اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

مازندران - بهشهر  
دوشنبه 29 خرداد 1396

قبرستان سفید چاه که به قبرستان سپید نیز معروف است، در شهرستان بهشهر، بخش یانه سر، روستای سفید چاه قرار دارد. 

این گورستان مربوط به دوره تیموریان می باشد و اولین قبرستان مسلمانان در ایران محسوب می شود. 

در روستای سفید چاه مرسوم بوده که سنگ قبر مردگان را بر اساس شغل آنها حکاکی می‌کردند، اما پس از مرگ آخرین سنگ تراشان و حکاکان قدیمی مصیب محله، حکاکی روی سنگ‌ها هم به پایان رسیده و مردگان جدید روستا، با سنگ‌های امروزی دفن می‌شوند.

مزار ملک بادله، حاکم شمال، در این قبرستان واقع شده است. ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسی ابن جعفر(ع) و چندین تن از سادات مرعشی که روزگاری در آمل حکومت می‌کردند نیز در سفیدچاه دفن شده اند. 

سنگ قبرهای هر منطقه و هر کشوری متاثر از معماری و فرهنگ مردمان آن منطقه و کشور است. در جهان اسلام نیز سنگ قبرها دارای شکل های متفاوتی است که نشان از معماری هر منطقه می باشد. در قبرستان سفید چاه نیز سنگ قبرها یه صورت محرابی و صندوقی ساخته شده اند که هر دوی آنها از پیشینه معماری برخوردارند. 

در این قبرستان قدیمی و تاریخی، تعداد معدودی سنگ قبر صندوقی وجود دارند. قدیمی‌ترین سنگ قبر صندوقی به تاریخ ۸۹۶ هجری قمری تعلق دارد و تعدادی سنگ‌های صندوقی نیز بر فراز تپه قبرستان در جهت شمالی قبرستان سفید چاه یافت شده است که به دلیل فرسودگی زیاد، قابل مطالعه نیستند.

روی تمامی سنگ مزارها در این گورستان، نقوش هندسی حک شده، وجود دارد که عبارتند از دایره، مربع و مثلث. این تصاویر هندسی حک شده، دلیل اصلی فهمیدن اعتقاداتی چون زندگی و دنیای پس از مرگ در میان مردمان این منطقه است.

در سنگ مزارهای مورد تحقیق، علاوه بر اشکال هندسی از نمادهای دیگری نیز استفاده شده است که بعضی از آن ها عبارتند از: آینه، سرو، دو کبوتر، انار و گل انار، خوشید و چلیپا (صلیب) که همگی در تاریخ ادبیات، عرفان و فلسفه مشرق زمین، مفاهیم خاصی دارند. 

از باورهای جالب و عجیب مردمان این روستا، اعتقاد آنها به سالم ماندن اجسادی است که در این گورستان دفن شده اند. اما در حقیقت آنچه بر اساس تحقیقات انجام شده به دست آمده است نشان می دهد که، خاک این قبرستان دارای مقدار زیادی آهک بوده و اجساد در این گونه خاک‌ها با زمانی طولانی‌تر نسبت به باقی انواع خاک تجزیه می‌شوند. علت نام‌گذاری این قبرستان به سفیدچاه نیز به دلیل رنگ خاک آهکی آن که سفید است، می باشد. 

گورستان سفید چاه در تاریخ 17 اسفند 1381 با شماره ثبت 7845 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

دیدگاه کاربران


فریدون
فریدون
دوشنبه 01 آذر 1400
اولین گورستان مسلمانان در ایرانه، مردم معتقدند خاک سفید باعث میشه اجساد نپوسن برای همین از روستاهای اطراف مرده هاشون و الله اکبر گویان به گورستان سفید چاه میارن
aryanbhd82
aryanbhd82
دوشنبه 28 تیر 1400
قبرستان سفید چاه که به قبرستان سپید هم معروف است و مربوط به دوره تیموریان است در این روستا رسم بوده که سنگ قبر را بر اساس شغل آنها درست کنند اما بعد از مرگ آخرین بازمانده‌ سنگ‌تراشان روستا عمر حکاکی روی سنگ‌ها تمام شده و دیگر با سنگ‌های امروزی به خاک سپرده می‌شوند.
majid Soheilinia
majid Soheilinia
یکشنبه 27 تیر 1400
ویژگی مهم این گورستان سنگ مزارهاش می باشد که به شکل محرابی و صندوقی هستند و روی آنها از نقشه ها اسلیمی و هندسی استفاده شده.
asefehghadiri
asefehghadiri
دوشنبه 10 خرداد 1400
اگر به بهشهر تشریف بردید چند تابلو راهنما به طرف قبرستان در قسمت های مختلف شهر وجود دارد. خیلی ها از وجود این قبرستان اطلاعی ندارند و با دیدن تابلوهای راهنما راهی این منطقه ترسناک میشن.😁
sepide__rahmati
sepide__rahmati
شنبه 04 اردیبهشت 1400
اینجا از جالبترین و عجیب ترین گورستان های ایران است که یک دانشجو هم میشناسم که برای پایان نامه‌اش روی این سنگ قبرها فقط کار کرد.
shahsarvar9768
shahsarvar9768
پنج شنبه 28 اسفند 1399
چاه سفید جای ترسناکی واقعا..اما من خیلی اینجور جاهارو دوست دارم. تنها جایی که دروغ و غیبت و خودخواهی نیست.
doorha
doorha
دوشنبه 11 اسفند 1399
از ویژگی های جالب گورستان سفیدچاه، نقش های کنده کاری شده روی قبرهاست که جنسیت و شغل مرده را مشخص میکنه.
dooni
dooni
شنبه 11 بهمن 1399
این گورستان اولین قبرستان مرموز مسلمانان ایران هست و روایات مختلفی در مورد اینجا گفته میشه که اجساد هنوز سالم هستند.
javad2001
javad2001
سه شنبه 02 دی 1399
قبرستان سفید چاه گلوگاه در استان مازندران قرار داره. مردم محلی معتقدند که خاک سفید اینجا مانع از پوسیده شدن بدن اجساد میشه!
bahar.mesgary
bahar.mesgary
یکشنبه 18 خرداد 1399
استاد علی بابا عسگری نویسنده و محقق تاریخ و جغرافیای مازندران هم در این گورستان قدیمی دفن شده اند.. قدمت قبرستان سفید به زمان تیموریان میرسد.