اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

مازندران - بابل  
چهارشنبه 07 تیر 1396

پل قدیمی محمد حسن خان قاجار به سده دوازده هجری قمری باز می گردد. این پل باستانی بر روی رودخانه بابلرود شهرستان بابل واقع در استان مازندران بنا شده است. 

ساخت پل فعلی در دوران محمد حسن خان قاجار شروع شده و جایگزین پلی قدیمی تر شده است. پلی که در گذشته به جای این پل بوده است در دوره غزنوی ساخته شده و پلی چوبی بوده است. 

این پل در فاصله دو کیلومتری از مرکز شهر بابل و در بخش جنوبی شهر واقع شده است و اطراف این پل با محله های شهرک شهید چمران، شهرک فرهنگیان، محله سرپل محمدحسن‌ خان بخش دو و سه و محله سر پل محمدحسن‌ خان بخش مرکزی محصور گشته است.

این پل در ابتدای حکومت کریم خان زند یعنی در سال 1146 و به پاس قدر دانی محمدحسن ‌خان قاجار جد آغا محمد خان قاجار از مردم، که شهر بار فروش (شهر بابل فعلی) و سایر نقاط مازندران را تصرف کرده بود و در جنگ بر کریم‌ خان زند پیروز شده ‌بود ساخته شد. در آن زمان محمدحسن خان با 12000 تومان این پل عظیم را بر روی رودخانه بابلرود احداث کرد که تا به امروز بر جای مانده و به پل محمدحسن خان شهرت دارد. 

این پل عظیم 11 متر ارتفاع، 140 متر طول و 6 متر عرض دارد. در طول پل هفت طاق اصلی و دو طاق فرعی وجود دارد و از جمله پل های مهم شهر از لحاظ ارتباطی و اقتصادی به شمار می آید زیرا که سال های بسیاری پل ارتباطی آمل و بابل بوده است.

از سال 1343 مسیر جدیدی از غرب شهر ساخته شد که آمل و بابل را به یکدیگر مربوط می کرد اما هم اکنون نیز از این پل استفاده می شود و پس از سالیان متمادی این پل دارای استحکام زیادی می باشد حتی ماشین های سنگین نیز از این پل عبور می کنند که این امر می تواند به این اثر باستانی صدماتی وارد نماید.

به منظور جلوگیری از صدمات وارده به این پل که فقط یک باند سواره رو از آن قابل عبور می باشد و موجب ایجاد ترافیک های سنگین می گردد و ترافیک سنگینی را در محور قدیمی بابل به آمل ایجاد می نماید، چندی پیش معاونت ساخت و توسعه راه‌های وزارت راه و ترابری تصمیم به ایجاد پلی بتنی و یک ‌طرفه در کنار پل قدیمی محمد حسن خان گرفت که هم اکنون قابل استفاده است.

پل محمدحسن خان بزرگترین پل ارتباطی بخش های بندپی شرقی و غربی شهرستان بابل به شمار می آید که در گذشته بوسیله رضا شاه پهلوی مرمت و بازسازی شده است. 

از جمله ویژگی هایی که این پل را به یک اثر باستانی و با اهمیت تبدیل می نماید و موجب ثبت آن در آثار ملی کشور می گردد یکی معماری صفوی پل است و دیگری استفاده از سفیده تخم مرغ و به گفته بعضی دیگر زرده تخم مرغ و ساروج در ساخت پل محمد حسن خان می باشد.

برای دسترسی به پل محمد حسن خان می بایست به استان مازندران، شهرستان بابل، جاده قدیم آمل به بابل سفر نمایید و از این پل تاریخی دیدن نمایید.

دیدگاه کاربران


مهدی آقایی
مهدی آقایی
شنبه 29 آبان 1400
پل محمد حسن خان و چند سال پیش بازسازی کردن ولی اصلا نتونستن مثل قبلش در بیارن قبلا حفاظهای کناره پل گنبدی بود و پل مشبک بود، الان اصلا شبیه قبل نیست
Babak Tebyanian
Babak Tebyanian
یکشنبه 07 شهریور 1400
این پل برای دوران قاجار است و مرمت آن به خوبی انجام شده‌ ولی بهش خوب رسیدگی نمیشه و الان محل تجمع کاشی فروش ها شده.
yahyaa
yahyaa
شنبه 26 تیر 1400
پلی بسیار با ارزش برای بابلی ها و ایران و برای حفاظت از این پل ماشین و دیگر وسایل نقلیه از آن عبور نمیکند.
adeleh
adeleh
یکشنبه 09 خرداد 1400
دوره ساخت این پل در زمان زندیه و قاجار هست. متاسفانه این پل مورد بی توجهی واقع شده و بسیاری از قسمت هاش فرو ریخته.
bime.pasargad.keramati
bime.pasargad.keramati
چهارشنبه 27 اسفند 1399
من شنیدم این پل رو با ملات تخم مرغ ساختن اگه الان آتیش بگیره انگار نیمرو میشه 😁😁
homeira_ighani
homeira_ighani
یکشنبه 10 اسفند 1399
متاسفانه تازگی میراث فرهنگی نرده های تاریخی پل رو خراب کرده. واقعا حیف از این آثار تاریخی که به راحتی داره تخریب میشه.
astravesh
astravesh
چهارشنبه 08 بهمن 1399
این پل در زمان گذشته به وسیله رضاشاه بازسازی شده اما قدمت پل اصلی به دوره صفوی برمیگرده که در آن از سفیده تخم ‌مرغ استفاده شده.
javad
javad
دوشنبه 01 دی 1399
پل تاریخی محمد حسن خان که به دوره قاجار برمیگرده و قدمت زیادی داره. عبور و مرور خودرو روی این پل ممنوع هست و یه پل با همین اسم کنارش ساخته شده که از آن عبور میکنند.
shabnam.epr
shabnam.epr
شنبه 17 خرداد 1399
من شنیدم این پل ملاتش با تخم مرغ درست شده خیلی جالبه و ارتفاعش هم مثل اینکه نسبت به پل های قدیمی خیلی بلندتر هست .