یکی از مکان های زیبا و منحصر به فرد در اطراف تهران، تنگ واشی است که جزو ده مکان برتر گردشگری به شمار میرود. تنگه واشی در پانزده کیلومتری شمال غربی شهرستان فیروزکوه قرار دارد که با داشتن آب و هوایی مناسب در تابستان ها و در تعطیلات آخر هفته میزبان گردشگران بی شماری است.
یکی از جذاب ترین و هیجان انگیزترین بخش های سفر به تنگه واشی حرکت در رودخانه ای است که در بین یک دره سنگی قرار دارد.
از آنجا که به واسطه نزدیکی تنگه واشی به شهر تهران، امکان مسافرت یک روزه به این منطقه وجود دارد در تابستان بسیاری از ساکنین استان تهران و دیگر استان های اطراف به این منطقه مسافرت کرده و شب را در این طبیعت زیبا سپری می کنند.
قطعا تنگه واشی گزینه مناسبی برای حضور در طبیعت و لذت بردن از موهبت های الهی همچون آب، سرسبزی درختان، صخره های سخت و محکم و آب و هوایی فوق العاده دلچسب است و قطعا در این مکان زیبا علاوه بر طبیعتی تماشایی، از دیدن جذابیت های تاریخی نیز شگفت زده خواهید شد.
ویژگی های تنگ واشی
در زبان شمالی واش به معنی چمن میباشد و نام این منطقه نیز به علت سرسبز بودن، واش نام گرفته است.
تنگه واشی حدود 300 متر طول دارد و ارتفاع دیواره های صخره ای آن به حدود 100 متر میرسد. این تنگه محل عبور رودخانه ای است که از کوه های ساواشی سرچشمه می گیرد و از میان دشت عبور می کند. در فصل تابستان حجم آب این منطقه بسیار کم میشود به طوریکه آب تنگه به حدی است که در اکثر فقط تا زیر زانوی شما را خیس می نماید اما در فصل پاییز و زمستان ارتفاع آب رودخانه زیاد میشود و قدم گذاشتن در آن تا حدودی خطرناک میشود.
این مکان دیدنی از دو تنگه تشکیل شده است که تنگ اول به واشی و تنگ دوم به ساواشی معروف است.
پس از گذشتن از تنگ اول که از همه معروف تر است و نام این منطقه نیز از آن گرفته شده و عبور از دشتی زیبا، تنگ دوم دیده خواهد شد که حدود دو هزار متر با تنگ اول فاصله دارد.
تنگ دوم هم مشابه تنگ اول زیباست و از دیوارههای سنگی آن، چشمههای آب زلال و خنک به سمت پایین جاری است.
مسیر پیاده رفتن از آغاز تنگ اول در سه بخش انجام میشود که به صورت زیر شرح می دهیم :
- بخش اول راه که در آن فاصله تنگ اول تا ابتدای دشت ساواشی طی میشود حدود 250 متر است و مسیری باریک است که برای عبور از آن باید از آب سردی بگذرید.
- قسمت دوم مسیر راهپیمایی در دشت ساواشی است و حدود 1700 متر می باشد و در این مسیر لازم نیست از میان آب ها عبور کنید. این مسیر به دشت وسیعی میرسد که می توانید در آن مدتی درنگ کنید و از طبیعت اطراف لذت ببرید. در این مکان، افراد محلی خوردنی هایی مانند لواشک، آلوچه و گیاهانی همچون کاکوتی، پونه جنگلی، نعناع و آویشن را به گردشگران عرضه میکنند.
- بخش آخر مسیر نیز فاصله تنگه دوم تا رسیدن به آبشار تنگه واشی و حدود 800 متر است. فضای این تنگه از تنگه قبلی سرسبزتر است و از دیواره های آن آب های جاری دیده میشود. اگر این مسیر را ادامه دهید به کوههایی میرسید که انتهای آنها به سوادکوه و دراسله میرسد.
آبشار تنگ واشی
در پایان مسیر تنگه دوم غرش آبشاری خروشان، گردشگران را به خود جذب می کند تا در گرمای تابستان در کنار آب زلال آن استراحت کنند.
آبشار تنگه واشی که با ارتفاع 15 متر در آن منطقه دیده می شود. ظاهری کف آلود دارد. آب این آبشار به استخری یک متری با وسعت 50 متر سرازیر می شود.
وجود این آبشار این منطقه را بسیار دلنشین تر و زیباتر کرده و صدای جوش و خروش آن هر گردشگری را به وجد می آورد. دیدن این آبشار زیبا خستگی مسیر تنگه را از تن رها میکند و فرصت خوبی برای لذت بردن از زیبایی های طبیعت است.
دشت زیبای اطراف آبشار تنگه واشی نیز برای تفریح خانواده ها مکانی مناسب می باشد و امکانات خوبی در اطراف آبشار در نظر گرفته شده است.
