اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

قزوین - قزوین  
دوشنبه 22 اردیبهشت 1399

حمدالله ابن ابی بکربن مستوفی قزوینی، نویسنده، جغرافیدان، شاعر و مورخ از خاندان مستوفیان بود که در سال 680 هجری قمری در قزوین به دنیا آمد.

خاندان حمدالله مستوفی (خاندان مستوفیان) مدتی حاکم شهر قزوین بودند. پدر حمدالله مستوفی نیز در دستگاه ایلخانان خدمت می کرد. وی به علت روابط نزدیک به خواجه رشیدالدین فضل‌الله، مدتی طولانی بعد از او، همچنان در امور حکومت دست داشت.

او در سال 720 هجری قمری، منظومه ظفرنامه را که شامل 75هزار بیت در وصف تاریخ ایران است سرود. منظومه ظفرنامه ی حمدالله مستوفی تاریخ ایران از  اسلام تا زمان خودش را دربرمی گیرد و به وزن بحر متقارب است. این منظومه در سال 735 هجری قمری به پایان رسید. بعد از این منظومه، او کتاب تاریخ گزیده را سرود؛ این کتاب گلچینی از کتاب جامع التواریخ رشیدی است که در سال 729 کتابت آن تکمیل شد. در سال 740هجری قمری حمدالله مستوفی کتاب دیگری به نام نزهة القلوب نوشت که شامل جغرافیای نجوم و تاریخ طبیعی و فصلی در عجایب جهان است. این کتاب جزو آثار ارزشمندی است که در قرن هشتم تالیف شده است. سه کتاب نامبرده شده جزو کتب معتبر فارسی در ادبیات (به دو صورت نثر و نظم)، تاریخ و جغرافیا هستند. حمدالله مستوفی سرانجام در سال 750 هجری قمری دارفانی را وداع گفت و در زادگاهش قزوین به خاک سپرده شد.

آرامگاه حمدالله مستوفی که به علت شکل ظاهری اش به گنبد دراز معروف است، برجی با زیر بنای 40 مترمربع است. این آرامگاه به سبک معماری اصیل آذری ساخته شده است. محوطه ی آرامگاه 280 متر مربع در جهت جنوب غربی است. نقشه ی برج مربعی شکل و با 4 فیل پوش به صورت 8ضلعی و با مخروط بلندی احاطه شده است. سمت استوانه ای مقبره مقرنس کاری شده و به وسیله ی آجر ساخته و فاصله ی بین آجرها برای چسباندن آنها از بندکشی استفاده شده است.

این آرامگاه براساس سبک معماری ایلخانی نمای بندهای مهری دارد و جزو معماری های بی نظیر دوره ی مغول محسوب می شود. سردر آرامگاه حمدالله جمله ی لااله الاالله الملک الحق المبین و محمد رسول‌الله الصادق البار الامین به زیبایی نوشته شده است. در قسمت ورودی استوانه پله هایی قرار دارد که به سرداب می رسد.

سنگ قبر حمدالله مستوفی در سردابی قرار گرفته و بالای آن اتاقی ساخته شده که از سمت غرب باز می شود. کف اتاق نیز همسطح با حیاط است.

اتاقکی که روی سرداب قرار دارد با کاشی های فیروزه ای ساده مزین شده و قسمت زیرین پایه های گنبد کتیبه ای تعبیه شده که سوره ی مبارکه ی دهر به خط نسخ گچ بری شده است. کف اتاق صاف است و با سنگ معمولی مفروش شده است. بخش پایین دو لنگه درب ورودی به شکل گل درهم قرارگرفته و منبت کاری شده است. از این دولنگه در، یک لنگه به موزه ایران باستان تحویل داده شده و لنگه ی دیگر نیز از بین رفته است. اما اکنون درب تازه ای در آرامگاه تعبیه شده است. سقف اتاق نیز گنبدی شکل است و از قسمت بالای کتبیه تا نوک مخروط آجرکاری است. در ورودی به رنگ لاجوردی بند کشی شده و در قسمت شرق و بالای ازاره یا قرنیز طاقچه ای تعبیه شده است.

