اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

قم - قم  
چهارشنبه 12 خرداد 1400

محمد بن ابراهیم یحیی شیرازی یا صدرالدین محمد فیلسوف شناخته شده قرن یازدهم هجری به خاطر اقدامات ارزشمند علمی که در طول زندگی انجام داد به " مُلاصدرا " معروف شد. او فرزند یکی از حکام استان فارس بود و زندگی پر رمز و رازی را سپری کرد که بیشتر بخش های زندگی او در هاله ای از ابهام قرار دارد. اسناد و مدارک تاریخی مشخص می کند که ملاصدرا از دوران طفولیت شیفته یادگیری علوم گوناگونی همچون نجوم، ریاضی و فیزیک بوده و درس های دینی و فلسفی و عرفان را در همان دوران آموخت. از اساتید بزرگ ملاصدرا میتوان به میرداماد و شیخ بهائی اشاره کرد. او در دوران جوانی زمانی که اصفهان پایتخت صفویان بود، به درجه‌ای از علم رسید که توانایی تدریس علوم مختلف را پیدا کرد.

کمی بعد ملاصدرا به زادگاهش شیراز برگشت و به ادامه فعالیت‌های علمی خود پرداخت. پیشرفت روز افزون ملاصدرا در علم و محبوبیت میان مردم و دانشجویانش موجب شد برخی از اساتید و رقیبان او به فکر سرنگونی و اذیت و آزار او باشند، به همین دلیل ملاصدرا با غم و اندوه از زادگاه خود به طرف قم عزیمت نمود و روستای کهک را برای ادامه زندگی انتخاب کرد. بر طبق اسناد تاریخی ملاصدرا پیش از سال 1015 هجری قمری مصادف با 1605 میلادی از شیراز به سوی قم مهاجرت کرد و 15 سال در کهک زندگی کرد و بنا به نقل قولی در سن 70 سالگی در بصره درگذشت.

روستای کهک با داشتن 3 هزار جمعیت در فاصله 30 کیلومتری قم قرار دارد و امروزه این روستا بیشتر به واسطه چند سال زندگی دانشمند و حکیم فرزانه معروف شده است.

کهک جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری مانند کوه های مرتفع، باغ های سرسبز و زیبا، آب شیرین، قلعه ساسانی سیرو، تپه صرم، محوطه باستانی شمشیرگاه، میل میم، چاله غار وشنوه، حمام روستای قبادبزن، چهار طاقی کرمجگان، آب انبار البرز، آب انبار کهک و آرامگاه مقدس شانزده امامزاده را در خود جای داده و همواره گردشگران زیادی از دیگر مناطق شهر قم و شهرهای اطراف را در ایام تعطیل به سوی خود جذب میکند.

قهر ملاصدرا از شیراز و ادامه زندگی در قم موجب شد بنایی که شاید از لحاظ ظاهری هم تراز خانه های معمول آن دوره بود، شاهد خلق آثار ارزشمند این فیلسوف توانا باشد و حضور ملاصدرا باعث ارزشمندی این بنای ساده گشت.
 

این مرحله از زندگی ملاصدرا (قهر از شیراز) مهم‌ترین چالش در زندگی او بود زیرا مهاجرت از زادگاه موجب شد مدتی منزوی و گوشه‌گیر شود و سختی زیادی را تحمل کند اما پس از مدتی شکوفایی او در زمینه فلسفه و کشف بسیاری از شهود مرحله تازه‌ای از زندگی را برای او رقم زد. او بعد از 5 سال زندگی در کهک سرانجام دست به قلم برد و دائرة المعارف فلسفی که به نام " اسفار " معروف است را به رشته تحریر درآورد. خانه ملاصدرا در کهک محل آموزش و تعلیم و تربیت به شاگردان زیادی از جمله فیض کاشانی و فیض لاهیجی بود.

