اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمانشاه - کرمانشاه  
شنبه 05 آبان 1397

بناها و عمارت های تاریخی، فرهنگ، تاریخ، هویت و اصالت هر منطقه را برای ما بازگو خواهند کرد. مساجد تاریخی و قدیمی، تدین، عرفان و اعتقادات مذهبی مردم هر منطقه را نشان می دهند. در ایران نیز آثار تاریخی گوناگونی از دوره های مختلف وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و معماری خاص خود را دارند. در کرمانشاه، علاوه بر مکان های تاریخی همچون بیستون، طاق بستان و معبد آناهیتا، مسجد ها و تکیه های تاریخی و با ارزشی نیز وجود دارند، به طوری که به کرمانشاه، لقب شهر مساجد و تکایای تاریخی مینیاتوری داده شده است. این مساجد، از دوره های گوناگونی در این شهر به جا مانده است.

یکی از مساجد تاریخی و بسیار با اهمیت کرمانشاه، مسجد عمادالدوله می باشد که در دوران قاجار ساخته شده است. این مسجد، به علت معماری باشکوهی که دارد، توجه بسیاری از کارشناسان را به خود جذب کرده است.  
مسجد عمادالدوله، در اواخر قرن سیزدهم ه.ق (در سال 1285) و حدودا 150 سال قبل، توسط امامقلی میرزا عمادالدوله، که از والیان و مرزداران منطقه در دوران قاجار بود، بنا شد. معماری تلفیقی این مسجد زیبا به گونه ای است که سبب تحسین و تمجید بازدیدکنندگان خواهد شد. مسجد عمادالدوله چهار ایوان و یک مناره دارد. سردر، صحن، ایوان، شبستان دارای ستون و حجره های گوناگون از جمله بخش های این مسجد می باشند. هم اکنون از این مسجد به عنوان حوزه‌ی علمیه امام صادق (ع) استفاده می کنند. صحن مسجد، با ابعادی در حدود 30 متر در 24 متر بنا شده است، در اطراف صحن نیز ایوان ‌ها، حجره‌ ها و دهنه‌ ها قرار گرفته اند.

ایوان قسمت جنوبی صحن که همان ورودی شبستان اصلی نیز می باشد، نسبت به دیگر ایوان های این مسجد ارتفاع بیشتری دارد. همچنین در این قسمت از مسجد، تزئینات بیشتری نیز به کار برده شده است. برای کف و ازاره ایوان، از سنگ مرمر استفاده شده که این کار در قرن اخیر انجام گرفته است. علاوه بر این، در بخش فوقانی ازاره، کاشی‌ کاری‌ زیبایی به چشم می خورد. بر روی کاشی‌ کاری‌ های ایوان، کتیبه‌ ای وجود دارد که قصیده ای بر روی آن نگاشته شده است. علاوه بر قصیده، نام پادشاه وقت (ناصرالدین شاه)، نام بانی و تاریخ ساخت (1285 ه.ق) نیز نوشته شده است.

در ضلع پشتی ایوان، درگاهی وجود دارد که بازدیدکنندگان با گذر از آن می توانند به شبستان مستطیل شکلی وارد شوند. طاق و گنبد این شبستان، بر روی 14 ستون آجری قرار گرفته اند. در این بخش از مسجد، تزئینات خاصی وجود ندارد. ستون های شبستان، سطح مقطع مربع شکل دارند و ابعاد آنها 80 در 80 سانتی متر می باشد. گوشه‌ های این ستون ها بریده شده و سبب شده که آن ها به صورت هشت ضلعی دیده شوند. روزنه هایی در راس شبستان وجود دارد که روشنایی این بخش را تامین خواهند کرد. در قسمت میانه ضلع جنوبی شبستان، محرابی وجود دارد که کاشی ‌کاری زیبا و هنرمندانه ‌ای بر روی آن انجام شده است. 

ایوان کوتاهی در قسمت شمالی صحن مسجد وجود دارد که برج ساعتی بر روی آن تعبیه کرده اند. این ایوان کوتاه، دارای دو ایوان در دو ضلع غربی و شرقی خود می باشد که قرینه با یکدیگر ساخته شده اند. هم چنین حجره‌ هایی در پیرامون ایوان ها مشاهده می شوند که به کاشی‌ کاری های بسیار زیبایی مزین شده اند. حوضی در قسمت میانی مسجد قرار گرفته که آن نیز اخیرا ساخته شده است. در قسمت زیرین این حوض، زیرزمین یا سردابه ای وجود دارد که هم اکنون از آن برای انجام ورزش طلبه ها استفاده می شود. بر روی کتیبه‌ ای که در ایوان جنوبی مسجد قرار گرفته، نگاشته شده که تمام هزینه های ساخت این مسجد، توسط عمادالدوله، حاکم وقت کرمانشاه تامین گشته است.

