اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

تهران - تجریش  
شنبه 25 اردیبهشت 1400

امروزه باغ و خانه فیزیکدان مشهور ایرانی یعنی دکتر حسابی به موزه ای برای بازدید علاقه‌مندان تبدیل شده و در این موزه مدارک تحصیلی و علمی، تقدیرنامه ها و لوازم شخصی ایشان نگهداری میشود.

موزه دکتر حسابی، در سال 1372 با همت فرزندش برپا شد و میتوان با بازدید از این مکان با شیوه زندگی این فیزیکدان موفق اندکی آشنا شد.

قبل از ورود به خانه دکتر حسابی رنگ سبز و شعری از سعدی که به شکل کاشی کاری بالای آن نوشته شده جلب توجه میکند.

"به جان زنده‌دلان سعدیا که ملک وجود      نیرزد آنکه وجودی ز خود بیازارند"

باغ زیبا و ساختمان دیدنی خانه قبل از ورود به داخل موزه مدتی گردشگران را به تماشای جذابیت های خود دعوت میکند. فضای سبز موزه دکتر حسابی با درختان کمیابی که به دست وی و همسرش کاشته شده، جذابیت حضور در این مکان را دوچندان میسازد. از این درختان کمیاب میتوان به تنها گونه سرو میوه دار در جهان، درخت کاتالپا آفریقای جنوبی، گونه کمیاب شمعدانی درختی و غیره اشاره کرد. در باغ این موزه چهار آلاچیق وجود دارد که یکی از آنها قدمتی بالغ بر 120 سال دارد و به دفعات به دست پروفسور مرمت شده است. این آلاچیق زیبا برای پذیرایی از مهمانان از اواخر فصل بهار تا ابتدای پاییز مورد استفاده بوده است و دیگر آلاچیق ها به خاطر داشتن دیواره های فلزی و پوشیده شدن به وسیله شیشه جهت استفاده در فصول سرد بوده اند.

یکی دیگر از زیبایی های باغ، حوض هشت گوش به همراه فواره های زیبای آن میباشد. در محوطه، متن کوتاهی از زندگی دکتر حسابی و مجسمه ای از وی ساخته شده است. در پارکینگ موزه نیز اتومبیل شخصی دکتر محمود حسابی و فرزندش در معرض نمایش درآمده است.

پروفسور حسابی قسمتی از فضای خانه را به محلی برای نگهداری پرنده‌هایی همچون قناری، بلبل وحشی، فنچ‌های رنگارنگ، مرغ عشق، عروس هلندی، طوطی هندی و برزیلی، بلدرچین، مرغ بجنوردی، کبک، سهره، انواع کبوتر، زردپر، مرغ و خروس، مرغ مینا، اردک، قرقاول، قو و غاز تبدیل کرده است که همچنان با همان کاربری قدیم خود وجود دارد. در دیگر فضای باغ حیواناتی مانند گربه‌، سگ‌ نگهبان، خرگوش‌، آهو و بلگیم سپرد نگهداری میشود.