در سال 1319 هجری شمسی حصار آرامگاه به دست مردم و برای جلوگیری از تخریب بیشتر بندکشی و دیوارکشی شد. در طی سالها تعمیرات دیگری نیز روی این بنا انجام شد و علاوه بر تعمیر، به رنگ آمیزی کتیبه نیز پرداختند.

در گذشته نمای خارجی گنبد آجرنما بوده است، اما در حال حاضر آن را با کاشی های سبز مزین کرده اند. بیشتر مقرنس کاری هایی که در اطراف مقبره تا پایین گنبد انجام شده تخریب شده است و مجدد به تعمیر آن پرداخته اند. در قسمت پایین مقرنس سازی کتیبه ای به رنگ لاجوردی قرار دارد که زندگی نامه ی حمدالله مستوفی و تالیفات و نیاکان وی را به صورت کوتاه با خط نستعلیق نوشته اند.

برای رفتن به این آرامگاه قدیمی و اثر تاریخی دوره ی ایلاخانی باید به استان قزوین، شهر قزوین سفر کنید و به خیابان ملک آباد و سپس خیابان طالقانی بروید.

دیدگاه کاربران


ناصر
ناصر
شنبه 30 مهر 1401
ارامگاه در وسط محوطه و در زیر یک برج استوانه ای اجری شکل قرار گرفته است
نفری
نفری
دوشنبه 05 اردیبهشت 1401
به درد نخورترین محله
نسترن
نسترن
چهارشنبه 01 دی 1400
آرامگاه حمدالله مستوفی به شکل مربعی است که دورتا دور اون و مقرنس کاری کردن، در اطراف آرامگاه کتیبه ای لاجوردی وجود داره که با خط ثلث نوشته شده
aliakbari5678
aliakbari5678
سه شنبه 23 شهریور 1400
حمد الله ابن بکربن جز مستوفیان قزوین بوده، آرامگاه او برج کوچک آجری است که 4 فیل پوش، 8 ضلعی شده و یه گنبد مخروطی داره.
این آرامگاه دو در منبت کاری شده داشته که یکی از اونها از بین رفته و در دیگری به موزه ی ایران باستان منتقل شده و جای آنها در تازه ای کار گذاشتند، و در قرن چهاردم مردم دور تا دور محوطه که اون موقعه خراب شده بود دیواری کشیدند و آن را تعمیر کردند.
majid Safarifard
majid Safarifard
دوشنبه 11 مرداد 1400
یه روز بازه یه روز بسته است بخاطر کرونا خیلی بد شده عشقی بازش میکنن دیگه زمان مشخصی نداره و معماری جالبی داره فقط روی سنگ قبرش قابل خواندن نبود.
darolkhelafeh
darolkhelafeh
چهارشنبه 26 خرداد 1400
این مقبره از دیدنی های تمام نشدنی قزوین زیباست👌🌹حمدالله مستوفی نویسنده کتاب خاطرات من است حتما کتابش رو بخونید انتشارات هرمس منتشر کرده و نکات جالبی در آن ذکر شده.
zahrafathollahi_p
zahrafathollahi_p
چهارشنبه 15 اردیبهشت 1400
عظمت و شکوه این سازه تاریخی بسیار دوست داشتنی است👏👏 هزاران درود بر اجداد ما که به فکر فرهنگ و تمدن آیندگان بودند وگرنه این بناهای زیبا و چشم نواز وجود نداشت.
pourya_mandegar
pourya_mandegar
سه شنبه 17 فروردین 1400
بنای آرامگاه خیلی کثیف و زشت شده نیاز به مرمت و تمیزکاری داره. آجرهاش خیلی بد شده. حیف از این بنای زیبا که رسیدگی نمیشه.
mahsaraey
mahsaraey
یکشنبه 17 اسفند 1399
این سازه مربوط به دوران حکومت وابسته به مغولان است و طبق این تاریخ معلوم میشه که مغول ها آنقدر هم وحشی و مخالف معنویات نبوده اند.
darol
darol
یکشنبه 19 بهمن 1399
این بنا به دوران ایلخانی برمیگرده و در خیابان طالقانی قرار داره. حمدالله مستوفی نویسنده کتاب شرح زندگانی من میباشد.
