اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

سیستان و بلوچستان - زاهدان  
چهارشنبه 31 اردیبهشت 1399

مردم بلوچستان جزو اصیل ترین اقوام ایران هستند که هنوز هم لباس محلی خود را به تن می کنند و به پوشش با اصالت خود پایبند می باشند. لباس سنتی بلوچستان با فرهنگ و تاریخ و هویت ریشه دار این قوم پیوندی جدانشدنی دارد و بانوان این دیار بر این باورند که لباس های سنتی آنها کامل کننده شخصیت و هویت آنها است.

اهمیت پوشش سنتی سیستان و بلوچستان به قدری است که نقش مهمی در مناسبات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مردم این منطقه دارد.

لباس سنتی بلوچستان تنها پوشش نیست بلکه نشان دهنده فرهنگ غنی سیستان و بلوچستان و هنر زیبای سوزن‌دوزی می باشد. لباس بلوچی بر تن زنان به زیبایی نمایان است و از ارزش ویژه ای برخوردار می باشد. آنها معمولا به لباس های سوزن‌دوزی شده علاقه بیشتری نشان میدهند و بیشتر گردشگران نیز با دیدن پوشش فاخر بانوان بلوچی، به خرید لباس ها و محصولات سوزن دوزی این منطقه روی می آورند.

با مطالعه تاریخچه سیستان و بلوچستان به این موضوع دست میابیم که پوشش بانوان بلوچ از نقوش و طرح های کهن ایرانی گرفته شده است. نقوشی که با طرح های زیبا بر لباس آن ها حک شده و به این زنان زحمتکش حسی شاعرانه می دهد.

لباس زنان بلوچ جزو گران ترین لباس های محلی اقوام ایران می باشد و از زمانهای گذشته جزو لباس مرسوم این منطقه بوده است. بانوان بلوچی با دستان هنرمند خود، تار و پود ابریشم های نارنجی، قرمز، مشکی و سبز را درهم می تنند و به وسیله سوزن، لباس دلخواه و زیبای خود را تهیه می کنند. تار و پود این لباس با فرهنگ مردم سیستان درهم آمیخته شده و در مراسم های عید مانند عید نوروز، عید فطر و عید قربان و همچنین عروسی ها و جشنهای مختلف، لباس نو برتن کرده و با آراستگی تمام در این مراسم ها شرکت می کنند.

علاقه زنان بلوچی به لباس های سنتی خود موجب شده هنر سوزن دوزی و عرضه لباس های سنتی بلوچستان همچنان پابرجا باشد. تاریخچه دقیقی از سوزن دوزی موجود نیست اما در آثاری که از این خطه کشف شده روی سفال هایی که قدمت آنها به هزاره پنجم و ششم قبل از میلاد بر می گردد نشان از نقش هایی می دهد که مشابه اشکال هندسی روی لباس زنان بلوچی است. اعتبار و جذابیت این هنر زمانی بیشتر شد که پژوهشگران نقش های سوزن دوزی لباس های بلوچ را با نقوش سنگ نگاره های قبل از تاریخ مشابه یافتند.

هنر سوزن دوزی لباس زنان بلوچی آنقدر محبوب و قابل انعطاف می باشد که در مناطق دیگر ایران نیز، طراحان مد و لباس، برای طراحی و دوخت لباس های مختلف از این هنر رازآلود الهام گرفته اند.

رنگ هایی که در سوزن‌دوزی استفاده می شود شامل رنگ های آبی، سبز، سیاه، نارنجی، جگری تیره و شنگرف یا سرخ روشن و سفید می باشد. ترکیب رنگ ها در هنر سوزن‌دوزی بسیار اهمیت دارد و نباید جابه جا شوند.

رنگ ها در سوزن دوزی به سه شکل تک رنگ که فقط سفید یا سیاه یا قهوه ای است، دو رنگ که در آن از رنگ قرمز به همراه قهوه ای استفاده می شود و هفت رنگ شامل رنگ های زرد، سفید، قهوه ای، آبی، مشکی، سبز می باشد. در ترکیب هفت رنگ از شش رنگ استفاده می شود اما در میان بانوان بلوچ به هفت رنگ مرسوم است. زنان مسن تر رنگ های تیره و زنان جوان از رنگ های روشن در لباس خود استفاده میکنند.

اگرچه لباس سنتی بلوچستان در طی گذشت زمان، تغییرات مختصری داشته اما این تغییرات به صورت کلی و پایه ای نبوده و در فرم و نقش های سوزن دوزی اتفاق محسوسی رخ نداده است. هدف از این تغییرات عمدتا زیبایی و جذابیت بیشتر بوده، در غیر این صورت اگر با فرهنگ مردم بلوچ منافات داشته باشد به سرعت منسوخ می شود.

سوزن دوزی مختص مردم بلوچستان می باشد و در همه دنیا این هنر اصیل را به نام زنان این منطقه می شناسند.

