اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

فارس - شیراز  
یکشنبه 29 مرداد 1396

یکی از جاذبه های دیدنی هر شهری، بازارهای سنتی و باستانی آن می باشد. بازار وکیل یکی از بازارهای تاریخی و مشهور شیراز است.

شیراز از جمله شهرهای مهم و تاریخی کشور است که از دیرباز اهمیت فراوانی داشته است. بزرگی این شهر در طول تاریخ ارتباط مستقیمی با قدرت اقتصادی آن داشته و پشتوانه این اقتصاد پویا قطعا بازارهای آن می باشد. بازار وکیل نیز از مهمترین بازارهای شیراز و قلب اقتصادی شهر می باشد که از زمان زندیه به جا مانده است. 

کریم خان زند، شیراز را به عنوان پایتخت کشور انتخاب کرد و پس از آن در طی زمانی نزدیک به 20 سال، این شهر را آباد و زیبا ساخت. یکی از سازه هایی که به دستور کریم خان بنا شد، بازار وکیل می باشد. 

ساخت بازار وکیل در سال 1137 هجری خورشیدی آغاز و در سال 1156 به پایان رسید. احتمال می رود که قبل از ساخت بازار وکیل، بازار دیگری از زمان صفویه در این مکان وجود داشته و بنای جدید تنها تغییر و توسعه یافته است. 

طی سالیان دراز تغییرات فراوانی در این بازار بوجود آمده است؛ به عنوان مثال در سال 1315 هجری خورشیدی خیابان زند ایجاد شد که ارتباط راسته شمالی با چهار سوق بزرگ بازار قطع گردید و قسمتی از راسته شمالی شامل 8 طاق و کاروانسرای قوامی و قسمتی از کاروانسرای روغنی به ناچار تخریب شدند.

چندی پیش یک سند تجاری با قدمتی بالغ بر 100 سال در بازار وکیل یافت شد. در این سند لیست قیمت ها، خریدها و فروش ها و مواردی مربوط به بازار و تجارت وجود داشت.

لازم به ذکر می باشد که بازار وکیل در سال 1351 در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است. 

در بازار وکیل می توانید سوغاتی های شهر شیراز از جمله مسقطی، عرقیجات و بهار نارنج را به آسانی و با بهترین کیفیت تهیه نمایید. این بازار در ایام عید تا دیر وقت و در مابقی ایام تا ساعت 17 فعال می باشد. 

بازار وکیل با مساحت 21840 متر مربع در میان ارگ و اندرونی کریم خان بنا شده است. طرح کلی این بازار از بازارچه اصفهان و بازار قیصریه الهام گرفته شده و در ساخت آن از مصالحی همچون آجر، گچ و آهک استفاده شده است. بازار وکیل از چنان استحکامی برخوردار می باشد که زمین لرزه های پیش آمده طی ساخت آن موجب آسیب های جدی به آن نشده است. 

این بازار همچون سایر بازارهای سنتی دارای بخش های متعددی می باشد که هر کدام به یک بخش همچون بازار بلورها، بازار شمشیرگرها، بازار سراج ها، بازر خیاط ها و ... اختصاص دارد. 

یکی از ویژگی هایی که این بازار را از سایر بازار های سنتی متمایز می گرداند، ارتفاع و بلندی سقف راسته ها می باشد. راسته ها در این بازار از کف زمین نزدیک به 10 متر ارتفاع دارند و از این لحاظ منحصر به فرد می باشد. 

در سقف بازار روزنه هایی ایجاد شده تا آفتاب به صورت مستقیم به داخل نتابد و همچنین در بارش های شدید مانع ورود مقدار فراوانی آب به داخل بازار می شود. 

در فراز هر یک از حجره ها، پنجره هایی قرار دارد که موجب تهویه هوا و ایجاد دمای مناسب می گردد. در مقابل هر یک از حجره ها سکویی وجود دارد که در گذشته به نقوش بسیار زیبایی مزین شده بودند و از آنها برای فاصله میان فروشنده و خریدار استفاده می نمودند. 

ویژگی دیگر این بازار، پایین تر قرار گرفتن بازار از سطح خیابان می باشد. در گذشته این اختلاف 14 پله بود اما امروزه به 5 الی 6 پله تبدیل شده است. 

مهمترین و عظیم ترین بخش بازار وکیل، چهار سوق می باشد. چهار سوق از تزئینات ویژه ای از جمله گوشواره ای، طاق سازی و کنج سازی برخوردار می باشد و هنر معماری ایرانی را به نمایش می گذارد. 

ساختار کلی بازار به صورت چلیپایی یعنی صلیبی می باشد و 5 ورودی و 4 راسته اصلی دارد. شاخه اصلی بازار از دو راسته شمالی و جنوبی تشکیل شده که راسته شمالی نیز به دو بخش بازار نو و راسته شمالی بازار وکیل تقسیم می گردد. 

راسته شمالی بازار از دروازه اصفهان آغاز و در چهار سوق بزرگ به پایان می رسد. راسته شمالی فرعی که از بخش انتهایی بازار نو آغاز می شود به راسته کلاه دوزان مشهور می باشد و دارای 48 طاق و 82 باب حجره می باشد و سه کاروانسرای احمدی، روغنی و گمرک در بخش شرقی آن قرار دارد. 

بازار نو نیز از دروازه اصفهان آغاز و در چهار راهی کاروانسرای گمرک خاتمه می یابد. این بازار بسیار طویل می باشد و بوسیله میرزا یوسف اشرفی مازندرانی یکی از وزرای فارس در عهده قاجاریه بنا گردیده و موجب توسعه این مجموعه شده است.