قدمت ساختمان موزه به اوایل دهه 1300 شمسی همزمان با سلطنت رضاخان برمیگردد و قدمتی در حدود 90 سال دارد. شخصی به نام ویکتور روسیه ای تبار به همراهی حاج غلامحسین تفرشی معمار این خانه بود و در سال 1310 ساخت خانه را به پایان رساند. حاج غلامحسین تفرشی به سفارش و دستور پدربزرگ دکتر حسابی (معزالسلطان) و پدر دکتر حسابی به این کار همت گماشت. دکتر حسابی 40 سال از عمر خود را در این خانه سپری کرد. قسمت هایی مانند آزمایشگاه‌ و کارگاه به طراحی شخصی خود او به خانه اضافه شد. زیربنای خانه یا موزه دکتر حسابی حدود 4000 مترمربع اعلام شده است. ساختمان دارای 3 طبقه میباشد که یکی از طبقات جهت سکونت خانواده حسابی است؛ طبقه دوم این بنا کتابخانه ای با حدود 27300 جلد با موضوعاتی مانند گیاه‌شناسی، حیوان‌شناسی و جزواتی برای نگهداری از گیاهان و حیوانات، قرآن، تورات، مزدک، آثار مانی و کنفسیوس و انجیل، دیوان حافظ، کتاب هایی از فردوسی و سعدی، کتبی با موضوع بیوفیزیک، شیمی آلی، شیمی، فیزیک و بیوشیمی، هیدرودینامیک، الکترونیک، مکانیک، ذرات بنیادی و اپتیک فیزیک، سیاسی، دریایی، فرهنگی، اقتصاد و ریاضیات و نظامی، هسته ای، ستاره شناسی و... است و طبقه سوم با وسعت 40 مترمربع به مکان آزمایشگاه ها و کارگاه ها اختصاص داده شده است. موزه ای که برای بازدید عموم دایر است در طبقه سوم قرار دارد که در آن لوازم و وسایل دکتر، سفرنامه‌ها، بیانیه ها، لوح های یادبود، یادداشت ها، تقدیرنامه ها، عضویت و سمت های مختلف، اسناد خانوادگی دکتر حسابی، عکس های شخصی، دانشگاهی و دوره های مختلف زندگی او، آثار مهم ادبی، سیاسی، دست نوشته ها و نامه های علمی، فرهنگی و سیاسی، مدارک تحصیلی، تخصصی و فرهنگی و علمی و نیز محاسبات و پژوهش های مهمی در رابطه با نظریه گستردگی بی نهایت ذرات که دفاع این تئوری را نزد انیشتین انجام داد، قرار دارد. همچنین لوازم شخصی همچون ساعت، لباس، مسواک، شانه، دفتر یادداشت، خودکار، اسباب بازی فرزندان و نوه ها، عینک و ابزار کارگاهی، آزمایشگاهی و تخصصی و ..در این بخش نگهداری میشود. آثار اهدایی به ایشان نیز شامل تابلوی خط، تابلوهای زیبای نقاشی و تابلو فرش و چند اثر صنایع دستی است. بخشی از طبقه دوم نیز امروزه به فروش محصولات فرهنگی، کارت پستال، مجسمه دکتر حسابی و کتاب استاد عشق نوشته ایرج حسابی اختصاص دارد.

اتاق پذیرایی این بنا محل برپایی جلسات مهمی با حضور افرادی همچون پروفسور پارسا، علامه جعفری، آیت ا... مطهری، دکتر قریب، فریدون مشیری، ابوالقاسم حالت و دکتر خواجه نوری بوده است.

از دیگر بخش های خانه دکتر حسابی اتاق نشیمن، راهروهای جنوبی و شمالی، دفتر کار و نیز 134 اتاق میباشد. یکی از اتاق های این خانه اتاق ناهارخوری است که به نام اتاق بنفشه و هفت‌سین شناخته می‌شود. در این اتاق آثار هنری زیبایی از ماتاویف، نقاش روس دیده می‌شود.

در سال 1371 ایرج حسابی، فرزند دکتر حسابی در این خانه ساکن شد و با تلاش های خود تصمیم گرفت جهت زنده نگداشتن یاد پدر، طبقه سوم را به موزه تبدیل کند.

امکانات عمومی این موزه شامل راهنما و سرویس بهداشتی و امکانات پژوهشی و فرهنگی به نشر و چاپ آثار پروفسور حسابی اختصاص دارد و تحقیقات علمی او که در هر سال مورد استفاده 200 الی 300 پروژه دانشگاهی و 100 پروژه دبیرستانی قرار میگیرد.

