اجاره ویلا و سوئیت - آپارتمان

تهران - تهران   ( منیریه )
سه شنبه 21 آذر 1402

یکی از خانه های ارزشمند در محله منیریه تهران، خانه مینایی است که یادگار دوران ناصرالدین شاه قاجار میباشد.

خانه مینایی بخشی از املاک منیرالسلطنه، همسر ناصرالدین شاه و مادر کامران میرزا به شماره میرفت. چون زمین های این منطقه به خانم منیرالسلطنه تعلق داشت، به همین خاطر این محله منیریه نامیده شد. البته سند معتبری مبنی بر مالکیت منیرالسلطنه وجود ندارد.

بعد از فوت کامران میرزا، همان زمین ها به نوه سردار عباس میرزا، از شاهزادگاه قاجار فروخته شد.

این خانه کوچک اما با صفا، بعد از چند مرتبه فروش به افراد مختلف در نهایت در سال 1345 توسط یکی از وکلای متبحر دادگستری تهران، بنام فرهاد مینایی به قیمت 140 هزار تومان از تقی رضا، قصاب معروف تهران، خریداری شد. آقای مینایی این خانه را به دلیل نزدیک بودن به مسجد فخریه و شنیدن صدای اذان خریداری کرد و تا سال 1384 که دار فانی را وداع گفت در این خانه سکونت داشت.

سبک معماری خانه مینایی:

خانه مینایی تمامی آیتم های معماری قدیمی ایران از جمله، آینه کاری، طاقچه، اتاق تابستانه و زمستانه، حوض آب و آب انبار را در خود جای داده است به همین خاطر از ارزش والایی برخوردار است. این خانه که حدودا 500 متر مساحت دارد، دارای 2 طبقه و 12 اتاق است که با حیاط شمالی و جنوبی، اتاق ها به 2 دسته زمستانی و تابستانی تقسیم شدند. کتیبه سردر خانه، به شکل 2 طاووس و یک تندیس پادشاه قاجاری در میان آن دو، به زیباترین شکل آجر کاری شده که نظر هر بیننده ای را در بدو ورود به خود جلب میکند.

طبقه همکف یک اتاق نشیمن بزرگ دارد که میتوان گفت محل پذیرایی از مهمانان در تابستان بوده، اتاق کوچکتری به عنوان فضای خصوصی صاحبخانه در کنار این اتاق قرار دارد.

در راهروی طبقه همکف راه پله ای تعبیه شده که طبقات را به یکدیگر متصل میکند و انتهای همین راهرو، به مطبخ و آب انبار منتهی میشود. در امتداد راهرو تعدادی اتاق کوچک نیز  قرار دارند.برای تزیینات خانه، از گچبری های متعدد با نقوش فرنگی بر روی شومینه و دیوار اتاق ها، پنجره های قرینه با شیشه های رنگارنگ و آینه کاری استفاده شده که بسیار زیبا و هنرمندانه اند.

کاربری فعلی خانه مینایی و فضاسازی آن:

در سال 1395 خانه مینایی توسط سازمان زیباسازی تهران، خریداری و بعد از مرمت توسط محسن هاشمی، به عنوان موزه، افتتاح شد تا گردشگران و پایتخت نشینان، با خیابان ولیعصر، طولانی ترین خیابان خاورمیانه، آشنا شوند. در موزه خانه مینایی وقایع و قصه های خیابان ولیعصر و تاریخچه شکلگیری آن به تصویر کشیده شده است. در این خانه، گردشگران تغییراتی که از سال 1300 شمسی تا به امروز در خیابان ولیعصر ایجاد شده، مشاهده میکنند، خیابانی که زیباییش را مدیون درختان چنار سربه فلک کشیده است و هر نسلی در این شهر، خاطرات تلخ و شیرینی از آن دارند.

در اتاق نشیمن خصوصی که تزیینات زیبایی در آن به کار رفته، تاریخچه خانه مینایی روایت شده است.

