اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

ایلام - ایوان  
سه شنبه 23 اردیبهشت 1399

استان ایلام در غرب کشور ایران قرار دارد و در گذشته رونق زیادی داشته و به علت وجود مراکز مهم فرهنگی بسیار مورد توجه بوده است. اما امروزه به عنوان مقصد گردشگری کمتر به آن توجه می شود. این استان آثار تاریخی زیادی دارد که از میان آنها می توان به طاق شیرین و فرهاد اشاره کرد.

این اثر ملی و تاریخی که به جای مانده از دوره ی ساسانیان است در تنگ کوشک واقع در روستای چهل زرعی، بخش زرنه در شهرستان ایوان قرار گرفته است و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در دامنه ی شرقی ارتفاعات صخره ای و در مسیر عشایر کوچنشین به علت قرار گرفتن در منطقه ی گرمسیری قرار دارد.

جنس صخره های این منطقه از جنس سنگهای لاشه ای است و فرسایش این صخره ها در این مکان موجب شده که بنای طاق شیرین و فرهاد همیشه در خطر مدفون شدن قرار بگیرد.

پوشش گیاهی این منطقه از نوع مرتع است و نوع بافت زمین از نوع شنی سنگلاخی است. همواره داستان ها و افسانه های قدیمی از جاذبه های فرهنگی قومیت ها هستند. داستان تاریخی شیرین و فرهاد و عشق افسانه ای او به شیرین در رقابت با خسروپرویز پادشاه آن زمان، یکی از این داستان های جالب است. فرهاد برای پیروز شدن در این رقابت و رسیدن به معشوق خود، کوه بیستون در کرمانشاه را حفاری میکند و سرانجام در این راه جان خود را از دست می دهد.

در اسناد تاریخی، مدرک معتبری برای این عشق افسانه ای موجود نیست؛ اما این افسانه ها برای اهالی شهرها و روستاها بسیار شیرین و جدانشدنی است. در مناطق غربی ایران، بناهای زیادی وجود دارد که آن ها را به داستان عشق فرهاد نسبت می دهند، یکی از این بناهای تاریخی که محلی ها به آن طاق شیرین می گویند، طاق شیرین و فرهاد است. مردم این منطقه عقیده دارند که طاق موجود را، فرهاد در کمتر از دو روز برای استراحت و خواب شبانه ی شیرین ساخته است.

مصالح مورد استفاده در این بنا، 175 قطعه سنگ با ابعاد بزرگ و تراش خورده است که بدون ملات و به اصطلاح خشکه چین در ردیف های منظمی با ارتفاع های مشخص و یکسان روی هم قرار دارند. طاق به معنی اتاقکی نیمه زیرزمینی است و علت نام گذاری این سازه به طاق، به این خاطر است که نقشه ی ساخت آن، مربعی شکل است. برای احداث این بنای تاریخی، جهت جلوگیری از ریزش تپه، آن را برش زده اند. در این سازه آن چیزی که مورد توجه قرار دارد و آن را جذاب و منحصربه فرد کرده، طاق آن است. پشت بام این طاق به جای اینکه شکلی هلالی داشته باشد، سطحی یکنواخت است و این سبک معماری بسیار بی نظیر و جذاب است. در قسمت بالایی سنگهای به کار رفته، جهت استحکام پشت بام و ثابت نگه داشتن سنگها، بست های فلزی دم چلچله‌ای به کار رفته است.

نظرات متفاوتی در مورد کاربری این بنا وجود دارد؛ عده ای از باستان شناسان عقیده دارند که این اثر تاریخی محلی برای عبادت و پرستش مهر میترا و خورشید پرستی بوده  و نظر دیگر این است که این سازه ی منحصر به فرد، برای حراست و نگهبانی از راه های فرعی جاده ی پر تردد ابریشم بوده است.

طاق شیرین و فرهاد در سال 1381 با شماره 7969 به ثبت ملی رسیده است.

برای رفتن به طاق شیرین و فرهاد به ایلام سفر کنید و به شهرستان ایوان بخش زرنه، روستای چهل زرعی بروید.

