اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

سمنان - سمنان  
چهارشنبه 26 خرداد 1400

بازار یکی از مکان هایی است که گردشگران در سفر به هر شهری حتما به آنجا رجوع خواهند کرد. بازار سنتی سمنان با مغازه ها و حجره های قدیمی، خوراک‌خانه خشتی و قهوه‌خانه های سنتی که تقریبا به همان شکل خود باقی مانده در مرکز سمنان قرار دارد. اگر علاقه‌مند به بازارهای خیابانی هستید گردش در بازار بزرگ سمنان را از دست ندهید. بازار سمنان و بازار شاهرود از نظر نوع معماری و بافت بسیار شبیه هم هستند و علت آن هم ساخت هردو بنا در زمان قاجار است. اما بازار سمنان از نظر قدمت عمر طولانی تری داشته و نسبت به دیگر بازارهای سنتی استان سمنان بزرگ‌تر می باشد. این بازار سنتی همانند گذشته پرهیاهو و فعال است و با وجود کسبه های قدیمی همچنان به عنوان قطب اقتصادی سمنان نقش به سزایی در زندگی مردم دارد.

بازار سمنان از نظر طراحی و ساخت یکی از شاهکارهای معماری در زمان قاجار به شمار می رود. اجزای اصلی سازنده بازار آجر و خشت می باشد و گنبدهای زیبای آن بسیار چشم نواز است. همواره در معماری کهن ایرانی توجه به نوع اقلیم و آب‌و‌هوای منطقه اهمیت به سزایی داشته و مهندسان و معماران بر همین اصل بناهای مورد نظر را احداث میکردند. پس استفاده از خشت و آجر در ساخت بازار سمنان کاملا متناسب با اقلیم منطقه کویری همچون سمنان است.

 بازار بزرگ سمنان در 11 تیر ماه 1375 با شماره ثبت 1740 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت.

عمر بازار سنتی سمنان به 180 سال می رسد و به سه قسمت بازار شمالی یا بازار بالا یا راسته بازار، بازار جنوبی و بازار شیخ علاءالدوله تقسیم میشود که تقریبا از هم جدا هستند. به بازار سنتی سمنان، بازار بزرگ نیز گفته میشود و همچون بازار بزرگ تهران قلب تپنده شهر است. در گذشته راسته‌ای با مشاغلی همچون مس‌گری و آهنگری در بازار سمنان وجود داشته که متاسفانه امروزه خبری از آنها نیست.

راسته بازار یا همان بازار شمالی طولی به اندازه 1.5 کیلومتر دارد و در هر دو سوی آن 254 باب مغازه موجود است. بخش شمالی بازار سمنان در زمان های گذشته رونق بیشتری داشته و نقش محوری بازار را برعهده داشته و به همین خاطر به آن بازار اصلی می گویند. بخش های مهم بازار سنتی سمنان همچون حمام، کاروان‌سرا و مسجد که بیشترین رفت‌و‌آمد‌ در آنها انجام میشود در این قسمت قرار دارند. سر در این قسمت از بازار پایه های سنگی دارد و به صورت کاشیکاری شده لاجوردی رنگ است و روی آن قسمتی از سوره اقراء به خط ثلث نقش بسته که بسیار مورد توجه بازدیدکنندگان قرار میگیرد. این بازار از تقاطع دو خیابان‌ یغما یا همان شهدا و نظامی شروع و امتداد آن به خیابان امام خمینی میرسد. در این بازار علاوه بر 254 باب مغازه، 3 حمام قدیمی، 4 کاروانسرای مخروبه و 5 مسجد ساخته شده است.

بخش دیگر بازار سمنان بازار جنوبیست که مساحت آن نسبت به بازار شمالی کمتر است و تعداد مغازه های موجود در این بخش به 50 باب میرسد. با وجود تعداد مغازه های کمتر در بازار جنوبی اما رونق کسب‌و‌کار به خوبی در آن دیده میشود و مغازه‌داران بسیاری مشغول خرید و فروش اجناس مختلف هستند. این بازار جدا از بازار شمالی نیست و درست در موازای آن واقع شده و طول آن به 200 متر می رسد. بازار حضرت یا بازار جنوبی از خیابان امام خمینی آغاز میشود و به محله اسفنجان و تکیه بزرگ پهنه منتهی میشود.

