اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

تهران - تهران  
یکشنبه 03 آذر 1398

یکی از جاذبه های گردشگری و تفریحی شهر تهران، خانه و موزه مقدم می باشد.

این موزه که از زمان قاجاریان به جا مانده، از لحاظ تاریخچه، معماری و اشیائی که در آن وجود دارد بسیار با اهمیت و با ارزش می باشد.

موزه یا خانه مقدم متعلق به محمد تقی خان احتساب الملک، از دربار حکومت قاجاریان بوده است. این خانه یکی از مجلل ترین خانه های قاجار در تهران میباشد. محمد تقی خان دارای 2 فرزند پسر بود که برای ادامه تحصیل به اروپا مهاجرت کردند. فرزند بزرگ ایشان بنام حسن نمایشنامه «جعفرخان از فرنگ آمده» از خود بجای گذاشت و در جوانی دار فانی را وداع گفت. فرزند کوچکتر که محسن نام داشت در رشته تاریخ هنر، باستان شناسی و نقاشی فارغ التحصیل شد و بعد از تمام شدن دوره تحصیلش در سال 1315 هجری شمسی به همراه همسر فرانسوی اش بنام سُلما به ایران بازگشت و در خانه پدری اش که همان موزه مقدم کنونی است، سکنی گزید. وی در زمینه علمی فعالیت داشت و علاقه مند به جمع آوری اشیاء و آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی بود.

استاد محسن مقدم برخی از این آثار ارزشمند گردآوری شده همچون کاشی و قطعات سنگی تراشیده شده را با الهام گرفتن از فضاهای سنتی - تاریخی، در نقاط گوناگون خانه نصب نمود. بعضی از آثار تاریخی را نیز همانند کلکسیون پارچه، تابلوهای نقاشی، چپق و قلیان، شیشه، مهرها، سفالینه، مسکوکات، اسناد تاریخی و... را در خانه نگهداری کرد. هنرهای ایران کهن تا زمان حیات استاد، همگی در خانه مقدم به الهام گرفته شده است.

خانه مقدم از لحاظ معماری شامل دو حیاط اندرونی و حیاط بیرونی و دو ساختمان تابستانه و زمستان است. حوض و شمعدانی های بسیار زیبایی که در این خانه وجود دارد، نخستین چیزی است که توجه شما را به خود جلب می نماید. استفاده از رنگٰ‌ های شاد همچون فیروزه ‌ای، آبی آسمانی و بنفش جلوه بسیار ویژه ای به خانه بخشیده است. علاوه بر این گل ‌کاری و فضا سازی های انجام شده توسط گیاهان حال و هوای بسیار خوشی را برای بازدیدکنندگان ایجاد مینماید.

در معماری دوره قاجار و قبل از آن، بین فضای اندرونی و بیرونی یک دیوار یکسره قرار میدادند، اما در دوره پهلوی این نوع طراحی دیگر مخاطبی نداشت، به همین دلیل محسن مقدم برای حفظ فضای اندرونی و بیرونی خانه، دیوار تجدد را جایگزین کرد. این دیوار توسط استاد هوشنگ سیحون به شکل مدرنیته طراحی و ساخته شد که شامل چند ستون با طاق‌ های کاشی‌ کاری و پایه های حجاری شده با طرح بافت و فیروزه ای رنگ است. ستون های دیوار تجدد، ستون‌ های کاخ چهلستون اصفهان را برای بازدید کننده به تصویر میکشد. پایه ستون های کاخ خواهر ناصرالدین شاه، زمان تخریب این کاخ توسط دکتر مقدم به این خانه منتقل گردید.

در بخش غربی خانه مقدم، ساختمان اربابی قرار گرفته است. این ساختمان را استاد مقدم به اتفاق یکی از شاگردانش به نام دکتر ابوالقاسمی، در سال 1345 هجری شمسی بنا کرده است.
ساختمان اربابی با کاشی‌ هایی به جا مانده از دوران قاجار مزین شده که بخشی از هنر ایرانی را به نمایش میگذارد.
در ضلع شمالی ساختمان اربابی، یک ایوان با چندین طاق و ستون به چشم می خورد که با کاشی‌ هایی از دوران زندیه و قاجار تزئین شده اند. در بخش مرکزی این ایوان، حوضچه ای وجود دارد که از جنس مرمر است. این حوضچه از حمام فتحعلی شاه به این مکان آورده شده است. آبی که در این حوضچه جریان دارد، از طریق یک جوی به استخر منتقل می شود. این استخر توسط دکتر مقدم بعد از سفرش به اسپانیا از آب نما و استخر باغ الحمراء الگوبرداری و ساخته شده است.

در ضلع شمالی حیاط اندرونی، ایوانی زیبا وجود دارد. در این ایوان، چهار ستون مشاهده می شود که سرستون‌ های آن ها به گچ ‌بری های کرنتی توسط استاد مقدم مزین شده اند. به وسیله دو راه پله مارپیچی شکل می توانید به این ایوان دسترسی پیدا کنید.

