اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

همدان - همدان  
یکشنبه 25 تیر 1396

یکی از دیدنی ترین آثار باستانی و با ارزش همدان، تپه هگمتانه است که در خیابان اکباتان در مرکز شهر همدان قرار گرفته و به عنوان وسیع ترین تپه باستانی ایران شناخته می شود. وسعت این تپه تاریخی چهل هزار هکتار می باشد و همه ساله بازدیدکنندگان زیادی از سراسر جهان برای دیدن این اثر تاریخی به همدان می آیند. کلمه هگمتانه به معنای محل تجمع است ولی با مشاهداتی که در منابع باستانی منطقه اکباتان صورت گرفته، مشخص شده که هگمتانه شکل اولیه امدانه یا همدان بوده است.

قدمت تپه هگمتانه به دوره مادها باز می گردد و آثار زیادی از دوره های هخامنشیان و اشکانیان و به خصوص مادها از این تپه باستانی کشف شده است. کاوش هایی که در طی صد سال گذشته توسط باستان شناسان و کارشناسان در این تپه بیضی شکل انجام گرفته، موجب شده این مکان به محلی بی نظیر و تماشایی برای گردشگران و توریست های خارجی تبدیل شود. تپه باستانی هگمتانه با قدمتی طولانی که بیش از سه هزار سال می باشد و تاریخچه ای غنی، نشان از پیشینه پربار ایرانیان دارد.

زمانی که مادها به همدان مهاجرت کردند با احداث شهر باستانی هگمتانه، نخستین پایتخت حکومت پادشاهان ایرانی را تاسیس کردند. هرودوت تاریخ نگار و پدر علم تاریخ با تحقیقاتی که در مورد این بنا انجام داده، آن را متعلق به اولین پادشاه ایرانی می داند. اما بعضی از باستان شناسان آن را به جمشید پادشاه یا سمیرامیس که بیشتر شخصیتی افسانه ای است نسبت می دهند و عده ای هم آن را متعلق به فروتیش سومین پادشاه ماد می دانند.

اولین موزه فضای باز همدان در تپه تاریخی هگمتانه با وسعت 600000 مترمربع احداث شده و در آن آثار مختلفی از دوره مادها، هخامنشیان و اشکانیان نگهداری می شود که شامل آثار فلزی، ظروف سفالی، و ابزار سنگی مردم آن دوره می باشد. با حفرهایی که باستان شناسان در این منطقه انجام دادند به شهری برخورد کردند که به شکل شطرنجی ساخته شده بود، به طوری که ساختمان های آن، قرینه و مشابه هم هستند. شبکه آب رسانی بسیار پیشرفته و طراحی کانال های آب و راه های عبور با عرض بیش از سه و نیم متر نشان از معماری پیشرفته آن دوره دارد.

مصالحی که در ساخت این بناها استفاده شده بود به طور عمده خشت خام و در بعضی قسمت ها آجر بوده است. قصر دیاکو پادشاه هگمتانه هم به دستور خودش در قلعه هفتم این بنا واقع شده و به صورت هفت دیوار با مرکز یکسان و به شکل تودرتو می باشد. این بخش از بنا از دیدنی ترین مکان های تپه باستانی هگمتانه است.

رنگ آمیزی و معماری تپه هگمتانه مشابه قصرهای بابلی می باشد و به همان شیوه ساخته شده است. حصارهای بلندی در اقامت گاه نظامی با هدف حفظ مردم شهر از هجوم دشمن به شیوه معماری یونانی ها با ارتفاع ده متر در فضای بیرون هگمتانه احداث شده است.

یکی از جالبترین مواردی که در این تپه باستانی هر کسی کنجکاو می کند مومیایی به نام موبانا است که در طی حفاری ها و کاوش های منطقه یافت شد و آن را به مادر کوروش کبیر یعنی ماندانا نسبت می دهند. این مومیایی اکنون در موزه تپه هگمتانه حفظ شده است. اما بین اشیا زیبا و تزئینی این مجموعه، جام طلایی ریتون سرشیر بسیار جالب توجه است. این جام جزو برجسته ترین آثار یافت شده از مجموعه باستانی تپه هگمتانه می باشد. جام طلایی متعلق به دوره هخامنشیان است و به همراه اشیا دیگری مانند پایه ستون سنگی متعلق به حجومت اردشیر دوم و کاسه سیمین خشایار شاه از دیدنی ترین اشیا موزه هگمتانه می باشند. علاوه بر این آثار ارزشمند، اشیا دیگری مانند چندین لوح طلایی از این منطقه کشف شده که قدمت آن ها عمدتا به دوره هخامنشی باز میگردد. این لوح ساخته شده از طلای اصل می باشد و روی آن نوشته ای به خط میخی به شرح زیر ثبت شده:

"آریامنه شاه بزرگ، شاه شاهان شاه پارس پسر چئیش پیش شاه نوه هخامنش. کشور پارس که من مالک آن هستم مردان نیک دارد و دارای اسب ‌های خوبی است، اهورامزدا این ها را به من عطا کرده و از لطف و مهربانی اهورامزدا من شاه کشور پارس هستم. 

آریامنه در این نوشته بیان می کند که اهورامزدا مرا یاری کرد.