مختصری از زندگی دکتر حسابی

محمدخان میرزا حسابی زاده 3 اسفند سال 1281 شمسی مصادف با 1321 هجری قمری در تهران بود. پدر او سید عباس معزالسلطنه و مادر او گوهرشاد اهل تفرش و از سادات بودند. وی از همان دوران کودکی آموزش های لازم را در زمینه موسیقی سنتی و موسیقی کلاسیک غربی، شعر، ادبیات و تعلیمات مذهبی فراگرفت به طوری که دیوان حافظ و قرآن را از حفظ بود. بر شاهنامه فردوسی، گلستان سعدی، منشات قائم مقام و مثنوی معنوی اشراف داشت و پیانو و ویولن را به راحتی مینواخت. در ورزش نیز مهارت هایی داشت که از آنها میتوان به غریق نجات در رشته شنا اشاره کرد. با این حال دوران کودکی او با تنگدستی و سختی های دور از وطن سپری شد. در سال 1301 موفق به اخذ مدرک لیسانس از دانشگاه فرانسوی بیروت در رشته مهندسی راه و ساختمان شد. در سال 1305 نیز موفق به دریافت دکترای فیزیک از دانشگاه سوربن فرانسه گشت. از مسئولیت ها و اقدامات مهمی که دکتر حسابی در طول زندگی انجام داده میتوان به بنیانگذاری مهندسی و فیزیک دانشگاهی و احداث دانشکده‌های علوم و فنی دانشگاه تهران، اولین نقشه‌برداری تخصصی و فنی کشور که با انجام پروژه راه بندرلنگه به بوشهر انجام شد، در دوره‌های اول، دوم و سوم مجلس سنای ایران به عنوان سناتور انتصابی شهر تهران انتخاب شد، احداث اولین مرکز زلزله‌شناسی در ایران، مشخص کردن ساعت رسمی ایران، وزیر فرهنگ کابینه دکتر مصدق، بنیانگذار علوم جدید و تاسیس دانشسرای عالی و دارالمعلمین، اولین جاده سازی علمی و مدرن در ایران که با پروژه راه تهران به شمشک انجام گرفت، ساخت اولین رادیو در ایران، بنیانگذار مدارس عشایری، احداث اولین آنتن فرستنده در ایران، بنیانگذار سازمان انرژی اتمی در ایران و به دنبال آن تاسیس اولین رآکتور اتمی، طرح تاسیس دانشگاه تهران در سال 1307، احداث بیمارستان گوهرشاد به عنوان اولین بیمارستان خصوصی در کشور، راه‌اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران، بنیانگذار مرکز پژوهش‌های موسیقی و انجمن موسیقی ایران، بنیانگذار مرکز تحقیقات اتمی دانشگاه تهران و مؤسسه ژئوفیزیک، بنیانگذار و برنامه‌ریز در حوزه آموزش نوین دبیرستان و ابتدایی، احداث اولین رصدخانه نوین در ایران، تاسیس اولین آسیاب آبی تولید برق یا همان ژنراتور در ایران، احداث اولین ایستگاه هواشناسی ایران واقع در دانشسرای عالی نگارستان دانشگاه تهران اشاره کرد. هم چنین ایشان موفق به کسب عنوان پدر فیزیک ایران و موفق به دریافت نشان لژیون دونور فرانسه و عنوان استاد برجسته دانشگاه تهران گشت. دکتر حسابی با دانشمندان بنام جهان همچون نیلز، برتراندراسل، آندره ژید، شرودینگر، بوهر و پل دیراک و پورن مراوده های علمی داشته و تنها شاگرد ایرانی تبار انیشتین بوده است. از دیگر توانایی های دکتر حسابی اشراف کامل او به چهار زبان زنده دنیا یعنی آلمانی، انگلیسی، فرانسه، عربی و نیز زبان هایی مانند یونانی، ایتالیایی، لاتین، سانسکریت، ترکی و اوستایی است.

نشان های کوماندور دولالژیون دونور و اوفینسیه دولالژیون دونور که از بزرگترین نشان های فرانسه هستند به دکتر حسابی اهدا شد.

