اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

گیلان - رشت  
یکشنبه 25 تیر 1396

مسجد صفی (safi) که به نام های مسجد سفید یا مسجد شهیدیه نیز شهرت دارد از جمله جاذبه های مذهبی شهر رشت می باشد که در بافت قدیمی و در محدوده بازار شهر قرار دارد. 

مسجد صفی یکی از قدیمی ترین مساجد شهر رشت به شمار می آید، اما تاریخ بنای اولیه این مسجد به طور دقیق مشخص نیست. 

در رابطه با احداث این مسجد تاریخی روایات متعددی وجود دارد. بر اساس یک روایت، شیخ صفی الدین اردبیلی به دلیل دوستی با شیخ زاهد گیلانی در سفری به گیلان در محل کنونی مسجد، چاهی حفر کرده و عبادتگاهی می سازد که بعدها به مسجد مبدل می شود. 

همچنین برخی از تاریخ نویسان بر این باورند که این مسجد، قبر محمد باقر میرزا ملقب به صفی میرزا پسر بزرگ شاه عباس اول می باشد که به دستور بدخواهان و دشمنان پدرش کشته شده و در آن محل دفن شده است. برخی معتقد هستند که علت نام گذاری این مسجد به شهیدیه، قتل ناحق صفی الدین میرزا می باشد. 

در کاشی کاری های محراب، تاریخ تجدید بنای مسجد به تاریخ 1344 قمری دیده می شود که مصادف با سال 1305 هجری شمسی و به دست حاج یوسف کاشی ساز می باشد. همچنین در محراب مسجد، آیات قرآن با گچ بری های زیبایی نگاشته شده و به گل و بوته مزین گردیده است.

در بخش شمالی مسجد تاریخی صفی، دو درب ورودی به صورت متوالی قرار دارد که اولین ورودی به‌ شکل هلالی و از پروفیل و چوب در چند سال گذشته ساخته شده است. سردر ورودی دوم که درب ورودی اصلی مسجد است دارای دو قوس می باشد. 

در بخش جنوبی محراب مسجد سه فلیپا با ارتفاعی حدود 4 متر و قطر 1 متر دیده می شود. دو فلیپا از کف به ارتفاع یک متر با کاشی‌ های لاجوردی مزین شده و فلیپای سوم با سرستونی از گل و بوته به زیبایی گچ‌ بری شده است. هر یک از این فلیپاها در فاصله سه متری از یکدیگر قرار دارد. 

در نمای بیرونی مسجد، گلدسته ها که از جلوه ویژه ای برخوردار هستند، به صورت مدور و از آجر ساخته شده اند. قطر گلدسته ها دو متر و سقف آنها چوبی با پوشش سفالین است و دارای راهرویی برای بالا رفتن از آن می باشد. 

یکی دیگر از بخش های دیدنی مسجد صفی، چاه صاحب  الزمان (عج) می باشد. این چاه در فاصله سه متری از جنوب غربی گلدسته قرار دارد و از گذشته مورد احترام مردم منطقه و محل عرضه نذورات بوده است. احتمال می رود که این چاه، همان چاهی باشد که به دست شیخ صفی‌ الدین اردبیلی حفر شده ‌است.

لازم است بدانید که مسجد تاریخی صفی رشت در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. 

برای دسترسی به مسجد صفی رشت می بایست به استان گیلان، رشت سفر کنید و از این مسجد تاریخی در میدان شهرداری، انتهای بازار بزرگ رشت دیدن نمایید. 

دیدگاه کاربران


محمدرضا
محمدرضا
یکشنبه 23 آبان 1400
از قدیمی تریم مساجد رشت محسوب میشه که مردم معتقدند شیخ صفی الدین اردبیلی تو این محل یه چاه میکنه و اونجا رو تبدیل به عبادتگاه میکنه
shirzad
shirzad
چهارشنبه 03 شهریور 1400
تاریخ دقیق ساخت این مسجد مشخص نیست میگویند که شیخ صفی الدین اردبیلی بخاطر دوستی با شیخ زاهد گیلانی در سفری که به گیلان داشته در آنجا چاه درست میکند و عبادتگاهی بنا میکند که حالا به مسجد تبدیل شده است.
شهین تنهایی
شهین تنهایی
سه شنبه 22 تیر 1400
در سال 99 که خاکبرداری میشد زیر نظر مسئولین آثار باستانی از این مسجد پیدا کردن و مسجدی بسیار قدیمی و با ارزش است.
rasht_buildings
rasht_buildings
سه شنبه 04 خرداد 1400
مسجد صفی زمان افشاریه ساخته شده و بنای تاریخی آن کلا تخریب شده و یک بنای جدید جایگزین آن شده است.
einollahsham
einollahsham
سه شنبه 31 فروردین 1400
در زمان های قدیم با آهک دیوار های این مسجد را می شستند و به آن سفید مسجد میگفتند.
mehdi_babaizadeh
mehdi_babaizadeh
سه شنبه 26 اسفند 1399
من متولد همین محله هستم و متاسفانه تا امسال آگاهی زیادی از این مسجد و تاریخچه اش و اتفاقاتی که در آن افتاده نداشتم. فکر نمیکردم این مسجد انقدر بنای مهمی باشه. یکی از اشیایی که از اینجا کشف شده یک عطردان مربوط به دوره ایلخانی است.
roohi96
roohi96
چهارشنبه 06 اسفند 1399
در مسجد صفی رشت چندین اشیا تاریخی اشیا کشف شده که البته اشیا اصلی و مهم تر که از اینجا بیرون آوردند ناپدید شد...
mostafshahhosini
mostafshahhosini
دوشنبه 06 بهمن 1399
در روزگاری رشت با وجود این مکان ها بسیار زیبا بود اما امروز هیچ شباهتی به گیلان ندارد و تمام آن را پاساژ و ساختمان های مرتفع گرفته است.
sahand
sahand
شنبه 29 آذر 1399
مسجد صفی رشت محل دفن محمدباقر صفی میرزا، فرزند ارشد شاه عباس و پدر شاه صفی است.
gilemrd
gilemrd
سه شنبه 13 خرداد 1399
این مسجد که به شهیدیه هم معروف هست الان بازسازی شده و برای دیدن مشکلی ندارد. از میدان شهرداری رشت راحت میتونید به این مسجد برید.