اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

اصفهان - اصفهان  
یکشنبه 20 آبان 1397

یکی از آثار تاریخی با ارزش کشورمان که از دوره های گوناگون به جا مانده است، حمام های ایرانی می باشد. حمام های ساخته شده در هر دوره، معماری و ویژگی های خاص خود را دارند. با مدرن شدن و پیشرفت جامعه، حمام های شخصی جایگزین این حمام ها شدند. هم اکنون از این حمام های تاریخی به عنوان موزه، زورخانه و... استفاده می نمایند. با مشاهده این حمام های قدیمی، با تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران می توان تا حدودی آشنا شد.

حمام شیخ بهایی اصفهان، که از آثار معماری منحصر به فرد تاریخ ایران به شمار می رود، یکی از این حمام‌ های تاریخی می باشد. این حمام متعلق به دوران صفویان می باشد. ویژگی های خاص این حمام و تفاوت آتشدان و مخزن آن نسبت به حمام های دیگر، سبب شده است که از آثار معماری جالب توجه اصفهان محسوب گردد.

سیستم گرمایشی این حمام با حمام های تاریخی دیگر فرق دارد. این ویژگی سبب شده است که داستان ‌ها و افسانه‌ های گوناگونی درباره این حمام نقل شود و سبب عجیب بودن این حمام گردد. طراحی این سیستم گرمایشی، با استفاده از قوانین فیزیک و شیمی انجام شده است. شیخ بهایی، که از دانشمندان بزرگ عصر صفویه بوده است، معمار این حمام می باشد. علاوه بر این حمام، بسیاری از آثار تاریخی عصر صفویه را شیخ بهایی طراحی کرده است. وی کاملا به علوم فلسفه، منطق و ریاضیات مسلط بود. هم اکنون از ایشان 88 کتاب و رساله به جا مانده است. این حمام تاریخی همچون سایر آثار ارزشمند اصفهان در دوره صفویان، به دستور شاه عباس اول و در دوره حاکمیت او بنا گشت. حمام شیخ بهایی، در تیر ماه 1377 با شماره 2063، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

تاکنون، بررسی های بسیاری برای کشف معمای گرم شدن این حمام به انجام رسیده است، لیکن محققان هنوز به نتیجه ای نرسیده اند. در بخش زیرین این حمام، سیستم سفالی لوله کشی کشف شده است. یکی از ویژگی های با اهمیت این حمام، گرم شدن آن با یک شعله می باشد که هنوز هم محققان شیمی و فیزیک را مبهوت نگه داشته است.

این حمام دو سربینه بزرگ دارد که یکی از آن ها به زنان و دیگری به مردان تعلق داشته است. علاوه بر سربینه، استخر، تعدادی خزینه و آب انبار نیز در این حمام وجود دارد.

این حمام، در مالکیت افراد گوناگونی (حدودا 30 نفر) بوده است. در حال حاضر، میراث فرهنگی استان اصفهان مالکیت تمام این حمام را دارد. این حمام در سال 1386 ه.ش، به دلیل صدمه های وارد شده، مرمت و بازسازی گردید.

حمام شیخ بهایی، در خیابان عبدالرزاق اصفهان، کوچه شیخ بهایی و در میان مسجد جامع و هارونیه در بازار کهنه واقع شده است.

دیدگاه کاربران


علیرضا
علیرضا
سه شنبه 21 دی 1400
تو این حمام از گاز متان برای گرم کردن آب حمام استفاده میکردن که منبعش از طلا بوده و به خاطر رسانایی که داشته آب و گرم میکرده
sepaku.65
sepaku.65
دوشنبه 25 مرداد 1400
پایان نامه دانشگام راجب این حمام بود و این حمام از طریق گاز خروجی از چاه فاضلاب گرم میشده .
ashkan.v.f
ashkan.v.f
سه شنبه 08 تیر 1400
در گذشته حمام شیخ بهایی با یک شمع گرم میشده و خیلی محققان در زمان صفویه و قاجار برا پی بردن به آن دست به خاموشی آن شمع زدن که یک مخترع جدیدا علت آن را استفاده از فلز طلا میداند چون طلا رساناترین فلز برای انتقال گرماست و باعث گرم شدن آب با حرارت کم میشود.
hamidreza_bani
hamidreza_bani
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
حمام شیخ بهایی پشت مسجد جامع عتیق قرار داره. قبلا سردر زیبایی داشت اما تخریب شده.
best_deal.iing_best
best_deal.iing_best
چهارشنبه 25 فروردین 1400
تجربه دیدن این حمام برام لذت بخش بود. معماری این حمام از لحاظ ظاهری شاید خیلی تفاوتی با حمام های تاریخی نداشته باشد اما این که با یک شمع گرماش تامین میشه کمی خاص شده.
nboro
nboro
سه شنبه 28 بهمن 1399
یکی از عجایب معماری این حمام این هست که فقط با یک شمع گرم میشه بدون اینکه خاموش بشه.
zakhmooo
zakhmooo
دوشنبه 29 دی 1399
تا جایی که من میدانم. راز حمام شیخ بهایی، مربوط بود به چاه فاضلابی در نزدیک حمام بوده و از گاز درون چاه جهت گرم کردن حمام و از خود فاضلاب هم عایق کاری آب و برای گرم کردن آن استفاده می‌کرده.
ermiaa
ermiaa
شنبه 22 آذر 1399
شنیده های من حاکی از آن است که شیخ بهایی این بنا را نساخته و چون به این حمام آمده، مردم نام شیخ بهایی رو روی این حمام گذاشته اند. و اما گرم شدن حمام با یک شمع اصلا امکان پذیر نیست.
zzzzzzzzz7331
zzzzzzzzz7331
پنج شنبه 08 خرداد 1399
میگن راز حمام شیخ بهایی اینه که گاز متان بعنوان سوخت استفاده می شده.