اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

گلستان - گرگان  
چهارشنبه 03 خرداد 1396

سوغاتی های خوراکی استان گلستان 

حلوای آماج نوعی حلوای محلی است که پخت آن در ایام نوروز مرسوم بوده و روش پخت دشواری دارد. در پخت این حلوا از شیره انگور یا عسل و در تزیین آن از خلال پسته یا بادام استفاده می شود. از ویژگی های ظاهری حلوای آماج این است که بعد از سرد شدن آن را به اشکال مختلف (بیشتر لوزی) برش می زنند. این حلوای محلی در شیرینی فروشی های سرتاسر این استان عرضه می شود.

شیرینی سرغربیلی از پرطرفدارترین شیرینی‌های سنتی در بین اهالی گرگان است. در تهیه‌ خمیر این شیرینی از شیر یا ماست استفاده می‌شود. بعد از اینکه خمیر شیرینی درست شد، گلوله‌هایی کوچک از آن بر می‌دارند و در روغن داغ سرخ می‌کنند. سپس روغن شیرینی‌ های سرخ شده را می‌گیرند و آن‌ها را با خاک قند تزیین می‌کنند.

نان پادرازی شیرینی ساده‌ استرآبادی که نامش در فهرست آثار ملی کشور به عنوان میراث فرهنگی ثبت شده است، شیرینی کمی دارد و پخت آن در آستانه‌ سال نو بیشتر مرسوم است. نان پادرازی در دو نوع خشک و روغنی پخته می‌شود. نوع خشک آن در عزاداری‌ ها و مراسم مذهبی در کنار حلوا و خرما استفاده می‌شود و نوع روغنی آن جهت پذیرایی از مهمانان در کنار چای استفاده می‌شود.

جزحلوا که به حلوای گردویی نیز شهرت دارد در برخی از شهرستان‌های استان مانند کردکوی، مرسوم است. این حلوا پخت بسیار سختی دارد و برای پذیرایی در جشن‌ها، شب‌نشینی‌ها و حتی عزاداری‌ها از آن استفاده می‌شود. جزحلوا برخلاف انواع رایج حلوا، آرد ندارد و مواد اصلی تشکیل‌دهنده‌ آن، مغز گردو و برنج نیم‌دانه است.

خاویار، تخم گونه‌ای از ماهیان است که به ماهیان خاویاری مشهور هستند. خاویار از گران‌ ترین مواد غذایی جهان است و انواع گوناگونی دارد؛ طلایی، سرخ و سیاه. خاویار سیاه، با ارزش‌ترین نوع خاویار است. دریای خزر که بزرگ‌ ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان است، گونه‌های ممتاز این نوع ماهیان را در خود جای داده است و بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تامین می‌کند. در ایران قسمت های شرقی دریای خزر به ویژه سواحل بندر ترکمن، مهم‌ترین محل صید ماهیان خاویاری است.

صنایع دستی استان گلستان

صنعت ابریشم‌بافی در استان گلستان، پیشینه ای دیرینه و درخشان دارد. ایالات ساحلی دریای خزر (گرگان، طبرستان و گیلان) در دوران شکوفایی صنعت ابریشم در ایران یعنی دوره‌ صفویه از مناطق مهم تولید و بافت ابریشم بوده‌اند. امروزه نیز ابریشم‌بافی در مناطق مختلف استان به ویژه رامیان، مینودشت و ترکمن صحرا رواج دارد. ابریشم‌بافی، با پرورش کرم ابریشم شروع می‌شود، با تولید نخ و رنگرزی ادامه می‌یابد و با بافت محصولات به پایان می‌رسد. پارچه‌های ابریشمی، از بهترین و لطیف‌ترین پارچه‌های دنیا هستند. در استان گلستان، این پارچه‌ها با دستگاه بافت دستی بافته می‌شوند، رنگ‌های متنوعی دارند و در طرح‌های ساده، حاشیه‌دار، عمودی و چهارخانه تولید می‌شوند. مسافران در سفر به استان گلستان می‌توانند محصولات متنوع ابریشمی مانند لباس‌های محلی، روسری، دستمال، حوله و سفره را خریداری کنند.