در گذشته در مرکز چهار سوق بزرگ بازار، حوض وسیع مرمرین قرار داشت که امروزه از بین رفته است. آب مصرفی این حوض از طریق آبراهه زیر بازار ترکش دوزان که 11 طاق و 22 حجره داشت، تأمین می گردید. 

در شرق چهارسوق، راسته ای معروف به علاقه بندان قرار دارد که 19 طاق و 38 حجره داشته و در آن انواع نخ ابریشمی، روبان و ... تولید و به فروش می رسیده است اما امروزه دیگر خبری از این کالاها نبوده و به جای آن قالی فروشان و عطارها در این راسته مشغول به کار می باشند. 

راسته جنوبی بازار وکیل، راسته بزازان نام دارد، در این بخش از بازار، بهترین پارچه ها به فروش می رسد و نام آن از بزاز به معنای پارچه فروش گرفته شده است. 

در دل راسته شمشیرگرها نیز مسجد تاریخی وکیل قرار دارد که بازاری ها در آن نماز می خوانند. 

سرای مشیر بخشی جدا اما در مجاور بازار وکیل می باشد که در دوران قاجاریه و به دست میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک از وزیران فارس بنا شده است. سرای مشیر به دلیل طرح ساختمان هشت گوشه اش و سردر بی نظیرش بسیار زیبا می باشد. 

سردر زیبای سرای مشیر به کاشی کاری بی نظیری مزین شده و در قسمت زیرین سردر، کتیبه ای به صورت کاشی کاری شده وجود دارد که بر روی آن سازنده بنا را با خط زیبای نستعلیق معرفی کرده است. همچنین در پایین این کتیبه دو سنگ مرمرین وجود دارد که هدف ساخت بنا و سال پایان آن یعنی 1282 هجری قمری بر روی آن درج شده و با طرح های گل و برگ مزین گردیده است. 

سرای مشیر بنایی دو طبقه است که حجره های آن دارای درب های چوبی منبت کاری شده می باشد. در مرکز حیاط این سرا حوض عظیم هشت ضلعی دیده می شود که گرداگرد آن مملو از درختان نارنج می باشد. این سرا در سال 1345 در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است. 

برای دسترسی به بازار وکیل می بایست به استان فارس، مرکز شهر شیراز، خیابان زند و میدان شهدا سفر نمایید. 

دیدگاه کاربران


mahan_eilish
mahan_eilish
شنبه 02 بهمن 1400
شیراز شهره یا یه تیکه از بهشت؟؟؟😍😍😍😍😍😍
امید
امید
سه شنبه 11 آبان 1400
کریم خان زند وقتی که به پادشاهی رسید شیراز و به پایتختی انتخاب کرد و بناهای خیلی زیبایی مثل بازار وکیل و تو این شهر ساخت
Davood Np
Davood Np
شنبه 30 مرداد 1400
این بازار از آثار به جای مانده کریم خان زند است که هنوز پا برجا است و ازش استفاده میشود. تمام کارهای بازرگانی، خرید و فروش کالاهای خارجی، داخلی و مبادلات پایاپای، صدور یا دریافت حوالجات و صرافی‌ها و... در حجره‌ های بازار انجام میشده در واقع بازار وکیل قلب اقتصادی شیراز بوده است.
mahsa 71
mahsa 71
دوشنبه 14 تیر 1400
این بازار مربوط به دوره کریم خان زند است و بازاری بسیار اصیل و دیدنی است سقف و معماری جالب و جذابی داره که باعث میشه هوا در آن جریان داشته باشه، اگر به این بازار رفتید حتما از سرای مشیر دیدن کنید سوغاتی های جالبی داره و نزدیک بازار وکیل حرم شاهچراغ و ارگ کریمخانی است.
katayoungolzad
katayoungolzad
چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400
سرای فیل بازار وکیل خیلی زیباست من یکبار تقریبا 10 سال قبل به شیراز آمدم ولی حیف که نشد از تمام آثار باستانیش دیدن کنم. اما این سرای فیل رو رفتم خیلی معماری زیبایی داره.
sin_sadaka
sin_sadaka
یکشنبه 29 فروردین 1400
اگر رفتید عطاری معروف بازار وکیل شیراز هم برید انواع دمنو‌ش های گیاهی را در جعبه های زیبای چوبی عرضه میکنند. بهار نارنج اعلا هم دارند.
top_homee
top_homee
یکشنبه 24 اسفند 1399
برای خرید ظرف های سنتی هفت سین به بازار وکیل رفتم خیلی تنوع زیادی داشت و ظرفهاش خیلی قشنگ هستند👌💟
robab493
robab493
شنبه 02 اسفند 1399
تیمچه بازار وکیل خیلی دوست داشتنی هست هروقت به انرژی نیاز دارم به اینجا میرم. قالی و فرش های دست بافتش عالیه. 😍😍😍
shabnam_fineart
shabnam_fineart
چهارشنبه 01 بهمن 1399
بازار وکیل یه بازار سنتی رنگ رنگی و زیباست. در این بازار گلیم در سایزهای مختلف میفروشند طرح های خیلی خوشگلی هم دارند.
حامد
حامد
سه شنبه 25 آذر 1399
بازار با قدمت شیراز در شرق میدان شهرداری قرار داره و به عنوان قطب اقتصاد شیراز شناخته میشه. آنقدر این بازار زیباست و معماری منحصر به فردی داره که اروپایی ها هم از عظمت آن یاد کرده اند.
bi1396971
bi1396971
یکشنبه 11 خرداد 1399
فرش های سنتی و دست بافت بازار بسیار زیباست 👏👏 آخر بازار هم که برید یه در قدیمی داره که البته نمیدونم هنوز هست یا نه.