خانه های روستایی کهک عمدتا مطابق با جغرافیای این منطقه ساخته شده و خانه ملاصدرا در میان این خانه ها قرار دارد و قدمت ساخت آن مربوط به زمان صفوی است. در انتهای مسیری هلالی شکل به محل این بنا میرسیم. در زمان های گذشته خانه ملاصدرا داخل باغی سرسبز قرار داشت اما اکنون به خاطر ساخت و ساز، خانه های پیرامون آن وارد قسمتی از باغ شده اند. پلان خانه ملاصدرا شامل چهار صفه و یک گنبد است. تماشای معماری جذاب این خانه گرمسیری حس و حال تازه‌ای برای گردشگران فراهم میکند و شاید تصویر خیالی حضور ملاصدرا در این خانه و فعالیت های علمی او در این مکان را در ذهن گردشگر تداعی کند. مصالح به کار رفته در این بنا شامل ملات گل، خشت خام و تیرهای چوبی است که عمدتا در قسمت سقف به کار رفته؛ سقف خانه ملاصدرا نسبتا بلند میباشد و به صورت گنبدی شکل ساخته شده، همچنین برای تزئینات خانه از گچبری ساده به شکل سجاده و مشبک های گچی در نورگیرها و کاربندی‌‌ استفاده شده است. کاربندی این خانه به شکل قوس‎های منظم در سقف است که یکدیگر را قطع کرده و طرح هندسی منظمی ایجاد کرده‌اند. نمای خارجی خانه ملاصدرا و سقف گنبدی آن جالبترین بخش این بنا است، در بالاترین قسمت این گنبد برای بازتاب نور به داخل خانه، شیشه های رنگی دیده تعبیه شده که نشان دهنده هوش و ذکاوت معماران گذشته میباشد. بخش اصلی خانه ملاصدرا شبستان چهار صفه آن است که حجره ها و اتاق ها گرداگرد آن در چهار گوشه طبقه اول و همکف را احاطه کرده اند. در گذشته اطراف شبستان 8 اتاق قرار داشت که متاسفانه اکنون تنها 3 اتاق باقی مانده و چهار دهلیز نیز در چهار گوشه خانه دیده میشود که امروزه 2 تا از این دهلیزها متعلق به دو نفر از اهالی روستاست و سازمان میراث فرهنگی استان قم قصد خرید از صاحبانش و بازسازی آنها را دارد. با گشت و گذار در این مجموعه تاریخی و در قسمت شمال غربی با بنایی به نام عصاری مواجه میشویم که معماری جالب توجهی دارد، این سازه یکی از مهمترین بخش های مجموعه ملاصدراست. در محدوده ساختمان عصار قنات پر آبی در بخش شرقی آن جریان دارد و وجود این رشته قنات نقش به سزایی در ارزشمندی این مجموعه ایفا میکند. در مجموع، خانه ملاصدرا را میتوان شبیه به امامزاده‌ های ساخته شده در زمان صفوی دانست!

خانه ملاصدرا در کهک یکبار در سال 1377 و بار دیگر از سال 92 مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و نوسازی هایی که در قسمت های مختلف آن صورت گرفت این مکان را به محل مناسبی برای بازدید گردشگران تبدیل کرد. در تاریخ 5 دی 1375 خانه تاریخی ملاصدرا با شماره ثبت 1821 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت.

مسیر دسترسی به خانه ملاصدرا

برای رسیدن به روستای کهک به اتوبان قم - کاشان رفته و با طی مسافت حدودا 12 کیلومتر به دوراهی مملو از درختان سرسبز برخورد میکنید که این دوراهی مسیر روستای کهک را مشخص میکند. این جاده به طرف ارتفاعات قهستان میرود و پس از طی 20 کیلومتر از این جاده به کهک میرسید. جهت بازدید از خانه تاریخی ملاصدرا به قسمت غربی روستای کهک و محله ای به نام چال حمام بروید. کهک نسبت به بخش های دیگر استان قم آب و هوای مطلوب تری دارد و حاصل خیزی بیشتری را در نقاط مختلف آن میبینیم.

پیشنهاد میکنیم علاقه‌مندان به شهرهای کویری به قم آمده و از خانه معروفترین فیلسوف ایرانی دیدن کنند و بازدید از دیگر جاذبه های این استان همچون گنبدهای نمکی و دریاچه حوض سلطان را در برنامه خود قرار دهند.

دیدگاه کاربران


r.farhadi
r.farhadi
سه شنبه 19 مهر 1401
ممنون بابت معرفی اماکن گردشگری شهر ما 🙏
شیوا
شیوا
چهارشنبه 17 آذر 1400
در طبقه اول و همکف خانه ملاصدرا دورتادور حجره ها و اتاق ها قرار دارند، این بنا با گچبری های سجاده ای و مشبک های گچی تزئین شده
m.rasoli1348
m.rasoli1348
سه شنبه 16 شهریور 1400
خانه ملاصدرا سقفی بلند و پوششی گنبدی شکل با دیوار های سیاه و اندود گل و تزئینات گچبری داره و فضاهایی چهارگوش مسقف بین تویزه های جناغی شکل در چهار طرف سقف قرار داره و در کل شباهت زیادی به امامزاده های دوره صفوی دارد.
متاسفانه از هشت اتاق اطراف شبستان فقط یک اتاق مونده و بخش زیادی از بنا تخریب شده.
sabamorshedi
sabamorshedi
چهارشنبه 06 مرداد 1400
ملاصدرا فیلسوف معروف با اینکه شیراز زندگی می کرد اما 15 سال از عمر خود را در کهک قم بود و این بنا مربوط به دوران صفویه است و از خشت و گل ساخته شده است.
seyyedhamedhakim
seyyedhamedhakim
یکشنبه 23 خرداد 1400
موزه ملاصدرا خیلی عالی بود من بازدید کردم. امیدوارم ملت ما نسبت به میراث تاریخی و فرهنگی و بزرگان علمی مانند ملاصدرا شناخت و معرفت بدهد. مسیر بهتر برای رسیدن به این خانه از شهرک پردیسان به سمت کهک هست.
abolqasemzeinolabedinie
abolqasemzeinolabedinie
سه شنبه 18 خرداد 1400
من اینجارو دیدم در کنار خانه اسماعیلی عصار خانه ملاصدرا قرار داره و کنار آن هم خانه حضرت ملاصدراست.