اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

اردبیل - پارس آباد  
سه شنبه 18 آذر 1399

در شمالی ترین نقطه از استان اردبیل منطقه پهناور و سرسبزی وجود دارد که دشت مُغان نام دارد. این منطقه شگفت انگیز و زیبا بعد از قراردادهای ترکمنچای و گلستان به دو بخش تقسیم شد که بخش عمده آن در کشور آذربایجان واقع گردید. این دشت به خاطر زیبایی بی نظیرش به دشت همیشه بهار لقب گرفته است.

 

دشت مغان از سمت شرق و شمال با کشور آذربایجان هم مرز است و به ترتیب از سمت جنوب و غرب به شهرهای مشکین شهر و منطقه ارسباران منتهی میشود. دشت مغان به قدری بزرگ است که میتوان آن را به سه بخش جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی تقسیم نمود.

کشتزارهای سرسبز، دشت های پر از گل، کوه پایه های سر سبز، تپه ها و چمنزارها، منظره ای مسحور کننده برای هر بیننده را به تصویر میکشند که از بی بدیل ترین چشم اندازها در ایران به خصوص طبیعت اردبیل به شمار میرود.

قرار گیری رودخانه ارس در کنار بخش جلگه ای باعث شده است تا این قسمت از دشت مغان از خاک حاصلخیز، و آب و هوای مطلوبی برخوردار باشد از این رو تولیدات محصولات کشاورزی و پرورش دام و طیور رشد قابل توجه و چشم گیری دارد و همچنین قابل سکونت میباشد و از دیرباز محل اتراق و ییلاقی برای عشایر شاهسون بوده است.

برنج، جو، گندم، ذرت، سویا، چغندر قند، گردو، پنبه و میوه جات از محصولات کشاورزی در این دشت به شمار میرود که به صورت آبی و دیمی کشت میشود و اکثر آنها صادر میگردد. از این رو این منطقه زیبا را انبار غله نیز می نامند. علاوه بر اینها به دلیل برخورداری از کارخانجات تولید پنیر، کنسرو، آبمیوه، کمپوت، خشکبار و تولید قند و شکر به یکی از قطب های صنعتی در ایران تبدیل شده است.

پرندگان زیادی از گونه های متنوع بومی و مهاجر، دشت مغان را برای زیستگاه فصلی و دائمی خود انتخاب کرده اند. نمونه ای از این پرندگان عبارتند از لک لک، قوی گنگ، قوی کوچک، قوی فریادکش، مرکوس سفید، غاز خاکستری، بالکان کوچک، اردک تاجدار، اردک سرسبز، اردک نوک پهن اردک چشم طلایی، خوتکا، پلیکان خاکستری، اگرت، فلامینگو، خروس کولی، انواع مرغابی، تنجه، گیلانشاه، سلیم، کاکایی، طاووسک.

دشت مغان قدمتی طولانی دارد و در کتاب های تاریخی و سفرنامه ها از آن صحبت شده و در حال حاضر متشکل از 6 شهر و چندین روستا است که قدیمی ترین آن ها شهر گِرمی میباشد.

باستان شناسان از نتیجه تحقیقات و نشانه هایی که بدست آورده اند، متوجه شدند که قدمت سکونت انسان در اراضی آذربایجان از دوره پارینه سنگی بوده است. به نظر آنان رهبران دین زرتشت که به آنها مُغ گفته میشود، سالی یکبار در این سرزمین برای برگزاری مراسم و جلسات مذهبی خود، جمع میشدند به همین خاطر این سرزمین به دشت مغان نام گرفت.

ساکنین منطقه دشت مغان انسان های کوچ نشین و پاک سرشتی هستند که با گذر از سختی ها و مشکلات به مردمی با فرهنگ غنی و اصیل تبدیل شده اند. امروزه علاوه بر کشاورزی و دامپروری از طریق قالی بافی، گلیم بافی، خورجین بافی، پلاس و شال گردن بافی امرار معاش میکنند. آنها به زبان ترکی آذربایجانی صحبت میکنند.

از جمله مکان های باستانی و طبیعی گردشگری که در این منطقه و حومه قرار دارد میتوان به چشمه های طبیعی ساحل آراز چایی رودخانه مرزی ارس، جنگل های طبیعی سرسبز، آبشار قیرخ پیله، ییلاقات با شکوه، تپه نادری، قلعه اوتان مغان، گورستان کورلار، برج قارلوجا، پل تاریخی خمارلو، تپه خرمن اشاره کرد. 

به گفته اهالی ساکن در این منطقه چشمه آب معدنی مازافا خاصیت درمانی دارد و برای درمان سنگ کلیه مفید است.

در صورتیکه به منطقه دشت مغان سفر کردید حتما از شهرهای اطراف آن از جمله: پارس آباد، بیله سوار و گِرمی دیدن کنید.

