اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمانشاه - کرمانشاه  
شنبه 12 آبان 1397

یکی از بناهای تاریخی استان کرمانشاه، تکیه معاون الملک می باشد. این بنا متعلق به دوران قاجاریان است (حدودا 114 سال پیش).

تکیه معاون الملک، توسط حسین خان معین الرعایا، ساخته و بعد از مدتی توسط حسن خان معاون الملک، مرمت و کامل شد. این تکیه، شامل سه قسمت حسینیه، زینبیه و عباسیه می باشد. این بنا، به کاشی کاری های بسیار زیبایی مزین شده است. تکیه معاون الملک، تلفیق معماری و کاشی ‌کاری را به زیبایی هر چه تمام تر برای ما بازگو می کند. تکیه معاون الملک، در گودی قرار گرفته است، از همین رو، جهت ورود به آن می بایست تعدادی پله را طی نمایید.

حسین خان معین الرعایا، در سال1281 ه.ش (1320 ه.ق)، بخش حسینه‌ این تکیه را برای برگزاری آیین تعزیه، سوگواری امام حسین (ع) و تکریم واقعه‌ کربلا بنا کرد. سرانجام در سال 1282 ه.ش، این تکیه مورد استفاده قرار گرفت. در سال 1288 ه.ش، تعدادی از مشروطه خواهان این تکیه را به توپ بستند و آن را تخریب نمودند. پس از ترور حسین خان معین ‌الرعایا، میرزا حسن خان معاون‌ الملک در سال 1320 ه.ش، این تکیه را خرید و آن را مرمت و بازسازی نمود.

در سال 1326 ه.ش، حسن خان ساختمان کناری تکیه را نیز خریداری کرد و بخش‌ های زینبیه و عباسیه را نیز به این تکیه اضافه نمود. وی در همان سال، این بنا را جهت برگزاری مراسم مذهبی و سوگواری امامان معصوم وقف کرد. در سال 1327 ه.ش، حسن خان چشم از جهان گشود و ایشان را در قسمت زینبیه به خاک سپردند.

در اواخر عمر حسن خان، با تغییر حکومت و بد شدن وضع مالی ایشان، این تکیه رو به ویرانی رفت. در آن زمان، سید محمد میبدی و آقا شیخ محمد هادی جلیلی، جهت جلوگیری از ویرانی تکیه، پیشنهاد کردند که بخش عباسیه، به مدرسه علوم اسلامی تبدیل شود تا به این وسیله هزینه تعمیر بنا نیز تامین گردد. از این رو، از بخش عباسیه به مدت 30 سال برای مدرسه علوم اسلامی استفاده شد.

تکیه معاون‌ الملک، در سال 1352 ه.ش، به اداره فرهنگ و هنر تحویل داده شد. در آذرماه سال 1354 ه.ش، این تکیه با شماره 945 به‌ عنوان یکی از آثار ملی کشورمان به ثبت رسید.

تکیه معاون ‌الملک دارای 3 درب ورودی می باشد. درب ورودی اصلی به خیابان حداد عادل، درب جنوبی به کوچه ایلخانی و درب شمالی به کوچه معاون ‌الملک منتهی می گردد. امروزه دو درب شمالی و جنوبی بسته می باشد و رفت و آمد بازدیدکنندگان فقط از طریق درب اصلی صورت خواهد گرفت.

این تکیه، به دلیل دارا بودن از کاشی ‌کاری های منحصر به ‌فرد و زیبای خود، بسیار مشهور می باشد. می توان گفت که این تکیه، در نوع خود کم نظیر یا بی نظیر است. استاد محمد بنا، حاج حسن کاشی ‌پز تهرانی، سید ابوالقاسم مانی، حسن تهرانی و حسین خطاط از جمله اشخاصی هستند که در این تکیه هنرنمایی کرده اند. اغلب نگاره های این بنا، واقعه عاشورا و حوادث مربوط به آن، روایت های مذهبی، قصه های قرآنی و داستان ‌های ملی و حماسی ایران را بازگو می نماید. کاشی کاری در این تکیه به دو گروه کاشی‌ های برجسته و کاشی‌ های هفت رنگ تقسیم می گردد.

تکیه معاون ‌الملک، از سطح زمین 6 متر پایین تر می باشد. پس از ورود از درب اصلی واقع در خیابان حداد عادل، می بایست 17 پله را طی نمایید تا به صحن ورودی تکیه وارد شوید. در سمت راست پله ‌ها، سقاخانه مشاهده خواهد شد. سقاخانه، به صورت یک پنج ضلعی می باشد. کاشی‌ های زیبایی در این بخش به چشم می خورد که آب طلبیدن حضرت سکینه از حضرت عباس (ع) را نمایان می کند. پس از سقاخانه، زیردالانی مشاهده خواهد شد. در مجاورت زیردالان، حمام حسن خان قرار گرفته است.