قالی ترکمن، پدیده‌ای ویژه در صنعت قالی‌بافی است. سایر فرش‌ها بافت‌های مشابه دارند اما چهره‌ شاخص قالی ترکمن، منحصربه‌فرد است. قالی ترکمن در طول تاریخ همواره مورد توجه سیاحان خارجی بوده است. به عنوان نمونه، مارکوپولو، جهانگرد معروف ایتالیایی، در شرح سفرش به آسیای شرقی، قالی ترکمنی را تحسین کرده است. بافت قالی در بین زنان ترکمن رایج است و به وسیله‌ دارهای افقی (زمینی) بافته می‌شود. نقوش قالی ترکمن، ذهنی هستند و از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته‌اند. هر کدام از طایفه‌های ترکمن، نقوش قالی مختص به خود را دارند. قالی‌های ترکمنی که از نظر رنگ نسبت به سایر انواع قالی، تنوع کمتری دارند، بیشتر در دو نوع درشت‌ بافت پشمی یا ریز بافت ابریشمی بافته می‌شوند.

استفاده از زیورآلات در پوشش زنان ترکمن، بسیار حایز اهمیت است. این زیورآلات تنها جنبه‌ تزیینی ندارند بلکه ریشه در فرهنگ، آیین و آداب و رسوم اقوام ترکمن دارند. به عنوان مثال، برخی از آنها شناسه‌ اقوام مختلف هستند، برخی دیگر کاربردهای آیینی دارند و تعدادی از آنها نیز نشانگر وضعیت تاهل هستند.

زیورآلات ترکمنی معمولا از نقره ساخته می‌شوند و در بسیاری از آنها سنگ عقیق قرمز به کار رفته است.

از انواع اصلی این زیورآلات که بر اساس نوع کاربردشان شناخته می‌شوند می‌توان به این موارد اشاره کرد؛ زیورهای لباس، زیورهای مو، سر و پیشانی، زیورهای گوش، گردن و سینه، زیورهای انگشت و مچ دست، زیورهای کمر، زیورهای ابزارکار زنان و زیورهای کودکان. البته در گذشته صنعت ساخت زیورآلات حوزه وسیعی را در بر می گرفته به نحوی که حتی برای اسب‌ها نیز زیورآلاتی می‌ ساختند.

استقبال گردشگران خارجی و مسافران داخلی باعث شده تا زیورآلات ترکمنی علاوه بر شهرهای ترکمن‌ نشین، در سایر شهرهای استان نیز عرضه شوند.

دیدگاه کاربران


نوشین
نوشین
دوشنبه 08 آذر 1400
یکی از سوغاتی های گلستان، چارقد ترکمنیه که خیلی طرح های متنوعی داره من خودم یکی از اونا خریدم
parasto
parasto
یکشنبه 03 مرداد 1400
شیرینی کنجدی هم از سوغات گلستان است و کلی مفید است و فسفر دارد و به این خاطر بهش میگن شیرین کنجدی چون پرنده های زیک که در گلستان هستند رنگ پرشون دقیقا همرنگ این شیرینی است.
azadeh_parsi
azadeh_parsi
دوشنبه 17 خرداد 1400
سرغربیلی شیرینی عید گرگانی هاست.😍😍 بافت نرمی داره و برای مادربزرگ ها از این جهت خوردنش راحته 🥰 و عطر هل طعم دلنشینی بهش داده.
masih_kordjazi
masih_kordjazi
سه شنبه 07 اردیبهشت 1400
گرگان شیرینی های مخصوص خودش رو داره که توصیه میکنم حتما از نان پادرازی و سرغبیلی اش بخرید.
s_rahimi.n
s_rahimi.n
شنبه 14 فروردین 1400
حلوای اماج یا اوماج خیلی عالیه برای درست کردنش حتما باید از دوشاب استفاده کنیم و به جای آن نمیشه شکر اضافه کرد.
a_amiriabolfazl
a_amiriabolfazl
چهارشنبه 13 اسفند 1399
نقوش فرش دستباف ترکمن برگرفته از سبک زندگی و اعتقادات مردم این دیار هست و محیط زندگیشون رو به زیبایی در فرش ها ترسیم کرده اند. آفرین بر این هنر و دستان هنرمند زنان سرزمین ترکمن.
soheila0n
soheila0n
سه شنبه 14 بهمن 1399
شیرینی سرغربیلی که ترکیباتش آرد و پودر روغن و قند هست از سوغاتی های خوشمزه گلستان هستش.
mte20
mte20
سه شنبه 09 دی 1399
شیرینک یا به زبان محلی کَسمَک یک نوع شیرینی قهوه ای رنگ مینودشت گلستان هستش خیلی خوشمزه است میشه داخلش کاکائو هم ریخت.
mindcooking.ir
mindcooking.ir
سه شنبه 20 خرداد 1399
قالی ترکمن با نقش های زیبا و خیره کننده از سوغات های محبوب استان گلستان است. 👏👏