بازار دیگر موجود در بافت سنتی بازار سمنان، بازار مرده‌ها یا بازار علاءالدوله است. اما برخلاف نام عجیبی که دارد اما در این بازار خبری از مرده‌ یا ارواح یا... نیست! در زمان های گذشته از این محل به عنوان مکانی جهت انتقال مرده‌ها به قبرستانی به نام سنادره استفاده می کردند و به همین خاطر به این بازار، بازار مرده‌ها گفته میشد. اما نام اصلی این بازار علاءالدوله میباشد. او یک عارف معروف و بزرگ است که قسمت جدیدی به بازار سمنان افزود. اکنون بیشتر بخش های این قسمت از بازار با ساخت و سازهای جدید و احداث خیابان‌های پیرامون بازار تخریب شده اما همچنان قسمت کوچکی از آن فعال است و رفت‌و‌آمد زیادی از این محل انجام میشود.

راهنمای بازدید از بازار سمنان

بازار سمنان تنها مکانی برای خرید و گشت‌و‌گذار در مغازه‌ها نیست بلکه چندین جاذبه توریستی در بافت بازار سمنان وجود دارد که همه آنها از نظر تاریخی بسیار با اهمیت هستند و قدمت بالایی دارند. دو بنای مسجد جامع سمنان و امامزاده یحیی در قدیم الایام بسیار مورد توجه اهالی این منطقه بودند و امروزه به علت معماری شاهکار علاقه‌مندان بسیاری برای بازدید به این مکان ها میروند. از دیگر مکان های گردشگری بازار سمنان گرمابه حضرت یا موزه پهنه، تکیه پهنه و تکیه ناسار میباشد. در صورتی که بازار خلوت باشد، میتوانید به راحتی با نگاهی به قسمت انتهایی بازار، منظره چشم‌نواز گنبدها را تماشا کنید. امکانات مختلفی در تمام قسمت های بازار دیده می‌شود که از آنها میتوان به چندین سالن غذاخوری، حمام و مسجد اشاره کرد.

در بازار سنتی سمنان هه چیز پیدا میشود، از مایحتاج روزانه گرفته تا لوازم خانگی و سوغات مورد نیاز مسافران. برای بازدید بهتر از بازار سمنان بهتر است از درب ورودی که در نزدیکی میدان امام سمنان است وارد بازار شوید زیرا از این مسیر میتوانید به خوبی برنامه بازدید از تمام قسمت‌های بازار و جاذبه های توریستی آن را تنظیم کنید.

پیشنهاد میکنیم برای خرید سوغات سمنان مانند پسته، جاجیم های زیبا، نان های محلی، انگور شاهرودی، سفال های تزئینی، منبت چوب و ...بازار بالا یا بازار شمالی را انتخاب کنید زیرا این قسمت به خاطر داشتن مغازه‌های بسیار امکان خرید سوغات های متنوعی را به مسافران میدهد. البته ناگفته نماند که گردش در بازار شمالی با توجه به طولانی بودن مسیر تقریبا 2 الی 3 ساعت زمان می برد و ممکن است بعضی افراد در طول راه خسته شوند که در این صورت میتوانید از رستوران های موجود در بازار استفاده کنید و زمانی را برای استراحت اختصاص دهید. رستوران هایی مانند کافه رستوران سنتی تدین، عمارت بادگیر، رستوران سنتی کهن دژ، مجموعه تجاری گردشگری و رستوران نقش‌جهان، رستوران و تالار گل سرخ و مجموعه فرهنگی، تاریخی و پذیرایی زندگی در بازار سنتی سمنان میزبان مسافران این مکان تاریخی هستند.

