اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

تهران - تجریش  
شنبه 11 خرداد 1398

مکان های مذهبی مانند امامزاده‌ها و مساجد تاریخی در کشور ایران، از جمله مهمترین جاذبه‌های توریستی میباشند. افراد همواره با هدف زیارت و یا برای آشنایی بیشتر با مکانهای مذهبی به شهرهای مختلف سفر میکنند. یکی از جاذبه ای مذهبی در محله تجریش تهران، امامزاده صالح است.

امامزاده صالح با توجه به فضاسازی مناسب و قرارگرفتن در مجاورت بازار بزرگ تجریش جزو مقاصد مهم گردشگری برای پایتخت‌نشینان میباشد. همچنین علاوه بر اهالی تهران، گردشگران زیادی از شهرهای مختلف و خارج از ایران، از جمله کشورهای مسلمان، در سفر به تهران به این مکان مقدس قدم می‌گذارند و با حضور در این مکان مقدس حس و حال معنوی و آرام بخشی را به دست می آورند و همچنین ساعاتی را در بازار تجریش به خرید و تفریح می گذرانند. برخلاف شلوغی میدان تجریش، بارگاه امامزاده صالح، فضایی پر از سکوت و آرامش را برای زوارش فراهم کرده و لذت زیارت را دوچندان میکند. امام‌زاده صالح در شمال استان تهران و در منطقه شمیرانات واقع شده است. معمولا آرامگاه امامزاده صالح در بیشتر اوقات مملو از جمعیتی است که برای زیارت و ادای نذورات خود آمده اند؛ که این خود نشان از اهمیت مذهبی و تاریخی این مکان مقدس دارد.

 

شخصیت امامزاده صالح

امام زاده صالح علاوه بر داشتن جذابیت های معماری و تاریخی که برای گردشگران دارد، از نظر اعتقادی و مذهبی نیز برای ایرانیان شیعه بسیار مورد احترام است. ایشان فرزند امام موسی کاظم و برادر امام رضا (ع) هستند. امامزاده صالح به ری سفر میکند و مانند بسیاری از فرزندان ائمه دشمنان زیادی داشته که او را در تجریش به قتل میرسانند. زیارت‌نامه او نیز این موضوع را تایید میکند و همچنین در گذشته کتیبه ای قدیمی بر سردر رواق نصب شده بود که به این موضوع اشاره داشت. نکته ای که در مورد امامزاده گفته میشود این است که سر مبارک ایشان در همین آرامگاه مدفون شده و تن او در آرامگاه امامزاده صالح اردبیل واقع در میدان عالی قاپو به خاک سپرده شده است.

 

بنای امام زاده صالح

ساختمان امام زاده صالح از باشکوه ترین امامزاده های تهران است و در دوره ایلخانان در سال 680 ساخته شد. ویژگی معماری دوره ایلخانی در قرون هفت و هشت طرح چهارگوش، دیوارهای قطور و طاق های آن میباشد. مساحت بقعه، بارگاه و صحن امامزاده جمعا سه هزار مترمربع میباشد که مهمترین بخش بنا فضای داخلی آن میباشد.

ساخت گنبد کنونی با مقرنس کاری، تزئینات و نقاشی های زیبا و تعمیرات داخلی آرامگاه و افزودن بخش هایی به امامزاده و استحکام آن، توسط هاکو میرزا معروف به بهادرخان فرزند حسنعلی میرزا شجاع السلطنه و نوه فتحعلی شاه قاجار انجام شد. گنبد شلجمی شکل بقعه در سال 1338 با هزینه شخصی به نام حسن فداکار در آخرین سال عمر او بازسازی و کاشی کاری شد.

بنای امامزاده دارای سه در اصلی است که درب شرقی و درب شمالی مشرف به بازار تجریش است؛ و درب غربی به ترمینال اتوبوس های تجریش باز میشود و همیشه در این قسمت علاقه‌مندان و زائران زیادی مشاهده میشوند.

امامزاده دارای چهار رواق است که شامل دو رواق مردانه و دو رواق زنانه میباشد که با حفاظ از هم جدا شده اند و این رواق ها به وسیله درب هایی که اخیرا منبت‌کاری شده از حرم جدا شده‌اند. تاریخ بازسازی ساختمان امام زاده، توسط کتیبه کاشیکاری شده خشتی مشخص شده است که سال 1210 را نشان میدهد و نام فتحعلی شاه نیز روی آن حک شده است. ساعتی که روی برج داخل ساختمان امامزاده دیده میشود نیز، موقوف معیرالممالک میباشد و توسط برادر فتحعلی شاه، حسین قلی خان قاجار تهیه شده و به این امامزاده آورده شده است.

تا سال 1379 شمسی، یکی از کهن‌ترین درخت های چنار ایران با قدمتی در حدود 800 سال، در محوطه امام زاده قرار داشت که متاسفانه زمانی که قنات زیر ساختمان امامزاده نشست کرد، میراث فرهنگی مجوز قطع درخت آسیب دیده چنار را صادر کرد.

با توجه به بررسی هایی که انجام شده، کتیبه ای متعلق به سال 700 قمری در امامزاده صالح قرار داشته که هنگام تعمیرات و تغییرات داخلی بنا از بین رفته است. ساخت این کتیبه همزمان با غازان خان اولین پادشاه ایلخان مغول و ترویج دهنده دین اسلام بین مغول ها بوده است.

صندوق چوبی در حرم امام زاده دیده میشود که متعلق به دوران افشاریه یا اواخر دوره صفویه است.