یکی از کشتی های ناوگان ایران توسط وزارت راه جمهوری اسلامی به نام دکتر حسابی نامگذاری شده است.

وی در سال 1990 از سوی جامعه علمی جهانی به عنوان مرد اول علمی جهان انتخاب و در کنگره 60 سال فیزیک ایران که در سال 1366 انجام شد لقب پدر فیزیک ایران را از آن خود کرد.

در تاریخ 12 شهریور سال 1371، در دانشگاه ژنو به علت عارضه قلبی دکتر حسابی دارفانی را فداع گفت و پیکر او در شهر تفرش در آرامگاه خانوادگی‌اش دفن شد.

مسیر دسترسی به موزه دکتر حسابی

این موزه در استان تهران، محله تجریش، خیابان مقصودبیک و خیابان دکتر حسابی، پلاک 8 قرار دارد. در صورتی که اتوبوس را برای رفتن به این مکان انتخاب میکنید، متوانید از اتوبوس های تندرو تجریش راه آهن در ایستگاه پسیان پیاده شده با طی مسافت 650 متر به موزه برسید. در صورت استفاده از مترو نیز در خط یک در ایستگاه تجریش یا قیطریه پیاده شده و با 20 دقیقه پیاده روی به محل موزه میرسید. با استفاده از تاکسی های خیابان ولیعصر نیز میتوانید ابتدای خیابان توتونچی پیاده شده و مسافتی به اندازه 650 متر را پیاده بروید.

هزینه و ساعت بازدید از موزه دکتر حسابی

بازدید از موزه همه روزه از ساعت 10 تا 12 و بعد ازظهرها از ساعت 14 تا 16 با گنجایش حداکثر 5 نفر انجام میگیرد. هزینه بازدید نیز برای توریستهای ایرانی 4000 تومان و برای توریستهای خارجی 10000 تومان است. این قیمت مربوط به سال 1399 میباشد.

جاذبه های نزدیک خانه موزه دکتر حسابی

موزه موسیقی در فاصله 450 متری، امامزاده صالح در فاصله 1.1 کیلومتری، موزه هنر ایرانی در 20 متری، موزه سینما و باغ فردوس در 850 متری و خانه جلال آل احمد و سیمین دانشور در 2.2 کیلومتری از دیدنی های نزدیک این جاذبه هستند.

دیدگاه کاربران


سحر
سحر
چهارشنبه 20 مهر 1401
به در و پنجره سبز این خونه که بر میخوری باید فهمید درونش چه میگذرد
میلاد
میلاد
چهارشنبه 17 آذر 1400
‌تو ابن خونه وسایل شخصی دکتر حسابی و به نمایش میزارن، یه سری وسایل دکتر مثل عکس های قدیمی که برای دوران پهلویه خیلی جذابه
mobina fa
mobina fa
شنبه 09 مرداد 1400
موزه دکتر حسابی بسیار زیبا و سرسبز است و ارزش دیدن کردن حتما دارد موزه در طبقه دوم است و فقط میتونید از اون طبقه و حیاط دیدن کنید که لوازم و لوح های تقدیر دکتر است و یه آقایی هم هست که توضیح میده و اگر سوالی داشتید میتونید بپرسید و اگر کارت دانشجویی داشته باشید ورودی نصف میشه و با موزه هنر ایرانی 20 دقیقه فاصله دارد.
mohammadreza__akbarpour
mohammadreza__akbarpour
یکشنبه 23 خرداد 1400
من سال ها قبل یک روز بعد از ظهر به دیدن موزه دکتر حسابی رفتیم آنقدر غرق تماشا بودم‌ که پاک خانواده رو فراموش کرده بودم و تا رسیدم خونه شب شده بود!! یادش بخیر چقدر زود گذشت..
handmade
handmade
شنبه 25 اردیبهشت 1400
خانه دکتر حسابی عالیه😍 داخلش تعداد زیادی از وسایل تاریخی مربوط به زمان پهلوی رو میتونید ببینید.