اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

کرمانشاه - قصر شیرین  
یکشنبه 26 فروردین 1397

از جاذبه های گردشگری و تاریخی استان کرمانشاه،  کاروانسرای عباسی است که در خیابان شهدای شهرستان قصر شیرین واقع شده و قدمت تاریخی آن موجب شده همواره گردشگران زیادی خواهان بازدید از این مکان باشند.

در دوران پهلوی قسمت های جدید تری به این بنا اضافه شده اما در اصل قدمت این کاروانسرا به دوران صفویه برمی گردد.

زمینی که این کاروانسرا در آن بنا شده به وسعت 3600 متر مربع است و ابعاد بنا به صورت 60 متر طول، 60 متر عرض و ارتفاعی به بلندی 5 متر است.

نقشه ی این کاروانسرا به کاروانسرای ماهیدشت و کاروانسرای صفوی که در بیستون قرار دارد، مشابه است.

در بررسی مصالح ساختمانی این بنا مشخص است که ملات استفاده شده در ساخت کاروانسرا، از ساروج است که شامل مخلوطی از آهک ، سفیده ی تخم مرغ و خاکستر می باشد و بررسی ها نشان می دهد که از لاشه سنگ و آجر نیز استفاده کرده اند که وجود لاشه سنگ نشان دهنده قدمت کاروانسرا پیش از دوران صفویه است. قسمت های ورودی به وسیله ی آجرهایی که ساسانیان در بناهای خود استفاده می کردند ساخته شده است.

در گذشته کاروانسرای عباسی اقامتگاهی برای استراحت زائران کربلای معلی و مسافران تجاری بوده است.

در قصر شیرین زمستان ها بسیار سرد و تابستان گرم است، به همین جهت کاروانسرا به شکلی طراحی و ساخته شده که با آب و هوای این منطقه سازگاری داشته باشد و بتواند در زمستان گرم و در تابستان خنک باشد. در زمستان دالان های درون کاروانسرا بسیار گرم است و به همین جهت مکان مناسبی برای استراحت مسافران در فصول سرد بوده است. در تابستان نیز مسافران و زائران بارها و لوازم و اسباب خود را در اتاقک ها قرار می دادند و خود از رواق به درون حجره ها می آمدند و به استراحت می پرداختند. حجره ها طاق هایی هلالی شکل دارند و در دالان یا راهرو کاروانسرا قرار می گیرند.

ورودی کاروانسرای عباسی، در داخل به شکل هشتی با سقف گنبدی است. دو سکو در دو جهت ورودی این بنا، در بیرون قرار گرفته است. ورودی طاقی شکل کاروانسرا در ضلع جنوبی بنا قرار دارد. با ورود به کاروانسرای عباسی، در چهار طرف حیاط چهار ایوان با طاق های جناغی به فاصله ی چند متر از هم به چشم می خورند ، از طاق ها در قدیم برای استحکام بنا استفاده می کردند.
ظرافتی که در ساخت این طاق ها به کار رفته بسیار دیدنی است. به این شکل که این طاق ها از نمای بالای پشت بام به شکل گنبد و از داخل به شکل چهار ضلعی است که دهانه ای بزرگ و انتهایی کوچک و باریک دارد.

در قسمت های جانبی حیاط اتاق هایی قرار دارد که هر اتاق دارای ایوان کوچکی است. مسافرانی که در این کاروانسرا اقامت داشتند چهارپایان و حیوانات خود را در اصطبل های پشت اتاق ها نگهداری می کردند.

حراست و نگهداری کاروان ها در مقابله با غارتگران بر عهده نگهبانانی بود که در بالای برج های نگهبانی در چهار طرف دیوار کاروانسرا قرار داشتند.