کتیبه های دوره قاجار در تنگ واشی
تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، آثار تاریخی فراوانی نیز دارد.
یکی از سه کتیبه معروف عصر قاجار در این تنگه واقع شده است و دو کتیبه دیگر در چشمه علی در شهر ری و تونل وانا در جاده هراز قرار دارند. هر سه این کتیبهها به فرمان فتحعلی شاه قاجار حکاکی شده اند. فتحعلی شاه که قبل از پادشاهی زندگی خود را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجستههای آن شهر، سه نفر به نام های حجارباشی، نقاش باشی و معمار باشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.
کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شده است.
یکی از تصاویر این کتیبه شکارگاه را به تصویر میکشد که در آن پسران فتحعلی شاه و نوادگانش همراه با اسب های خود مشغول شکار هستند. قدمت این کتیبه تقریبا 188 سال است.
این کتیبه به گونه در کوه های تنگه واشی قرار گرفته که از باران و برف در امان مانده است اما متاسفانه بیشتری آسیبی که به آن وارد شده از طرف صنعت گردشگری بوده است.
بهترین زمان رفتن به تنگ واشی
همانطور که گفته شد، فصل تابستان بهترین زمان برای رفتن به تنگه واشی فیروزکوه است و اما در فصل، مرداد ماه را برای لذت بردن از طبیعت تنگه واشی پیشنهاد میکنیم. سعی کنید در روزهای وسط هفته برای سفر به تنگه واشی برنامه ریزی کنید زیرا در آخر هفته و تعطیلات این منطقه مملو از جمعیت خواهد بود.
نکات سفر به تنگ واشی
گردش در تنگه واشی هم در خشکی صورت میگیرد و هم در آب. پس وسایلی که همراه میآورید را محدودتر کرده و در عین حال مفید و کاربردی باشند. حتما غذای سبک، لباس اضافه، کفش مناسب طبیعت گردی، آب معدنی، کوله بزرگ، دمپایی، عینک ضد آفتاب، کیف کمک های اولیه، کلاه آفتابی، GPS و در صورت تمایل عصای کوهنوردی به همراه داشته باشید.
اگر در فصول پر باران به این مکان بیایید ممکن است تا کمر در آب فرو بروید. نکات ایمنی را رعایت کنید و هنگام قدم برداشتن جوانب احتیاط را رعایت کرده و پاهایتان را روی سنگ های درشت قرار دهید.
نکته ای که در رابطه با این مکان وجود دارد این است که در تنگه واشی گیاه کمیاب باریجه که مصارف مهم صنعتی و دارویی دارد می روید. چیدن باریجه به دلیل کمیابی آن جرم است و پیگرد قانونی دارد.
مسیر دسترسی
برای رسیدن به تنگ ساواشی در فاصله کیلومتر 2 جاده فیروزکوه به تهران، پس از ورود به یک راه فرعی و 10 کیلومتر رانندگی، روستای جلیزجند دیده خواهد شد. روستای جلیزجند در دشتی سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغ های زیبا واقع شده است. پس از عبور از روستا و طی 5 کیلومتر، محل پیاده روی تنگ واشی آغاز میشود. در ضمن برای ورود به این مکان باید هزینه بپردازید که ورودی آن برای اتومبیل های مختلف متفاوت است.
جاذبه های دیگر فیروزکوه
اگر به فیروزکوه سفر کردید علاوه بر تنگه واشی می توانید از جاذبه های دیگری مانند تنگه میشینه مرگ و دریاچه لزور دیدن کنید.
اقامتگاه مناسب
برای اقامت در این منطقه میتوانید ویلاهای دماوند را که در نزدیکی تنگ واشی هستند در سایت ویلاجار مشاهده کنید و نسبت به رزرو آنها اقدام نمایید.
سه شنبه 05 تیر 1403
سوالی داشتم کشی میدونه تو ماه محرم تنگه واشی بازه؟
یکشنبه 19 آذر 1402
چهارشنبه 10 آذر 1400
دوشنبه 04 مرداد 1400
سه شنبه 18 خرداد 1400
چهارشنبه 08 اردیبهشت 1400
شنبه 14 فروردین 1400
شنبه 16 اسفند 1399
پنج شنبه 14 اسفند 1399
چهارشنبه 15 بهمن 1399
شنبه 13 دی 1399
پنج شنبه 11 دی 1399
چهارشنبه 28 آبان 1399
یکشنبه 11 آبان 1399
یکشنبه 20 مهر 1399
پنج شنبه 23 مرداد 1399
شنبه 04 مرداد 1399
یکشنبه 15 تیر 1399
دوشنبه 02 تیر 1399
سه شنبه 27 خرداد 1399
شنبه 24 خرداد 1399
چهارشنبه 21 خرداد 1399