برای رسیدن به دشت مغان پیشنهاد میکنیم از مسیر شهرهای شمالی استفاده کنید. از شهر آستارا که آخرین شهر استان گیلان است وارد گردنه حیران شوید. تماشای این جاده مرزی در هر یک از ایام سال واقعا زیبا و شگفت انگیز است. گردنه حیران علاوه بر اینکه مرز دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان را مشخص میکند راه ارتباطی بین استانهای گیلان و اردبیل در ایران نیز میباشد. 

در طی مسیر حتما از طعم آش دوغ و سایر خوراکی های محلی اردبیل لذت ببرید. همینطور میتوانید از فروشندگانی که در کنار جاده بساط دارند عسل، صنایع دستی، خشکبار و لباس محلی خرید کنید. اگر از طبیعت گردنه حیران خوشتان آمد میتوانید با خیال راحت شب را با اسکان در هتل یا خانه های اجاره ای در روستای حیران و سایر روستاهای اطراف سپری کنید. امکانات رفاهی و تفریحی از جمله، استقرار هلال احمر، پمپ بنزین، اقامتگاه، هتل، رستوران، سورتمه ریلی و موارد دیگر برای گردشگران در گردنه حیران فراهم است تا مسافران بتوانند در کنار خانواده خاطرات خوبی را ثبت کنند.

بعد از گذر از گردنه حیران وارد استان اردبیل میشوید، به سمت شمال شهر اردبیل مسیرتان را ادامه دهید و از آنجا به پارس آباد بروید. در آنجا تابلوی راهنمای حرکت به سمت دشت مغان را مشاهده میکنید.

بهترین زمان سفر به دشت مغان فصل تابستان تا قبل از شروع ماه شهریور است.

 

دیدگاه کاربران


حمیدرضا
حمیدرضا
سه شنبه 07 آذر 1402
مردمانی خوب، آب و هوای عالی، طبیعت بی نظیر، تا چشم کار میکنه سرسبزی میبینید واقعا عالیه مخصوصا شهر گرمی که نزدیک به مرز هم هست
مهدوی
مهدوی
یکشنبه 24 مهر 1401
واقعا زیباست و اقامت در خانه محلی و بومی بی نظیره و حس خوبی دارد
خیلی خیلی ممنون و متشکرم بابت معرفی دشت زیبای مغان به طبیعت دوستان و گردشگران عزیز
رها
رها
دوشنبه 22 آذر 1400
این دشت در نزدیکی رود ارس قرار داره، گونه های نادری از پرندگان برای مهاجرت به تالاب های دشت مغان میان و میتونید با رفتن به دشت مغان همه اونا رو ببینید
ایلیا دلدار
ایلیا دلدار
یکشنبه 10 مرداد 1400
بهترین و قشنگترین مکان در اردبیل دشت مغان است که دریا و باغ بسیار زیبایی دارد و آب و هوای خیلی خوبی نیز دارد رفتید اردبیل حتما به این دشت هم برید.
rahakarimi1368
rahakarimi1368
دوشنبه 24 خرداد 1400
چوخ گوزل 👌🏻👌🏻 دشت مغان عالی، امیدوارم مردمی که به این منطقه سفر میکنند حواسشون به طبیعت زیبا و ارزشمند مغان باشه و متوجه بشند که زباله ها را نباید رها نکنند، هر چند زباله کوچک مثل تخمه❤️❤️❤️👏👏
_fatehi_93
_fatehi_93
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
من دوست دار طبیعت سرسبز و پر از درخت مغان نگین اردبیلم جاده این دشت از میان زیبایی های بکر عبور میکنه و سفر را جذاب تر می سازد.
turk.qizi.aylin
turk.qizi.aylin
دوشنبه 16 فروردین 1400
آل بیلی یا بیله سوار از مناطق دشت زیبای مغان هست من رفتم خیلی عالیه واقعا خوش گذشت🔥 سیزده بدر اینجا بودیم خیلی شلوغ بود.
falah
falah
یکشنبه 17 اسفند 1399
در دشت مغان سدی به نام میل مغان قرار داره که به عنوان سد دوستی ایران و آذربایجان شناخته میشه بدنه این سد بتنی و خاکیست و بین اصلان دوز مغان و هورادیز ساخته شده.
ompany
ompany
شنبه 18 بهمن 1399
دشت مغان سوغات های خوشمزه ای داره که عسل از همه معروف تر هست باید بگم پسته اینجا هم خوبه و حتما اگر رفتید بخرید.
malek
malek
چهارشنبه 19 آذر 1399
عسل طبیعی دشت مغان بهترین عسل طبیعی که من تا حالا خوردم چون من هر سال ازشون خرید میکنم کافی یک بار برید و عسلش رو امتحان کنید.