برای بازدید از موزه حمام حضرت و جاذبه‌هایی همچون مسجد جامع سمنان به بازار جنوبی بروید.

بازار سمنان بخشی از ابنیه تاریخی به شمار میرود و درواقع به عنوان یک بازار خیابانی شناخته میشود به همین خاطر هیچ هزینه ورودی ندارد. ساعات کار بازار سمنان همچون سایر بازارهای مرکزی و بزرگ از ساعت 9 صبح الی 22 شب است و در این بین کسبه و فروشندگان ممکن است حدود 1 الی 2 ساعت را به اقامه نماز و صرف ناهار اختصاص دهند.

دیدنی های پیرامون بازار سمنان

بعد از بازدید و خرید از بازار میتوانید از مکان هایی همچون موزه مهر و سکه کومش، کاروان‌سرای شاه‌عباسی میاندشت، دروازه ارگ سمنان، موزه حیات‌وحش و تاریخ طبیعی سمنان، پارک موزه دفاع مقدس، خانه تدین، عمارت و باغ امیر و سرای نقش‌جهان دیدن کنید. فاصله این جاذبه های توریستی از هم بسیار کم است و میتوان به صورت پیاده روی در طول یک روز از تمام این مکان ها بازدید کرد. چشمه هفت رنگ شاهرود، جنگل فینسک و تنگه زندان از دیگر جاذبه های استان سمنان هستند.

اقامت در سمنان

هتل گوت نزدیکترین اقامت‌گاه به بازار سمنان، است. همچنین هتل هایی مانند هتل سنگسر و هتل دربند در فاصله کمی از بازار واقع شده اند. ویلاجار به مسافران این استان پیشنهاد میکند اقامتگاه های بومگردی سمنان را انتخاب کرده و به صورت مستقیم با میزبان در مورد چگونگی نحوه رزرو در ارتباط باشند.

بهترین زمان سفر به سمنان

با توجه به بافت کویری سمنان که زمستان‌های سرد و تابستان‌های بسیار گرمی دارد، پیشنهاد میکنیم فصل بهار یا پاییز را برای سفر به این خطه انتخاب کنید. مناظر زیبا و دل انگیز برخی از نقاط سمنان در این دو فصل به اوج شکوه خود میرسد و همچنین هوا برای چند ساعت پیاده‌روی در طول بازار مناسب است.

مسیر دسترسی به بازار سمنان

برای رفتن به بازار سمنان به خیابان امام سمنان رفته و از آنجا مسیر خیابان شهدا را در پیش بگیرید. میدان امام از میدان های مشهور شهر است که به‌راحتی در هر کجای شهر که باشید میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. در طول مسیر خیابان شهدا سردر تاریخی و بزرگ بازار سنتی سمنان نمایان میشود.

دیدگاه کاربران


خسروی
خسروی
دوشنبه 18 مهر 1401
خیابان امام هنوزم به اندازه کودکی های ما رنگی و زنده ست. نوستالژیه و یادآور بوی سیب زمینی گِلی و رد شدن از جلوی بستنی های آقای شربتی.
گاهی لازمه خرید کردن از مغازه های لوکس رو رها کنیم سری بهش بزنیم.
سامان
سامان
چهارشنبه 17 آذر 1400
معماری بازارهای ایران منحصر به فرده، بازار سمنان برای دوره قاجاره که در خیابان امام سمنان قرار داره
Mehdi Afkar
Mehdi Afkar
چهارشنبه 06 مرداد 1400
این بازار برای دوران قاجار است و دو قسمت دارد بازار بزرگ و بازار کوچک که موزه حمام حضرت در بازار کوچک می باشد.
s7haima
s7haima
شنبه 29 خرداد 1400
در بازار شیخ علاالدوله یه راه پله باریک در وسط بازار قرار داره خیلی جالبه👍 اسم جالبی هم داره بازار مرده ها. مسجد جامع سمنان در نزدیک این بازار قرار داره.