اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

قزوین - قزوین   ( خیابان سپه )
چهارشنبه 20 مهر 1401

شهر قزوین به دلیل اینکه در دوره صفویه مورد توجه حاکم آن زمان قرار داشت، دارای بناهای ارزشمندی از جمله عمارت و سردر عالی قاپو میباشد.

عمارت عالی قاپو در گذشته در مجموعه ای بنام سعادت آباد قرار داشت که شامل 7 درب ورودی میشد، که سر در عالی قاپو در قسمت جنوبی مجموعه و سمت خیابان و میدان شاه قرار داشت.

سردر عالی قاپو چون ورودی اصلی محسوب میشد، دارای ایوانی بلند با قوس تیزه دار و 3 طاق نما در هر طرف آن بود و در بالای طاق نما، گوشواره‌هایی با ستون های آجری در دو طبقه قرار دارد که نمای سردر را تکمیل و بنا را به ساختمان های کناری متصل میکرد. این سردر 17 متر ارتفاع دارد که در پیشانی آن کتیبه ای با کاشی معرق و خط ثلث به تحریر رضا عباسی خطاط معروف آن زمان، نمایان است. بر بلندای این کتیبه پنجره ای مشبک از کاشی قرار دارد.

سر در به فضای هشتی بزرگی وصل بود که داخل آن 2 اتاق برای دربانان تعبیه شده بود که راهرو طبقه دوم از همین اتاق ها میگذشت. در سمت غرب دروازه نیز 3 اتاق دیگر وجود داشت که احتمالا محل استقرار نگهبانان و محافظان بوده که بعدها در دوره قاجار از آن ها برای چایخانه و قرائت خانه استفاده میشد.

یک بنای رختشویخانه در سال 1320 ه.ق در سمت شرقی سردر عالی قاپو بنا شد که بعد از مشروطیت به مدرسه امید، اولین مدرسه نوین در ایران تغییر کاربری یافت.

عمارت عالی قاپو در زمان شاه طهاسب ساخته شد و در زمان شاه عباس اول تغییراتی در آن شکل یافت و در دوره ناصرالدین شاه تعمیراتی در آن انجام گرفت. در دوره پهلوی اول این بنا به عنوان نظمیه و سپس شهربانی مورد استفاده واقع شد که در ترنج بالای سردر به خطاطی استاد پزشکیان، گچبری زیبایی انجام شد که در زمان پهلوی دوم حذف گردید.

سردر عالی قاپو بعد از انقلاب در اختیار نیروی انتظامی قرار گرفت، اما در حال حاضر به خاطر احیای دولت خانه صفوی در اختیار میراث فرهنگی قرار دارد تا مرمت شود.

ناگفته نماند که عمارت عالی قاپو از بین رفته است و فقط سر در عمارت عالی قاپو به جای مانده است. این بنای تاریخی که از جاذبه های گردشگری قزوین به شمار میرود در سال 923 ه.ش در مرکز شهر و در تقاطع خیابان سپه و خیابان پیغمبریه فعلی ساخته شده است.

این بنای تاریخی در تاریخ 1313/04/31 به شماره 213 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

گردشگر فرانسوی به نام شاردن به کتیبه دیگری در این سردر اشاره می‌کند که بیت معروف زیر در آن نوشته شده بود اما در حال حاضر وجود ندارد:

 

گشاده باد به دولت همیشه این درگاه         به حق اشهد ان لا اله الا الله

 

اگر به قزوین سفر کردید حتما سری به این مکان تاریخی ارزشمند بزنید و از عکاسی لذت ببرید و از غرفه های سوغاتی و صنایع دستی در انجا خرید کنید. و از عمارت باغ سپهدار و آب انبار سردار بزرگ در نزدیکی سردر بازدید نمایید.

دیدگاه کاربران


سوده نوروزی
سوده نوروزی
چهارشنبه 20 مهر 1401
عالی قاپو در زبان ترکی یعنی دروازه بزرگ یا دروازه اصلی. این بنا رو موقعی ساختن که قزوین پایتخت صفویان بوده. نوشته های روی دیوارش که با خط شکسته و رنگ آبی نوشته شده جذاب و دیدنی هستن. از اونجا که بازدید ازش هزینه ای نداره و از بناهای مهم صفوی بوده توی قزوین، به نظرم ارزش بازدید داره.