لوح زرین دیگری از این مجموعه کشف شده که متعلق به آرشام شاه ایرانی است. ابعاد این لوح 13 در 8 است و با خط میخی روی آن چنین نوشته شده:

"اهورامزدا که از بزرگ ترین خدایان است مرا شاه کرد و به من سرزمین پارس را هدیه کرد که مردم نیکو و اسبان خوب دارد از مرحمت اهورامزدا این سرزمین را دارا هستم.

اهورامزدا مرا و خانه مرا حفظ کند و این سرزمین را که دارا هستم نگاه دارد.

تپه باستانی هگمتانه باعث افتخار همدانی هاست و از قدیمی ترین تپه های باستانی در ایران و جهان است. ذره ذره خاک موزه تاریخی مجموعه هگمتانه بسیار با ارزش است و لازم است هر ایرانی به دیدن این بنای تاریخی بیاید و از نزدیک با پیشینه با ارزش کشور آشنا شود. برای دیدن تپه هگمتانه باید با راهنمایی با مهارت و حاذق همراه شوید تا بتواند اطلاعات مفیدی در مورد گوشه های این مجموعه با ارزش به شما بدهد و به تمام محیط اشراف کامل داشته باشد. اهمیت این بنا آن قدر زیاد است که همواره مورد توجه تاریخ نگاران و باستان شناسان در جهان بوده و تعدادی از این آثار کشف شده در موزه های کشورهای دیگر از جمله آمریکا نگهداری می شود. با مطالعه آثار کشف شده از این مجموعه به چگونگی زندگی پادشاهان در گذشته پی می بریم و مهم بودن این اشیا برای دیگر کشورها اهمیت تاریخی تپه هگمتانه برای ما آشکار می شود.

بازسازی و مرمت این موزه که بسیار لازم و ضروری است، به بودجه زیادی نیاز دارد زیرا این تپه باستانی میراث دار گذشته ای غنی و پر بار است.

آثار تاریخی که در اطراف مجموعه هگمتانه در فاصله کمی قرار دارند آرامگاه استرو مردخای و گنبد علویان می باشد که دیدن آن ها ما را به گوشه ای از تاریخ ایران می برد.

تپه هگمتانه همدان در سال 1310 با شماره ثبت 28 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.

برای حضور در تپه باستانی هگمتانه می توانید از ساعت 9 صبح تا 19 شب با پرداخت هزینه ای ناچیز از بناها و موزه دیدنی به همراه آثار ارزشمند آن دیدن کنید. البته بهتر است با اجاره ویلا در شهر همدان، برای اقامت در این شهر برنامه ریزی کنید تا سفر خوبی در کنار خانواده داشته باشید.

این مجموعه ارزشمند در استان همدان قرار دارد و برای دیدن آن به خیابان اکباتان رفته و از آنجا به میدان اکباتان بروید تا قدم به تاریخی ترین تپه ایران بگذارید.

دیدگاه کاربران


علیرضا شریفی
علیرضا شریفی
یکشنبه 23 آبان 1400
همدان یکی از قدیمی ترین شهر های ایرانه که آثار باستانی با ارزشی و نگهداری میکنه، مثل تپه هگمتانه که اولین پایتخت ایران در دوره ی حکومت مادها و هخامنشیانه
ساره رسولی
ساره رسولی
سه شنبه 02 شهریور 1400
کلیسای بسیار قشنگی دارد بازدید از این مجموعه 2 ساعت طول میکشد و راهنما ندارد و جای بسیار دیدنی و ارزشمندی است.
حمید_معصومی
حمید_معصومی
سه شنبه 22 تیر 1400
این تپه برای زمان مادها و هخامنشیان است و بسیار با ارزش و قدیمی است.
aligholamynavai
aligholamynavai
سه شنبه 04 خرداد 1400
سال 1370 از این مکان یک طومار چرمی خطی کشف شده که از تکه های پوست گوسفند ساخته شده.
mmashhouri
mmashhouri
سه شنبه 31 فروردین 1400
این محوطه شامل آثاری از زمان های تاریخی مانند ماد، هخامنشی و اشکانی بوده است. قصر خزانه داری در این مجموعه در قلعه هفتم قرار داره.
mohamad
mohamad
سه شنبه 26 اسفند 1399
در منطقه تپه هگمتانه همدان کلیسای قدیمی گریگوری قرار داره پیشنهاد میکنم ازش بازدید کنید.
mohamad
mohamad
چهارشنبه 06 اسفند 1399
بسیار عالیست. ‎این شهر تاریخی اولین پایتخت ایران بوده و با شهرهای آتن یونان و رم ایتالیا، از شهرهای انگشت شمار باستانی جهان به شمار میره که هنوز هم زنده است.
amani
amani
دوشنبه 06 بهمن 1399
سیستم تخلیه و آبرسانی که در تپه هگمتانه کشف شده مربوط به دوره هخامنشی تا دوره اسلامی است که نشان از مهندسی دقیق و هوشمندانه مردم باستان دارد.
banoo
banoo
شنبه 29 آذر 1399
از این منطقه تاریخی آثار جالبی کشف شده. بامزه ترین و جالبترینشون حیوانات سنگ تراش شده با نقش های طبیعی و بسیار زیباست. همیشه در سنگ نگاره ها و یا مجسمه های قدیمی نقش حیوانات دیده میشه.
asemaniarnika
asemaniarnika
چهارشنبه 05 آذر 1399
واقعا این مکان ها گویای تمدن ایرانی هاست.چند سال قبل جسد و استخوانی از یک زن را از هگمتانه کشف کردند که یه لاکپشت بغل کرده بود.