در قسمت اصطبل سراسری این بنا، در سال 1387 شمسی موزه ی مردم شناسی برگزار شد و فرهنگ کردهای عشایر نشین جنوب کردستان و کرمانشاه در غالب لباس های کردی ، وسایل و ابزار زندگی عشایری برای تماشای عموم به نمایش گذاشته شد و همینطور با تصمیم مسئولان محلی ، در 28 مهر ماه، این مکان تبدیل به بازاری برای عرضه کالاهای وارداتی مانند لوازم خانگی و صوتی و تصویری از بازارچه مرزی پرویز خان شده است چون میدانستند، گردشگران زیادی از تمام کشور برای خرید لوازم خانگی با قیمت های مناسب به این مکان می آیند.

متاسفانه در زمان جنگ تحمیلی و همینطور در زلزله ی 7/3 ریشتری که اخیرا در قصر شیرین رخ داد، قسمت عمده ی کاروانسرای عباسی به جز بخش ورودی تخریب شد. اما به تازگی میراث فرهنگی قسمت هایی از آن را باز سازی کرده است.

کاروانسرای عباسی، وقف اداره کل اوقاف و امور خیریه کرمانشاه شده است و اداره اوقاف خواهان تغییر کاربری کاروانسرا به بازارچه ای برای عرضه ی محصولات است اما سازمان میراث فرهنگی برای حفظ این اثر تاریخی مخالف این اقدام است. فرماندار وقت قصر شیرین در سال 94 اعلام کرد این مکان به بازارچه ای برای کالاهای وارداتی تبدیل شده و در داخل دالان دارای 54 غرفه و در داخل محوطه 30 غرفه دارد که فضای این مجموعه را احاطه کرده است. با همکاری شهرداری قرار شد، که با احداث 150 غرفه کاروانسرا تخلیه شود. با احداث بازارچه در جنب خیابان آتش نشانی با همکاری شهرداری بازارچه ی عرضه ی کالاهای وارداتی به این مکان منتقل می شود. امیدواریم اداره اوقاف و سازمان میراث فرهنگی این موضوع را به طور جدی پیگیری کرده و شرایط کاروانسرا را بهبود ببخشند.

این بنای تاریخی در 8 مرداد 1381 با شماره ثبت 5894 جز میراث فرهنگی کشور شناخته شد.

دیدگاه کاربران


شایسته
شایسته
سه شنبه 28 دی 1400
حیف این کاروانسرا که داره رو به زوال میره
مریم جلیلیان
مریم جلیلیان
یکشنبه 13 تیر 1400
این کاروانسرا متاسفانه دیگه داغون شده و هیچکس بهش رسیدگی نمیکنه تبدیل به خرابه شده.
kchi__nazdar
kchi__nazdar
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
کاروانسرای قصر شیرین الان دیگه متروکه شده اما کاروانسرای بیستون کرمانشاه که اولین کاروانسرای شاه عباسی در کرمانشاه است بسیار دیدنی تر است.😍😍😍
simin2402
simin2402
شنبه 28 فروردین 1400
زمانی زیبا بوده اما الان خیر. در عوض کاروانسرای شاه عباسی بیستون واقعا زیباست نگاه به کوه های استوار اطراف کاروانسرا درس مقاومت و استواری را به انسان میده.
saa
saa
پنج شنبه 30 بهمن 1399
من زمان دانشجویی شنیده بودم مهجور ترین و غریب ترین اثر کرمانشاه است که هیچ توجهی بهش نمیشه.
omran
omran
چهارشنبه 01 بهمن 1399
قسمتی از این کاروانسرای متروکه در زلزله آبان ماه آسیب دیده و از قبل بدتر شده. امیدواریم فکری برای مرمت این کاروانسرا بکنند.
noori
noori
دوشنبه 24 آذر 1399
اصلا جای قشنگی نیست. متروکه شده و اصلا مناسب بازدید نیستش. من به عنوان یک محلی اینجارو توصیه نمیکنم. کاخ خسرو، طاق بستان و بیستون از نظر تاریخی و رسیدگی خیلی بهتر هستن.
hamed_khdt
hamed_khdt
یکشنبه 11 خرداد 1399
چند تا شهر هستن که کاروانسرای شاه عباسی دارند مثل میبد، رشت، کرمانشاه و .. متاسفانه این بنا با وجود گردشگران زیاد خیلی تخریب شده..