دیدگاه کاربران


آراد کوه
آراد کوه
سه شنبه 30 آبان 1402
بنای تاریخی به جا مانده از دوره ساسانیان است .
بر اساس افسانه‌های محلی، بنای طاق را فرهاد در نیم روز برای استراحت شبانه شیرین ساخت. به همین دلیل اینجا را طاق شیرین می‌خوانند
آتنا
آتنا
چهارشنبه 27 مهر 1401
حتی اگر به تاریخ علاقه ای نداشته باشید با شنیدن داستان عاشقانه شیرین و فرهاد مشتاق میشوید از این بنا دیدن کنید. چون اینجا میتواند تداعی کننده رنج های فرهاد برای رسیدن به معشوق خود باشد.
مهدی
مهدی
چهارشنبه 24 آذر 1400
این طاق خیلی ساده ساخته شده برای همین مردم مسن تر و قدیمی تر معتقدند که این طاق رو فرهاد در مدت نیم ساعت برای استراحت شیرین ساخته
lila.tehran022
lila.tehran022
سه شنبه 23 شهریور 1400
این طاق از سنگ های حجیم تراش خورده در زمان ساسانیان ساخته شده، این سنگ ها بصورت خشکه و بدون ملات روی هم قرار گرفتند. سقف این طاق بر اخلاف بقیه طاق ها بصورت مسطح و یکنواخت ساخته شده و برای همین این مکان منحصر به فرد است.
براساس افسانه هایی که وجود داره فرهاد این طاق را برای شیرین زمانی که داشته از اینجا رد میشده ساخته برای همینم بهش طاق شیرین میگن.
Mehdi Taranizadeh
Mehdi Taranizadeh
دوشنبه 11 مرداد 1400
بر اساس داستان های محلی اهالی ایلام این طاق را فرهاد برای شیرین در چند ساعت ساخت و میگویند شیرین و فرهاد در اینجا اقامت داشته اند بخاطر همین بهش میگن طاق شیرین و فرهاد.
_mohammadiii
_mohammadiii
سه شنبه 25 خرداد 1400
این سازه یک بنای خیلی کوچک است که محلی ها میگن فرهاد آن را برای استراحت شبانه شیرین ساخته خیلی از قدیمی‌ها این سازه را به نام طاق شیرین می‌شناسند.👏👏👏👏👏🌷🌷🌷🌷🌷
ehsan_barzegar72
ehsan_barzegar72
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
از بناهای اصیل ایلام در منطقه ایوان طاق شیرین و فرهاد است. این طاق به زمان ساسانی برمیگرده و متاسفانه بهش هیچ رسیدگی نمیشه.
kapu2921
kapu2921
سه شنبه 17 فروردین 1400
قدمت بسیار بالایی داره😃👌🏻 و زیر خاک مدفون شده بوده تا اینکه در سال 1379 از زیر خاک بیرون آوردند و مرمتش کردند.
k1_gara
k1_gara
یکشنبه 17 اسفند 1399
این طاق گرا را خسرو پرویز به احترام گرا که راهدار این منطقه بوده درست میکنه و محل اخذ مالیات بوده است.
zaried
zaried
یکشنبه 19 بهمن 1399
این طاق در استان ایلام، ایوان، بخش زرنه، روستای چهل زرعی و تنگ کوشک قرار داره. 👌
66sabe
66sabe
یکشنبه 21 دی 1399
حیف این اثر ارزشمند که نابود شده روش کلی یادگاری نوشتند و خرابش کردند. دوباره مرمت شد اما فایده ای نکرد.
far6698
far6698
یکشنبه 09 آذر 1399
به نظر من طاق شیرین و فرهاد بازسازی نشده و اگر این چنین باشد باید گفت که فقط استفاده از مصالح طبیعی امکان مقاومت این چنینی رو داره که پس از گذشت سال ها همچنان شاهکار و جزو مناطق گردشگری ایلام محسوب میشه.
mjkhanzadi
mjkhanzadi
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399
با سپاس فراوان از زحمات شما عزیزان در معرفی و شناساندن میراث ملی به مردم 🌹🌹