اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

گیلان - لاهیجان  
دوشنبه 26 تیر 1396

پل باستانی پردسر که به پل خشتی نیز شهرت دارد در بخش انتهایی محله پردسر بر روی رودخانه لاهیجان (سیم رود یا سیم جو) قرار دارد. 

این پل در 10 کیلومتری شمال غربی شهرستان لاهیجان قرار دارد و از جمله جاذبه های تاریخی و دیدنی شهر گیلان به شمار می آید که بنای اولیه آن از اواخر قرن نهم هجری به جا مانده است.

میر ظهیرالدین مرعشی در کتاب تاریخ گیلان و دیلمستان در ذکر وقایع سال 892 هجری قمری در رابطه با احداث پل این گونه نوشته است که خلاصه آن به این شرح است:

در این سال، جناب مولانا نعمت الله طبیب که در علوم متداول، علامه دوران و اعجوبه زمان بود، رغبت نمود به رودخانه ای که مشهور و ملقب است به سیم رود، بر گذر شهر لاهیجان مبارک، احداث پلی از خشت و سنگ و آهک بفرمایند؛ توقع فرموده که به طلب استاد یعقوب بنای رویانی نزد ملوک کلارستاق خلد ملکهم بفرستند تا حاضر گردد، در آن مهم مبارک شروع نماید.

پل تاریخی لاهیجان متعلق به دوره کیاییان است. در ساخت مجدد این پل در زمان قاجاریه، حاجی جعفرخان، بنا را به طور کلی بازسازی و مرمت کرد. طول این پل 50 متر و عرض آن 4/5 متر و ارتفاع آن به 11 متر می رسد. 

این پل دارای دو دهانه بزرگ با طاق جناقی است. در قسمت پایه میانی پل، سیل برگردان دیده می شود. پل دارای سطح عابر روی مسطح و دو سطح شیب دار جانبی است که با سنگ قلوه ای، سنگ فرش شده است. 

در ساخت پل از آجر قرمز رنگ، آهک و ساروج استفاده شده و در سال های اخیر نیز پل مجددا بازسازی و مرمت گردیده است. 

لازم است بدانید که پل خشتی لاهیجان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و در میان اهالی به خشت پورد نیز شهرت که پورد در زبان محلی به معنای پل می باشد. 

این پل که پل آجری لاهیجان نیز نامیده می شود دارای دو دهنه بزرگ اصلی و دو دهنه کوچکتر است که به صورت یکی در میان احداث شده اند. عرض دهانه بزرگ 70.12 متر و ارتفاع آن از سطح رودخانه 5.1 متر است. عرض دهانه کوچکتر نیز 30.2 متر و ارتفاع آن نیز 5.1 متر است. طاق های هر چهار چشمه پل جناقی تیز بوده و دالانی در پایه میان دو دهنه بزرگ دیده می شود. 

پل باستانی لاهیجان در گذشته بخشی از مسیر جاده ابریشم بوده است که به همین علت، تجارت ابریشم در لاهیجان (شهر ابریشم) رونق فراوان داشته است. 

از دیگر جاذبه های تاریخی و مذهبی پردسر می ‌توان به دو مسجد مزار ملاعاقل (عاقلیه) و بقعه آقا سید ابراهیم اشاره کرد که در مجاورت آرامگاه آقا سید مرتضی، دومین گورستان مهم و بزرگ شهر واقع شده اند که بازدید از این مکان های باستانی و مذهبی خالی از لطف نیست. 

برای دسترسی به پل خشتی لاهیجان می بایست به استان گیلان، لاهیجان، پردسر سفر کنید. 

دیدگاه کاربران


محمد
محمد
شنبه 22 آبان 1400
از آثار دوران ساسانیه، طبیعت لاهیجان فوق العادس از نظر من یکی از قشنگ ترین شهرهای گیلانه و از بالای پل کل طبیعت زیبای لاهیجان و میشه دید
لیلا زنگنه
لیلا زنگنه
سه شنبه 02 شهریور 1400
این پل برای قرن 9 است و بسیار زیبا بود اما رسیدگی به آن بسیار ضعیف است.
AMIR H GH
AMIR H GH
سه شنبه 22 تیر 1400
اثری تاریخی که هیچ توجه ای بهش نمیشه و در گوشه ای از خیابان در حال نابودی است.
mohamadreza_akbari16
mohamadreza_akbari16
سه شنبه 04 خرداد 1400
همه لاهیجانی ها خاطراتی با این پل دارند.😍 نماد لاهیجان محسوب میشه. محلی ها بهش خشته پورد میگن.
ahmadk7838
ahmadk7838
سه شنبه 31 فروردین 1400
زمان قدیم یکی از مهمترین مصالح ساختمانی خشت بوده و اکثرا بیشتر بصورت مربع ساخته میشده اما الان آجر بصورت مستطیل ساخته میشه.
fariborz
fariborz
سه شنبه 26 اسفند 1399
روی این پل کتیبه و سنگ نوشته ای وجود ندارد، اما نوع طاق ‌هاش که طاق ‌های جناقی نامیده میشه به زمان صفوی برمیگرده.
gol198059
gol198059
سه شنبه 05 اسفند 1399
پلهای زیادی بعد از این پل ها ساخته شدند و اما بر اثر سیل از بین رفتند اما این پل های قدیمی همچنان باقی مانده اند. من در منظر ایرانی خوانده ام که پل تمیجان در استان گیلان از همه اینها معروفتر و شناخته شده تر هست.
sarah
sarah
دوشنبه 06 بهمن 1399
خیلی زیباست به خصوص از نمای بالا اطرافش مملو از سرسبزی و بسیار دلنشین هست.
mahy
mahy
شنبه 29 آذر 1399
پل خشتی لاهیجان قدمت زیادی داره اما متاسفانه به عنوان نمادی از شهر اصلا بهش نگاه نمیشه. هر شهری اگر چنین اثر زیبایی داشت کلی براش تبلیغ میشد اما لاهیجان با کلی اثر تاریخی، فقط شده استخر و بام سبز.
gol198059
gol198059
سه شنبه 13 خرداد 1399
پل چشمه کیله شهسوار و محمد حسن خان بابل هم تو این رده پلها هستند و مثل پل پردسر پابرجا هستند، اولی از دوره قاجاره و دومی از دوره صفوی باقی موندند که البته در زمانهای مختلف ترمیم شدند. پلهای زیادی بعد از این پلها ساخته شدند و بر اثر سیل از بین رفتند ولی این پلها همچنان باقی موندند. تو گیلان اون چه که من تو منظر ایرانی خوندم پل تمیجان از همه معروفتر هست.