kiana
kiana
یکشنبه 21 دی 1399
معماری آرامگاه واقعا دیدن داره. حمدالله مستوفی نویسنده کتابهای نزهةالقلوب و تاریخ برگزیده است که اثر زیادی در نگارش کتاب داشته.
moghaddami
moghaddami
یکشنبه 09 آذر 1399
مقبره حمدالله مستوفی در کوچه محمدیه قزوین واقع شده و قزوینی ها بهش گنبد درازه میگویند.😕👌من رفتم فقط محوطه بیرون رو اجازه بازدید دادند.
babak.afshar
babak.afshar
دوشنبه 20 مرداد 1399
مقبره حمدالله مستوفی کوچک است و گرچه قدمت زیادی دارد اما در مقابل سایر دیدنیهای قزوین جاذبه کمتری دارد، گرچه بازدید ازآن توصیه میشود و ارزش وقت گذاشتن دارد.
vahidamini__
vahidamini__
دوشنبه 20 مرداد 1399
در قرن چهاردهم شمسی عده ای از مردم محله، دیواری دور محوطه بقعه که بصورت ویرانه ای درآمده بود کشیدند و تعمیر مختصری در بقعه انجام دادند ولی در سال 1319 این بنای تاریخی مرمت و بازسازی شد.
hoseintavakolioriginal
hoseintavakolioriginal
دوشنبه 20 مرداد 1399
گنبد و زیرسازی این آرامگاه که از بناهای مجلل و زیبای عهد مغول است با کتیبه ای از کاشی لاجوردی است که به خط نستعلیق چگونگی زندگانی حمدالله مستوفی، نیاکان و تالیفات وی به اختصار بیان شده است.
babakrahnama1
babakrahnama1
دوشنبه 20 مرداد 1399
سردر آرامگاه حمدالله مستوفی با جمله لا الله الاالله الملک الحق المبین و محمد رسول الله الصادق البار الامین تزئین شده، داخل بنا دارای کاشی فیروزه ای ساده ایست.
hosen.hadad
hosen.hadad
دوشنبه 20 مرداد 1399
حمدالله مستوفی از شاعران و جغرافی دانان قرن هشتم بوده است که در دربار ایلخانی مشغول به کار بوده است، آرامگاه وی نیز برج اجری کوچکی است که مربوط به همان دوره است.
mojezeh08
mojezeh08
دوشنبه 20 مرداد 1399
بنای آرامگاه حمدالله مستوفی برج اجری بلندی متعلق به زمان ایلخانان در قرن هشتم قمری است. پایین بنا بصورت مربع بوده و بالاتر به هشت ضلعی مبدل شده و بعد استوانه ای که گنبدی مخروطی شکل برروی آن قرار دارد. بین آجرها به سبک بنای ایلخانی بندهای مهری وجود دارد.
iyigundekotugunde.fc
iyigundekotugunde.fc
دوشنبه 20 مرداد 1399
حمدالله مستوفی جغرافیدان، مورخ، شاعر ونویسنده مشهور قرن 7 و 8 هجری قمری بوده از ایشان سه اثر ظفرنامه با موضوع شعر، نزهت القلوب با موضوع جغرافیا و تاریخ گزیده به جا مانده است.
gooldon_khanoom
gooldon_khanoom
دوشنبه 20 مرداد 1399
جالب است که برای رفتن به محوطه مقبره ایشان باید چند پله بالا رفت که این خود نشان از تغییر سطح خیابان به مرور در طی این هفتصدسال خبر میدهد. در کنار درب ورودی میتوانید تابلویی را با عنوان کوچه مرکب فروشان ببینید. شکل گنبد این مقبره به نوبه خود جالب و دیدنیست که شکل مخروط فیروزه ای رنگ است.
farhaddanesh017
farhaddanesh017
دوشنبه 20 مرداد 1399
مقبره حمدالله مستوفی در قزوین، خیابان سپه و اول خیابان محمدیه قرار دارد. ایشان مورخ، شاعر و جغرافیدان بزرگ دوره ایلخانی بوده است.
hamidreza.a_81
hamidreza.a_81
دوشنبه 29 اردیبهشت 1399
حمدالله مستوفی جغرافیدان بزرگ عهد مستوفیان است. 🌷🌷🌷