برای وارد شدن به قسمت حسینه، می بایست از دالانی کوتاه گذر کنید. دو طاق در دو سمت دالان قرار گرفته است. برای سقف دالان نیز از کاشی استفاده شده است. حسینیه، صحن کوچکی می باشد که سر تا سر آن را حجره‌ های دو طبقه و طاق‌ نماهای گوناگون احاطه کرده است. دیوارهای حسینیه نیز به کاشی‌ کاری مزین می باشند. در قدیم این بخش محل عزاداری آقایان بوده است. تابلویی در ضلع جنوبی حسینیه قرار گرفته است که اشرف‌ الواعظین را بر منبر و دسته‌های سینه‌ زن، قمه‌ زن و زنان سوگوار را نشان می‌ دهد. این شخص از دوستان معاون‌ الملک بوده و در ایام عزاداری به ذکر مصیبت می ‌پرداخته است. در حاشیه تابلو، شعرهایی نیز نوشته شده است. در بخش پایینی این قسمت نیز زیارتنامه‌ وارث مشاهده خواهد شد. تابلو دیگری نیز در حسینیه وجود دارد که عبور دادن اهل بیت (ع) از قتلگاه را نمایان می کند.

توسط راهروی کوچکی، حسینیه به زینبیه متصل خواهد شد. تنها فضای گنبددار این تکیه، زینبیه می باشد. اغلب تابلوهای مربوط به واقعه عاشورا در این قسمت وجود دارد.

با گذر کردن از یک راهرو، از بخش زینبیه به حیاط بزرگ و زیبای عباسیه می توانید دسترسی پیدا کنید. بنای اصلی عباسیه، در ضلع جنوبی واقع شده است. برای ستون‌ های قطور این بنا، از  آجر و کاشی لاجوردی بهره برده اند. موزه‌ پوشاک، موزه زیورآلات و موزه‌ مردم ‌شناسی کرمانشاه در ضلع جنوبی عباسیه قرار گرفته اند. نیم‌ ستون بلندی در بخش عباسیه وجود دارد که به زیبایی آن افزوده است. تابلویی از مشاغل دراویش، در طرف چپ نیم‌ ستون مشاهده می شود. در طرف راست این نیم ‌ستون نیز 5 تابلو - کاشی از زندگی حضرت یوسف (ع) به چشم می خورد.

تکیه معاون الملک، در شهر کرمانشاه، در خیابان حداد عادل، محله آبشوران واقع شده است.

دیدگاه کاربران


امیر حسین
امیر حسین
چهارشنبه 22 دی 1400
بهترین حسن تکیه معاون الملک کاشی های زیبا با نقش هایی از اساطیر و انسان های برجسته تاریخه
مهدی
مهدی
چهارشنبه 28 مهر 1400
این تکیه برای دوران قاجاره که از سه بخش حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده
رعناغفاری
رعناغفاری
دوشنبه 25 مرداد 1400
اینجا ورودی داره و هزینه ورودی توریست ها از ایرانی ها بیشتره نمیدونم چرا اما به نظرم کارشون درست نیست.
moradi._reza.snita726
moradi._reza.snita726
سه شنبه 08 تیر 1400
این بنا برای بیش از 114 سال پیش است و بسیار دیدنی و مقدس است و معماری بسیار زیبایی دارد.
moein_rouhi
moein_rouhi
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
کرمانشاه هم مکان های تاریخی زیادی داره. در دوران قاجار چندین تکیه‌ در کرمانشاه ساخته شد که این تکیه به عنوان اولین یا یکی از اولین تکیه‌های کرمانشاه شناخته میشود.
sohrab_ganjimorad
sohrab_ganjimorad
چهارشنبه 25 فروردین 1400
بسیار زیبا و دلنشین است این اثر تاریخی شهر من👏 شما را دعوت میکنم از این تکیه دیدن کنید خیلی با شکوه ساخته شده. رنگ های بکار رفته در آن کاملا طبیعی است.
momtaz89
momtaz89
سه شنبه 28 بهمن 1399
تکیه زیبای معاون الملک، فقط جایی برای نقالی کربلا نیست بلکه گویای حکایت های شاهنامه هم هست 🌸🌸 جای جای تکیه هنر و عشق ایرانی نمود پیدا میکنه.
mish
mish
دوشنبه 29 دی 1399
جدیدا خیلی عالی شده این بنا. حسین خان برای برگزاری مراسم روضه خوانی و سینه زنی در ایام سوگواری محرم این بنا رو احداث کرد.
zahra19
zahra19
یکشنبه 23 آذر 1399
تکیه معاون الملک که به وسیله حسین خان معین ‌الرعایا ساخته شده، تکیه ای زیبا و بی نظیر است. باید بیشتر مورد توجه و رسیدگی باشه. بخش هایی از حمامش نیاز به مرمت داره.
rafeisara
rafeisara
پنج شنبه 08 خرداد 1399
چه خوشگله😘باشکوه و زیبا.. از دوره قاجاریه فکر کنم باقی مانده.