مسجد عمادالدوله، دارای دو ورودی اصلی و فرعی می باشد. ورودی اصلی مسجد، در راسته زرگرها و ورودی فرعی نیز در راسته بزازان واقع شده است. راسته بزازان، به چهار سوق بازار کرمانشاه منتهی خواهد شد.

یکی از نکات بسیار حائز اهمیت درباره این مسجد، حضور دروازه ‌ای از حرم مطهر حضرت علی (ع) در آن می باشد. به علت وجود این دروازه، مسجد عمادالدوله احترام و ارزش خاصی در میان مردم، به خصوص اهالی بازار قدیمی شهر دارد. به دروازه مذکور، لقب "قاپی شاه نجف" و "بقای شاه نجف" را داده اند. این دروازه‌، به دوران حکومت صفویان تعلق دارد. با اینکه در پیرامون این مسجد، مساجد دیگری نیز وجود دارند ولی نماز جماعت، بسیار باشکوه تر در این مسجد برگزار خواهد شد.

به علت قرار گیری مسجد عمادالدوله در مرکز شهر و مجاورتش با بازار، همچنان از مناطق با اهمیت کرمانشاه به شمار می رود. این مسجد از غرب به محله‌ گمرک، از شرق به بازار زرگرها، از جنوب به بازار بزازان و از شمال به مسجد جامع و اداره‌ اماکن منتهی خواهد شد. در ساخت این مسجد، نکاتی همچون محیط زیست و اقلیم، محل قرارگیری، توجه به جنبه‌ های اقتصادی و رونق کسب و کار، توجه به فرهنگ و جنبه ‌های اعتقادی مردم و اهمیت دادن به اجتماع و هنجارهای حاکم را در نظر گرفته اند. همین موضوع سبب تمایز این مسجد نسبت به مساجد دیگر شده است.

دیدگاه کاربران


کامیار
کامیار
چهارشنبه 22 دی 1400
مسجد عمادالدوله در دوره قاجار و به صورت چهار ایوان بنا شده، روی یکی از این ایوان ها نقش ناصر الدین شاه کشیده شده
مجیدی
مجیدی
چهارشنبه 28 مهر 1400
ساعت مسجد عماد الدوله بخاطر بی توجهی و رسیدگی نکردن دوباره از کار افتاد
seied hashem mousavi
seied hashem mousavi
دوشنبه 25 مرداد 1400
مسجدی قدیمی و زیبا با نمای آجری و معماری به سبک قدیم که برای دوران صفویه است و در وسط حیاط و حوضی بزرگ با آب خیلی تمیزی دارد.
m.h.j.1370
m.h.j.1370
سه شنبه 08 تیر 1400
از فروردین ماه تا اوایل شهریور بهترین زمان برای سفر به کرمانشاه است و کاشی کاری فوق العاده ای داره مسجد عمادالدوله.
photo.hafez
photo.hafez
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
مسجدی با معماری فوق العاده زمان قاجار که سمت بازار طلا فروش ها قرار داره. درست وسط تاریکه بازار.
m.sadeghjafari97
m.sadeghjafari97
چهارشنبه 25 فروردین 1400
مسجد عماد الدوله گنبد نداره و خیلی ساده تر از مساجد دیگه است. قشنگیش به حوض جلوی ساختمان است.
allery
allery
سه شنبه 28 بهمن 1399
این مسجد تک مناره و چهار ایوانی در شهر کرمانشاه می باشد و بسیار چشم نواز و زیباست. کاشی کاری های مسجد بسیار هنرمندانه انجام شده.
afshin_dolatdad
afshin_dolatdad
دوشنبه 29 دی 1399
این مسجد در بازار زرگرها قرار داره. تاریکه بازار بین محله فیض آباد یا جلیلی فعلی و بالاتر از کوچه لکه ها و قبل از جلوخان قرار داره که البته در حال حاضر از بازار چیزی باقی نمانده.
erfans
erfans
یکشنبه 23 آذر 1399
یکی از پروژه هایی که من در زمان دانشگاه روش کار کردم. درمورد سرای عماد الدوله سرایی مقابل مسجد بود که خیلی جالب. قدیمی های شهر همچنان به درب و بخشی که بالای چاه آب داخل مسجد عماد هست به نیت برآورده شدن حاجات پارچه سبز میبندند.
zya62
zya62
شنبه 10 خرداد 1399
ورودی شبستان مسجد عمادالدوله خیلی زیبا و بی نظیر طراحی شده و فکر کنم برای دوره قاجار باشه.