اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

اصفهان - اصفهان  
دوشنبه 19 تیر 1396

پل خواجو در کنار سایر مکان های دیدنی اصفهان، این شهر را به یکی از قطب های گردشگری ایران تبدیل کرده است. 

پل خواجو دارای نام های متعدد دیگری نیز می باشد که شامل پل شاهی، بابا رکن الدین، شیراز و حسن آباد هستند. هر یک از این نام گذاری ها علتی را در بر می گیرد. وجه تسمیه آن به بابا رکن الدین این است که بر سر راه تکیه بابا رکن الدین عارف مشهور واقع شده بود، حسن آباد می نامیدند، به این علت که طرح آن در زمان حسن بیک ترکمان ریخته شد، شیراز گفته اند به خاطر آنکه مسافران شیراز درآن زمان از روی این پل عبور می کردند و در نهایت به این سبب به پل خواجو شهرت دارد که در محله خواجو واقع شده است.

این پل که در زمان حکومت شاه عباس دوم صفوی و در سال 1060 هجری بنا شده است، نشان دهنده هنر و معماری ایرانی می باشد. طول پل 133 متر و عرض آن 12 متر است.

علت شهرت بیشتر پل خواجو نسبت به دیگر پل های زاینده رود، معماری و تزئینات کاشی کاری آن است. همچنین این پل در دوران صفوی از جمله زیباترین پل ها در جهان بوده و کارکرد آن بیشتر به منزله سد و بند بوده است. 

در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل، بنایی ساخته شده که هر یک دارای چندین اتاق مزین به نقاشی می باشند. به این ساختمان ها، شاه نشین گفته می شود و در گذشته جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی به این مکان دعوت می شدند.

در کنج های ضلع شرقی این پل تاریخی، دو شیر سنگی دیده می شود که نماد سپاهیان بختیاری و محافظ اصفهان در عصر صفویه هستند. این پل دارای 24 دهانه ‌مکعبی شکل است که به دقت تراش ‌خورده و بخش میانی آن با سدهای چوبی اش مانع عبور رودخانه می گردد.

متأسفانه سنگ های قدیمی پله ها با سنگ های جدید تعویض شده که باعث صدمه به اصالت بنا گردیده است. 

طرح پل خواجو در اواخر دوره تیموری ریخته شده و پس از آن به دستور شاه‏ عباس دوم در سال 1060 به صورت امروزى آن ساخته شده است. در میان این پل، براى اقامت موقتى شاه صفوى و خانواده او ساختمانی در نظر گرفته شد که بیگر بیکی نام داشت و هم اکنون نیز وجود دارد. طاق های این بنا به نقاشی های زیبایی مزین گشته است.

خواجو از کلمه خواجه گرفته شده است و خواجه به بزرگان دوران صفویه گفته می شد. بنا بر تحقیقاتی که توسط محققان و مورخان صورت گرفته است، هدف شاه عباس دوم از احداث این پل ارتباط دو بخش محله خواجو و دروازه حسن آباد با تخت فولاد و راه شیراز بوده است. لازم است بدانید که این پل در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است.

بر روی درب این بنا، زمان ساخت، محل و بانی بنا نگاشته شده است که متن آن از این قرار است:

در انتهاى شرقى خیابان کمال اسماعیل و انتهاى جنوبى خیابان خواجو که به طرف تخت فولاد (قبرستان اصفهان) و راه یزد مى ‏رود پل زیبا و تاریخى خواجو واقع شده - این پل بر روى خرابه ‏هاى پل حسن بیک به وسیله شاه عباس دوم صفوى در سال (1065 ه) ساخته شده است.
 
شاعران اصفهانی در وصف این پل اشعار زیبایی سروده اند. در میان آنها می توان به صائب تبریزی اشاره کرد که با قصیده ای بلند بالا یکی از روزهای جشن و چراغانی را وصف می کند که در کنار پل خواجو برگزار شده است. 

برای دسترسی به پل خواجو می بایست به شهر اصفهان، خیابان چهار باغ خاجو سفر کنید.

دیدگاه کاربران


مهتاب
مهتاب
دوشنبه 24 آبان 1400
پل خواجو شاهکار بی نظیر ایرانیه ولی در کنار رود زاینده رود جلوه خاص دیگه ای داره که متاسفانه زاینده رودم خشک شده و رفتن به پل خواجو فقط قلب آدم و به درد میاره
ستایش سعیدی
ستایش سعیدی
چهارشنبه 03 شهریور 1400
موقع طلوع و غروب خورشید این پل دیدنی است و در شب نورپردازی بسیار زیبایی دارد و ای کاش همیشه آب داشت ...
ililaa
ililaa
چهارشنبه 23 تیر 1400
پل خواجو شباش دیدن داره خیلی جای با صفایی است اهالی اصفهان شب ها اونجا جمع میشن خیلیاشون و آهنگ میخونن و پایکوبی میکنند خیلی جالبه.
m.erfani4444
m.erfani4444
چهارشنبه 05 خرداد 1400
پل خواجو فقط با منظره آب زاینده رود زیبا بود...سمت سد هم آب زیاد نیست شبیه یک رود خیلی باریک زیر پل جاری است.
shimaziyaei
shimaziyaei
چهارشنبه 01 اردیبهشت 1400
پل خواجو یکی از جاهایی که وقتی حالم خوب نیست میرم بهم آرامش میده 😊😊 آفرین به این معماری خاص و تاریخی ایرانی 💛💛
esfahan
esfahan
چهارشنبه 06 اسفند 1399
این پل اسامی زیادی مثل پل شاه، پل حسن ‌بیگ و پل بابا رکن ‌الدین داشته. در زمان گذشته از این پل به خانقاه و آرامگاه بابا رکن‌ الدین و همچنین تخت فولاد میرفتند.
nejatymnw
nejatymnw
سه شنبه 07 بهمن 1399
من خاطرات زیبایی از این شهر فوق العاده در کنار این پل دارم 😘 زمانی هوای محدوده زاینده رود خیلی تمیز بود و پر از آب بود ☹️ اما الان اصلا اون طور نیست.
doctor
doctor
یکشنبه 30 آذر 1399
معمولا در روی این پل افرادی که سن و سالی ازشون گذشته میان و اشعار قدیمی رو میخونند. یک از آنها آقای اباذری است.
yahya_safdarkhan
yahya_safdarkhan
سه شنبه 13 خرداد 1399
زیباترین پل ایران.. این پل از شاهکارهای جاودانه معماری ایرانی و اسلامی است.