ضریح امام زاده صالح از موقوفات وزیر امور خارجه دوره قاجار، مرحوم آقا میرزا سعیدخان است و در قسمت های شمال شرقی و غربی و شرقی حفاظی مشبک دارد که به وسیله نقره تزئین شده است و بخش جنوبی ضریح نیز از چوب ساخته شده است.

بنای امام زاده صالح تجریش در سال 1351 خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آیینه‌کاری‌های باظرافت و زیبای داخل امام زاده، دوازده سال قبل توسط هنرمندان با سلیقه ایرانی انجام شده است و زیبایی و شکوه بنا را دوچندان کرده است.

در گذشته حیاط و صحن امامزاده، قبرستان عمومی بوده ؛ اما در بیست سال گذشته قبرها را از بین برده اند و تعداد اندکی از سنگ قبرها باقی مانده است.

قبل از تغییرات محله تجریش، امامزاده صالح نیز همچون اماکن مذهبی دیگر در محوطه ای محصور شده قرار داشت اما اکنون حفاظ های آن برداشته شده و شکلی متفاوت به خود گرفته که نشان از تاثیرات معماری امروزی روی بنا دارد.

 

گشت و گذار در حوالی تجریش

بعد از بازدید و زیارت از بارگاه مقدس امامزاده صالح میتوانید به بازار تجریش و پاساژهای تندیس، قائم و ارگ بروید. اگر به تاریخ و هنر علاقه‌مند باشید، باغ فردوس، باغ موزه هنر ایرانی و کاخ سعدآباد نیز گزینه های مناسبی هستند. در کنار تمامی این ها میتوانید برای گذراندن اوقات خوش در کنار خانواده و دوستان به محله های دربند و درکه بروید و از فضای دلنشین و سبز کوهستانی آنجا لذت ببرید.

 

زمان بازدید از امام زاده صالح

برای زیارت و بازدید از این مکان مقدس از اذان صبح تا ساعت 23 شب اجازه ورود دارید.

 

دسترسی به امامزاده صالح تجریش

دسترسی آسان به امامزاده صالح از طریق مترو امکان پذیر است؛ به این صورت که در خط یک مترو قرار بگیرید و در آخرین ایستگاه یعنی تجریش پیاده شوید و سپس با 5 دقیقه پیاده‌روی به میدان تجریش و امام زاده صالح میرسید. تاکسی های داخل شهر نیز از هر نقطه ای به میدان تجریش می آیند. به وسیله اتوبوس های تندرو نیز میتوانید خود را به امامزاده صالح برسانید.

دیدگاه کاربران


مریم
مریم
شنبه 05 آذر 1401
بعضی وقتا همراه دوستانم به امامزاده میرویم زیارت میکنیم و در گوشه وکناری مشغول صحبت میشیم بعدش گشتی هم در بازار سنتی تجریش میزنیم
الناز
الناز
چهارشنبه 15 دی 1400
هر سال ایام فاطمیه تو امامزاده روضه خوانی برپاست
مرضیه کریمی
مرضیه کریمی
چهارشنبه 14 مهر 1400
دسترسی به امامزاده خیلی راحته، اخر هفته و روزای تعطیل خیلی شلوغه
vida
vida
دوشنبه 18 مرداد 1400
مکانی پر از حس خوب و آرامش تولد امام رضا اونجا بودیم بسیار جالب بود مراسمشون حتی نقاره هم زدند غروب.
amir.__.mirh
amir.__.mirh
چهارشنبه 02 تیر 1400
بچه بودم زیاد‌ رفتم امامزاده صالح اینجا همیشه هر مناسبیت باشه برنامه های خوبی دارند هم برای جشن ها و هم عزاداری.
raziyemokhtari
raziyemokhtari
سه شنبه 21 اردیبهشت 1400
محله امامزاده صالح خیلی جای قشنگیه مخصوصا بازار میوه و سبزی که نزدیک حرم امامزاده صالح هست خیلی خوبه 👌👌👌👌👌
living_now_
living_now_
دوشنبه 23 فروردین 1400
اینجا یه کافه مشرف به امام زاده صالح هست از پنجره اش میشه گنبد فیروزه ایش رو دید حال و هوای خاصی داره با یک فنجان قهوه و پنجره ای با گنبد و گلدسته فیروزه ای..💖
mehradmpanah
mehradmpanah
سه شنبه 19 اسفند 1399
امامزاده صالح بنای زیبایی نیست، در مقایسه با هنر معماری اسلامی در ایران، دست کم، برای من زائر معمولی هست و اصلا دلچسب و چشم نواز نیست.
hoorshida
hoorshida
شنبه 25 بهمن 1399
من وقتی دنبال جایی میگردم که حال دلم خوب بشه میام بازار تجریش و امامزاده صالح و چه جایی بهتر از تجریش.
hshenas6
hshenas6
چهارشنبه 24 دی 1399
آرامگاه امامزاده صالح از بزرگترین و باشکوه ترین امامزاده های کشور است و به خاطر داشتن بازار در نزدیکش خیلی زائر داره.
aghi
aghi
دوشنبه 17 آذر 1399
امامزاده صالح نزدیک بازار تجریش قرار داره و با گنبد و گلدسته فیروزه ای معماری زیبایی داره. همه امکانات نزدیک اینجا هست و بهترین مکان زیارتی برای اهالی تهران محسوب میشه. در ضمن سرویس بهداشتی هم بیرون از امامزاده داخل یک کوچه قرار داره.