اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمانشاه - سر پل ذهاب  
دوشنبه 14 آبان 1397

استان کرمانشاه، آثار تاریخی گوناگونی دارد که سبب می شود همه ساله گردشگران بسیاری به سوی آن جذب شوند. طاق گرا با نام های دیگری از جمله تاق گرا یا طاق شیرین، که متعلق به دوره ساسانیان می باشد، یکی از بناهای تاریخی و تماشایی این استان در شهر سرپل ذهاب به شمار می رود.

این بنا، دارای پلانی مستطیل شکل است. طاق گرا را با نام طاق شیرین نیز می نامند. ریشه کلمه طاق ‌گرا، به طایفه گراوند باز می گردد. این طایفه، یکی از بزرگترین طایفه های لکستان می باشد که به زبان لری سخن می گویند. در گذشته، طایفه گراوند مرزبانی غرب ایران را بر عهده داشته اند.

عده ای از باستان‌ شناسان بر این باورند که این طاق به دوره اشکانیان تعلق دارد، در مقابل، برخی دیگر معتقدند که طاق ‌گرا متعلق به دوره ساسانیان است. لیکن تحقیقات و بررسی های انجام شده، نشان می دهد که این اثر تاریخی، در اواخر دوره ساسانیان و در دوره حکومت خسرو دوم بنا شده است. سنگ نوشته ‌ای در این بنا وجود ندارد و تنها دو علامت کنده شده از دوره پارت ‌ها به جا مانده است.

طاق‌ شیرین، به شکل یک ایوان ساخته شده است که برای ساخت آن از بلوک‌ های سنگی مکعبی شکل بهره برده اند. ورودی بنای طاق گرا، در سمت جنوب قرار گرفته است و به جاده سنگفرش باستانی مشرف می باشد. برای بخش های داخلی دیوار های این بنا، از ملاط گچ و لاشه‌ سنگ نیز استفاده شده است. در دیوار های داخلی، نقش‌ و نگار های هندسی و کنده‌ کاری هایی مشاهده می شود.

طاق ‌گرا، دارای ابعاد 4.86 در 7.70 متر می باشد. ارتفاع کف طاق ‌گرا از سطح زمین 1.20 متر، ارتفاع از کف تا لبه قوس 5.92 متر و از لبه قوس تا زیر گلویی اول 1.20 متر می باشد. ارتفاع افریز اول نیز 60 سانتی متر است. بر روی آفریز اول، یک ردیف بلوک سنگی ساده به ارتفاع 45 سانتی متر قرار دارد. همچنین، سنگ های تزئینی افریز دوم نیز در این قسمت مشاهده می شود. یک ردیف کنگره، با ارتفاع 92 سانتی متر، بر روی لبه بام طاق ‌گرا وجود دارد. از این رو، ارتفاع طاق گرا از سطح زمین تا بالاترین نقطه اش، 11.7 متر می باشد. عرض دهانه طاق و عمق آن به ترتیب 4.10 متر و 3.10 متر است.

از کارکرد های گوناگون این بنای تاریخی، می توانیم به توقفگاه موکب شاهی، یادگار احداث راه کاروانرو، بنای یادبودی از پیروزی، پاسگاه مرزی و اریکه سلطنتی اشاره نمود.

طاق‌گرا، در 15 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و در مجاورت جاده سنگفرش باستانی (سبب اتصال فلات ایران به بین النهرین)، واقع شده است.

جهت دسترسی به این بنا می بایست به استان کرمانشاه و شهرستان سرپل ذهاب سفر کنید. حدودا 200 متر بعد از ایست بازرسی پاتاق، به سمت جاده فرعی در قسمت چپ جاده بروید. پس از طی 500 متر، به طاق گرا خواهید رسید.

دیدگاه کاربران


مهرزاد
مهرزاد
پنج شنبه 06 بهمن 1401
طاق گرا با فرمان خسرو دوم برای شخصی بنام گرا که مرزبان ارشد یا راهدار ارشد او بوده ساخته شده است که تا جایگاه این شخصیت برای کسانی که از جاده ابریشم عبور میکردند مشخص باشه.(قدرت نمایی شاه)که امروزه طایفه ای هم با نام گراوند در گستره ای از سرپل ذهاب و کرمانشاه و لرستان و خوزستان وجود دارد
میثم
میثم
چهارشنبه 22 دی 1400
یزدگرد بعد از شکت خوردن در جنگ ایران و ری پا به فرار گذاشت و در این مکان منتظر پایان و نتیجه جنگ ماند
mohamadali rahmani
mohamadali rahmani
دوشنبه 25 مرداد 1400
مکانی بسیار زیبا و قدیمی است طاق مرمت شده است و مسیر آن هم خیلی بهتر شده و بهترین اثر به جا مانده از ساسانیان است.
hamd.amini2016
hamd.amini2016
سه شنبه 08 تیر 1400
طاق گرای در دوره ی ساسانی توسط آخرین پادشاه ساسانی یعنی یزگرد فرزند کوچک خسرو پرویز بنا شده است یزگرد پولدار ترین پادشاه ساسانی بوده است و بعد از آن قرآن به ایران وارد شده است و دین اسلام رواج پیدا کرده است.
hamd.amini2016
hamd.amini2016
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
این بنا توسط یزگرد فرزند کوچک خسرو پرویز ساخته شده در طول 28 سال منطقه سرپل ذهاب بوده است.
dj3eeuguaadfjjjjjd
dj3eeuguaadfjjjjjd
چهارشنبه 25 فروردین 1400
سازه طاق گرا یا تاق گرا یا طاق شیرین مربوط به دوره ساسانی و اشکانی است. در زمان خسرو دوم ساخته شده.
hamd.amini2016
hamd.amini2016
سه شنبه 28 بهمن 1399
این بنای تاریخی به دستور آخرین پادشاه ساسانی یعنی یزگرد فرزند کوچک خسرو پرویز ساخته شده و مرکز پادشاهی در طول 28 سال منطقه سرپل ذهاب بوده.
akbar8169s
akbar8169s
دوشنبه 29 دی 1399
منزل من سرپل هست. شنیدم رو به روی این بنا گنج خیلی مهمی قرار داشته که خارجش کردند و گفتند که میخوان جاده بزنند اما از جاده هم خبری نیست.
m.sh
m.sh
یکشنبه 23 آذر 1399
نکته جالب در مورد این بنا سالم ماندنش بعد از زلزله سرپل بود. با وجود اینکه مسکن های تازه ساز این منطقه نابود شدند، خوشبختانه طاق گرا همچنان پابرجاست. سنگ از مصالح اصلی این بنای تاریخی است.💙💙
محمد
محمد
چهارشنبه 28 خرداد 1399
برای این بنای تاریخی دوره ساسانی کاربرد مشخصی وجود ندارد و فرض شده که این بنا سازه ای از یادبود پیروزی های نبرد بوده و برخی نیز آن را اریکه سلطنتی نامیده اند.