در اتاق پذیرایی مهمانان، دیوار نوشته هایی را میبینید که روایت نحوه شکل گیری این خیابان است. در کنار این تابلو ها یک نقشه آنالوگ هم برروی دیوار و تعدادی ظروف و منوی رستوران های مشهور آن زمان از جمله لوکس طلایی به چشم میخورد.

در امتداد راهروی طبقه همکف، تابلوهایی آویخته شده که هر یک نمایشگر بخشی از خیابان ولیعصر است، در کنار هر تابلوی عکس، یک گوشی تلفن است که با برداشتن گوشی اطلاعات مرتبط با همان عکس را میشنوید.

در کف راهرو نقشه خطی از میدان راه آهن تا میدان تجریش ترسیم شده که نام هفت میدان را تک به تک روی نقشه میتوانید مشاهده کنید. و در آخر هم تابلو پلاک، نام خیابانهای فرعی را میبینید. یک مانیتور هم قرار داده شده که وقتی یک شماره وارد میکنید، تاریخ مکان های مختلف تهران را نمایش میدهد و برای گردشگران خیلی جالب توجه است.

در اتاق دیگری خیاطی و خیاط خانه های آن زمان معرفی شده است. برروی دیوار های اتاق الگوهای لباس ها، مجوز کسبه محله منیریه و خیابان ولیعصر قرار دارد، که خیلی از آن مردم دیگر در آنجا ساکن نیستند .البته صدای همان مردم قدیمی ضبط شده است که میتوانید از طریق هدفون هایی که در همین اتاق قرار دارد، خاطرات آن ها را بشنوید. در برنامه هایی که مسئولین خانه مینایی دارند قرار است سایر کسب و کارهای قدیمی که امروزه کمرنگ تر شدند هم معرفی شوند.

اگر میخواهید با چگونگی ساخت راه آهن تهران آشنا شوید به اتاق انتهای راهرو بروید و تمامی اسناد، عکسها و نوشته مربوط به میدان، ایستگاه و هتل راه آهن را مشاهده کنید.

در قسمت دیگری از خانه، یک پرده نمایش قرار داده شده، که میتوانید فیلم های خیابان ولیعصر را تماشا کنید. فیلم هایی از تصاویر و ترانه های قدیمی که یاد آور و مرور خاطرات خیلی از بازدیدکنندگان خانه مینایی است.

بر روی دیوار اتاق نشیمن طبقه اول یک تابلوی نقاشی بزرگ به سبک دوران قاجار نصب است.

خانه مینایی در سال 1386 به شماره 19168 در آثار ملی ایران ثبت شد.

ساعت بازدید از خانه مینایی:

برای بازدید از خانه مینایی میتوانید همه روزه از ساعت 9 صبح تا 17 عصر  با خرید بلیط، به آنجا مراجعه و از آن بازدید نمایید.

مسیر دسترسی به خانه مینایی:

این خانه تاریخی در خیابان ولیعصر بالاتر از میدان منیریه، داخل کوچه مسلم کریمی طینت واقع شده است. برای پارک خودرو شخصی بهتر است داخل کوچه های دیگر به دنبال جای پارک باشید و برای اینکه مشکل جای پارک نداشته باشید میتوانید به راحتی از مترو و اتوبوس استفاده کنید. از ایستگاه مترو منیریه یا ایستگاه اتوبوس تا خانه مینایی 5 دقیقه پیاده روی دارید.

دیدگاه کاربران


آردین دخت
آردین دخت
یکشنبه 03 دی 1402
در کنار معماری زیبای خانه، هر قسمت و گوشه خانه، پر از تصاویر و عکس هایی است که سرگذشت این خیابان را توصیف میکند و جالب تر از همه شنیدن صدای اهالی و کسبه قدیم این خیابان است که هر کدام داستانی جداگانه را روایت میکنند.