از بانوان هنرمند ایران که در ارائه هنر سوزن‌دوزی به جهان بی بدیل هستند استاد زرخاتون عظیمی ( دارنده مهر اصالت جهانی از یونسکو ) و مرحوم استاد مهتاب نوروزی و استاد شهناز خلیلی ایرندگان می باشند که آثاری به سفارش اشرف پهلوی و فرح پهلوی در نمایشگاه های خارج از کشور عرضه داشتند. این آثار گرانقدر، همواره در نمایشگاه های داخل و خارج مورد استقبال عموم واقع شده اند.

لباس بلوچی هم برای مردان و هم برای زنان مورد استفاده قرار می گیرد. لباس مردان بلوچی شامل مسر، گنج پراک، پاک، کلاه سوپی، کوش، چکن‌دوز، لنگ، دوبنده، جامگ، پاجامک، شال، کرو، سرین‌بند، سواس و پوزا می باشد که مختصر در مورد هرکدام توضیحی ارائه می کنیم.

  • مسر، دستمال سری است که مشابه عمامه بسته می شود.
  • گنج پراک همان زیر پیراهن است که توسط مردان بلوچ استفاده می شود.
  • پاک، عمامه ای به صورت گرد است که بر سر بسته می شود.
  • به عرقچینی که در مسجد هنگام عبادت روی سر قرار می دهند، کلاه سوپی گفته می شود.
  • کوش،کفش چرمی است که در بین زنان و مردان مشترک است.
  • چکن‌دوز کلاهی است که به وسیله دست دوخته میشود و افراد متمول به سر میگذارند.
  • لنگ، پارچه ای است که دور گردن می آویزند.
  • دوبنده، نوعی پاافزار است که از پوست گاو دوخته میشود.
  • به پیراهن مردانه بلند گشاد جامگ گفته می شود.
  • پاجامگ نیز شلواری گشاد و چین دار بلوچی است.
  • شال، کتی از جنس پشم است که در فصل سرما به تن می کنند.
  • کرو، جورابی پشمی مخصوص هوای سرد و زمستان می باشد. که زنان و مردان بلوچ به هنگام سرما میپوشند.
  • سرین‌بند کمربندی از پارچه است که برای شلوار می بندند.
  • سواس و پوزا به کفشی که از برگ خرمای وحشی درست می شود می گویند که در بین زنان و مردم بلوچ مشترک است.

لباس مردان بلوچی ساده و بدون طرح با رنگهای ساده می باشد، اما لباس زنان از رنگهای متنوع‌تر و نقش و نگارهای زیبا دوخته شده که استفاده از رنگ های شاد نشان دهنده حس زیبایی شناسی و هنردوست بودن مردم این دیار دارد.

بخش های مختلف لباس زنان شامل موارد زیر می باشد:

  • جامگ، پیراهن گشاد زنانه است.
  • پاجامگ، شلوار گشاد و چین داری است که زنان به پا می کنند.
  • به روسری که از چارقد بلندتر است، سریگ گفته می شود.
  • تکو، چارقد زنان است.
  • کوش، به کفش چرمی گفته می شود.

همچنین زیورآلاتی مانند کیگ، کید، گوشواره، پولوه، پولک، پور یا سینه ریز، مزبری و سربند در پوشش زنان بلوچی نمایان است.

همانطور که توضیح داده شد بسیاری از مواردی که در بالا نام برده شد مانند، کوش، سواس و پوزا، جامگ و پاجامک و سایر آنها بین زنان و مردان مشترک است و با طرح و رنگی که در تهیه آنها به کار رفته است، از یکدیگر متفاوت شده اند.

شاید از نگاه شخصی که از شهر دیگری به این دیار می آید و یا با لباس سنتی بلوچ آشنایی نداشته باشد، همه لباس هایی که آنها به تن کرده اند یکسان باشد، اما اینطور نیست. شکل و فرم لباس، نحوه دوخت لباس و مخصوصا شلوار، نشان دهنده شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان است. اهالی بلوچستان با دیدن لباس و شلوار به نوع طایفه بلوچ و یا منطقه زندگی افراد پی می برند.

گشاد بودن لباس سنتی بلوچستان به خاطر گرمای هوایی است که در این منطقه حاکم است. معمولا در تابستان لباس هایی با رنگ های سفید و در فصل زمستان به رنگ تیره بر تن میکنند. مردان بلوچ همیشه لباس های محلی خود را بر کت و شلوار مرسوم ترجیح می دهند.

دلیل زنده ماندن فرهنگ و آداب و رسوم بلوچستان خود مردم آن هستند که در حفظ این پوشش و هنر اصیل سوزن‌دوزی کوشا بوده اند تا یادگار نیاکان خود را همواره در عرصه جهانی نمایان کنند.