حیاط اندرونی یکی از بخش های بسیار زیبای خانه مقدم به شمار می رود. طراحی این بخش از خانه را استاد مقدم و همسرشان با الهام گرفتن از طرح فرش ایرانی انجام داده اند. در وسط این حیاط، یک حوض و آبنمای بسیار زیبا وجود دارد و چهار گوشه این حیاط، باغچه‌ های گل‌ کاری شده به چشم می خورد. استاد مقدم دیوارهای حیاط اندرونی را با کاشی و ظروفی که از دوران حکومت قاجاریان به جا مانده است تزئین نموده است. در بخش مرکزی این دیوار، طاق ‌نمای زیبا با کاشی ‌های آبی رنگ وجود دارد.

خانه تاریخی مقدم از نظر بسیاری از نویسندگان و بازدیدکنندگان، لقب زیباترین و با اهمیت ترین خانه جهان را کسب کرده است. به اصول معماری ایرانی از جمله: حوض ایرانی‌، شیشه های رنگی و اصول فضاسازی باغ در طراحی و بنای این خانه تاریخی، توجه بسیاری شده است.

استاد مقدم یکی از بنیان‌ گذاران دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و همچنین از اساتید ممتاز این دانشگاه بودند. نشان سردر دانشگاه تهران توسط استاد مقدم طراحی شد که برگرفته از فرهنگ کهن ایران است. ایشان به دلیل علاقه بسیاری که به علم، تاریخ و هنر داشت، در سال 1351 هجری شمسی، خانه پدری اش را همراه با آثار نفیسی که گردآوری کرده بود، وقف دانشگاه تهران کرد.
استاد محسن مقدم در سال 1366 و همسر ایشان در سال 1369 هجری شمسی، چشم از جهان گشودندو دانشگاه تهران پس از فوت آنها تولیت موزه مقدم را در دست گرفت.

در صورتی که قصد دارید از خانه مقدم دیدن کنید، می توانید از مترو استفاده نمایید و در ایستگاه‌ های حسن ‌آباد و یا دانشگاه امام علی (ع) از قطار پیاده شوید. این موزه بین این دو ایستگاه مترو قرار گرفته است که با 5 دقیقه پیاده ‌روی به آنجا خواهید رسید.

همه روزه به خصوص در ایام تعطیلات، گردشگران داخلی و خارجی بسیاری به این مکان مراجعه می کنند تا از آن بازدید نمایند.

دیدگاه کاربران


مهتاب
مهتاب
چهارشنبه 04 آبان 1401
یکی از قشنگ ترین و معروف ترین خانه های تاریخی در تهران است
امیر عسگری
امیر عسگری
شنبه 04 دی 1400
این خانه یکی از گرون ترین خانه های قدیمی ایران محسوب میشه که در یکی از شلوغ ترین و قدیمی ترین محله های تهران قرار گرفته شده
riyahi__ali
riyahi__ali
شنبه 27 شهریور 1400
نمای بیرونی خانه مقدم به شکل دو سنتوری با گچبری ایرانی و روی چهار ستون قرار داره، با دو پلکان مارپیچ این ایوان به حیاط وصل میشه که هنوزم شکل قدیم خودش و داره
دکتر مقدم با استفاده از کاشی های چند رنگ این محل و تزئین کرده⠀⠀⠀
meraaj
meraaj
سه شنبه 12 مرداد 1400
جای بسیار آرامشبخشی است بسیار زیباست معماری فوق العاده ای دارد دارای معماری ایرانی مخلوط شده با دوران قرون وسطی اروپا است.
akhiany
akhiany
شنبه 29 خرداد 1400
خانه مقدم خیلی زیباست و انسان به داشتن چنین افرادی که این بناهای زیبا را ساخته اند افتخار میکنه. تا دو ماه قبل این موزه بسته بود و فکر میکنم الان باز شده باید استعلام بگیرید.
1235z1235
1235z1235
شنبه 18 اردیبهشت 1400
توصیه میکنم اگر به دنبال مکانی زیبا و با صفا و دنج هستید سری به این موزه بزنید فضای بیرونش عالیه.
zirotehran
zirotehran
چهارشنبه 18 فروردین 1400
موزه مقدم یه خانه خیلی جذاب که علاوه بر فضای داخلی، فضای بیرون و حیاطش خیلی زیباست. متعلق به خاندان احتشام الملک بوده که به دولت تحویل دادند. ❤️😍
asmabahmaee63
asmabahmaee63
یکشنبه 17 اسفند 1399
یکی از زیباترین موزه های ایران است.😍 خیلی حس خوبی داره این خونه وقتی من رفتم موزه اش تعطیل بود و فقط میشد از باغش بازدید کرد😍
fatemeh.azadiarchi
fatemeh.azadiarchi
دوشنبه 20 بهمن 1399
داخل موزه مقدم اشیای گران بها و قدیم نگهداری میشه مثل شیشه و سفالینه و تابلو نقاشی و همینطور کلکسیون پارچه.
hanieh
hanieh
یکشنبه 21 دی 1399
این خانه از گران ترین خانه های تهران در زمان گذشته بوده. الان یک کافه داره و غذا هم سرو میکنند. در فصل بهار برید تا حیاط خانه زیبا و سرسبز هستش.
mahyar
mahyar
دوشنبه 10 آذر 1399
موزه مقدم در میدان توپخانه، خیابان امام خمینی بعد از خیابان شیخ هادی قرار داره و هر روز به جز دوشنبه ها و تعطیلات رسمی باز هستش.
ghiassifatemeh
ghiassifatemeh
سه شنبه 30 اردیبهشت 1399
هر کسی تهران زندگی کنه باید دیدن این موزه بره. بسیار دنج و زیباست.