا به کوه بابا کوهی دسترسی پیدا کنید. بعد از گذر از چندین آب‌نما در طرف راست مسیر و در مجاورت پل هوایی، تابلوی پارک کوهستانی بابا کوهی نمایان خواهد شد. به داخل کوچه رفته و مقبره بابا کوهی را در سمت راست خود مشاهده خواهید کرد. امروزه در این مجموعه علاوه بر مقبره بابا کوهی گردشگاه زیبایی نیز احداث و به نام پارک کوهستانی بابا کوهی معروف شده است. در این مجموعه، تعدادی اتاق قدیمی، گنبد و چشمه‌ آب دیده میشود که گنبد و اتاق‌ها مربوط به زمان قاجاریه و جزء آثار حاکم فارس، مویدالدوله طهماسب میرزا نوه فتحعلی شاه است و ساخت آنها به سال 1275 هجری قمری مربوط میشود و مرمت آنها مربوط به سال ها بعد است.

در این مجموعه یک حوض سنگی دیده میشود که پیرامون آن چندین درخت با قدمت طولانی و بسیار زیبا قرار دارند. مکان تفرجگاه باباکوهی پایین‌تر از آرامگاه قرار دارد و برای رفتن به مکان بقعه باباکوهی باید از میان گردشگاه حرکت کرده و بخش هایی از مسیر سربالایی دارای پلکان میباشد. همانگونه که گفته شد صعود برای برخی افراد ممکن است مشکل ساز باشد اما چشم‌انداز زیبای شهر در کنار آرامگاه باباکوهی جذابیت حضور را بیشتر می سازد. امکانات رفاهی مناسبی جهت پذیرایی از گردشگران این پارک تعبیه شده که شامل سرویس‌ بهداشتی، پارکینگ مخصوص، کافی‌ شاپ و فروشگاه و مسیر سنگ‌فرش مقبره میباشد.

بهترین زمان بازدید از آرامگاه بابا کوهی

در هر ساعتی از روز امکان بازدید از آرامگاه بابا کوهی وجود دارد و هیچ هزینه ای هم برای گردشگران ندارد. بهترین زمان بازدید از گردشگاه و مقبره بابا کوهی در فصل بهار است زیرا هوای شیراز در این زمان بسیار دلپذیر و مطلوب است و صعود از این کوه تجربه‌ای شیرین برای شما خواهد داشت. گردشگاه باباکوهی در ایام تعطیل و جمعه‌ها در صبح و عصر ممکن است کمی شلوغ باشد پس در صورت ممکن روزهای دیگر هفته را انتخاب کنید.

اقامت در شیراز

در صورتی که به شیراز سفر کردید میتوانید با رزرو اقامتگاه بومگردی در شیراز محلی مناسب برای اقامت خود در طول سفرتان داشته باشید.

مسیر دسترسی به آرامگاه باباکوهی

در هر جایی از شهر که باشید به آسانی میتوان به آرامگاه باباکوهی بروید. به منطقه 3 شیراز رفته و بلوار جمهوری اسلامی را پیش بگیرید. بعد از خیابان ابریشمی به جاده باباکوهی خواهید رسید.

دیدگاه کاربران


نیلوفر
نیلوفر
دوشنبه 18 مهر 1401
دست عشق آمد گریبانم گرفت
دست دیگر رشته جانم گرفت
کش کشانم برد تا درگاه خویش
در دلم بنشست و ایمانم گرفت
#باباکوهی
نیما
نیما
چهارشنبه 17 آذر 1400
در دامنه کوه های شمالی شیراز قرار داره، که بهش کوه صبوی هم میگن و از دوره ال بویه به جا مونده
سمانه چهارمحالی
سمانه چهارمحالی
چهارشنبه 06 مرداد 1400
معماری خیلی قشنگی داره و جای زیبا و آرامشبخشی است و برای یکی از مشایخ بزرگ دوران صفویه است.
ramin_yazdan_panah
ramin_yazdan_panah
یکشنبه 30 خرداد 1400
بازسازی و ساخت این مقبره هم تبدیل شده به یه پروژه عظیم و خیلی وقت که نیمه کاره مانده. در بلوار جمهوری واقع شده و از زیبایی های شیراز به شمار میره. امیدواریم اوقاف زودتر این پروژه را به پایان برساند.