اگر به استان سیستان و بلوچستان سفر کردید از مناطق گردشگری آن مانند شهر سوخته زابل، تالاب هامون، ساحل روستای درک و ... دیدن کنید. و حتی با خریدن سوغاتی های این شهر یا لباس محلی آنها، خاطرات خوشی را برای خودتان ثبت کنید و هم به کسب و کار اهالی این منطقه رونق ببخشید.

دیدگاه کاربران


عابدینی
عابدینی
دوشنبه 13 آذر 1402
سلام من نیاز دارم به همکاری چندتا خانم سوزن دوز دارم میشه هر کس میتونه همکاری داشته باشه اطلاع بدید 09303413453

جمعه 06 مرداد 1402
من میدوزم
عالی
عالی
سه شنبه 09 خرداد 1402
عالی

سه شنبه 26 اردیبهشت 1402
سلام من لباس بلوچی بلدم بدوزم کسی هست باهم کار کنیم؟
سمانه
سمانه
سه شنبه 26 مهر 1401
لباس زنان بلوچ به علت ظرافت سوزندوزی ها و نقوش زیبای آن یکی از گرانبهاترین و زیباترین لباس های سنتی ایران است
و لباس سیستانی و بلوچی خیلی بهم شبیه هستند
پریسا
پریسا
چهارشنبه 30 شهریور 1401
ببخشید من میخوام باشما همکار باشم چیکار کنم؟
محمد
محمد
پنج شنبه 01 اردیبهشت 1401
خیلی لباس های زیبایی هستند
نظر محمد
نظر محمد
سه شنبه 17 اسفند 1400
لباس خوبیه
حسین
حسین
چهارشنبه 24 آذر 1400
من عاشق لباس های بلوچم، لباس عروساشونم خیلی قشنگه و از همه لباسا گرون تره
2282 rezaei
2282 rezaei
یکشنبه 10 مرداد 1400
لباس های مردنشون یکم به لباس عرب ها شباهت دارد و لباس های محلی خانوماشون خیلی اصیل و زیبا هستند خصوصا آنهایی که مشکی رنگ هستند.
علی زارعی
علی زارعی
چهارشنبه 09 تیر 1400
خیلی عالیست چون خود اصالت بلوچ ایرانشهر هست علاقه زیاد به صنایع دستی بلوچستان دارم بخصوص لباس سنتی
salma___tr
salma___tr
سه شنبه 25 خرداد 1400
من یک لباس بلوچی دیدم با قیمت 6 میلیون و پانصد!! زیبا بود اما نه انقدر نباید گران باشه! تازه آینه های تزئینی هم دوخته نشده بود. فقط تزئینات مرسوم روی لباس بود.
mokhi_sh4h_kfz
mokhi_sh4h_kfz
دوشنبه 13 اردیبهشت 1400
لباس سنتی بلوچ از آن دست لباس های محلی است که همه خانم ها میتونند به تن کنند چون شبیه مانتو هست و خیلی شیک.
amirocenk
amirocenk
سه شنبه 17 فروردین 1400
لباس بلوچی بدون شک از زیباترین لباس های محلی ایران است. چون حالتی شبیه مانتو داره میتونه به لباس مرسوم کل کشور تبدیل بشه واقعا عالیه.🙏🏼

چهارشنبه 11 فروردین 1400
لباس های بلوچی خیلی شیک و قشنگن ولی حیف ک خیلی قیمتشون بالاست
_mohajr
_mohajr
یکشنبه 17 اسفند 1399
من از لباس بلوچی نقاب زیبایی که زنها روی صورتشون میزنند رو خیلی دوست دارم قشنگه😍
علی
علی
پنج شنبه 07 اسفند 1399
من میخواستم یه لباس بلوچی رنگ سیاه یا سورمه ای
......
......
دوشنبه 27 بهمن 1399
ما بلوچیم 😎
ahmad
ahmad
شنبه 20 دی 1399
لباس سنتی بلوچستان با توجه به اقلیم و شرایط اقتصادی آنها بهترین و زیباترین لباس محلی در کل ایران است.
miss._.samane76
miss._.samane76
شنبه 08 آذر 1399
ما بلوچی ها به فرهنگ غنی خود افتخار میکنیم و لباس زیبای ما نشان دهنده این تمدن اصیل است. باید بکوشیم تا فرهنگ خود را به دنیا بشناسانیم. متاسفانه امروز به علت کم جنبه بودن برخی افراد مشاهده میکنم که با این لباس های فاخر و زیبا عکس های نامناسبی گرفته میشود که با فرهنگ و غیرت این قوم مغایرت دارد.
saeed__dah
saeed__dah
شنبه 11 مرداد 1399
لباس مردم غیور سیستان و بلوچستان فقط یک پوشش نیست بلکه این پوشش پشتوانه ای به قدرت فرهنگ یکی از اصیل ترین اقوام ایرانیست مردم بلوچستان جزو معدود قوم هایی هستند که به پوشش محلی خود پایبندند، آیا زیبا نیست؟